söndag 13 november 2016

Premiär med hemmasegrar - så här såg det ut då Solna TK bjöd storpubliken på fest

Idag fullbordades säsongspremiären i herrarnas Elitserie och framför allt var det en stor stund för ATL som gjorde debut i högsta serien.
Nu blev det förlust för Lundklubben med 5-1 borta mot GLTK som i Markus Eriksson har ett mycket starkt nyförvärv och som dessutom förstärkt med framtidshoppet Dragos Madaras.
Regerande mästaren Fair Play slog tillbaka återvändande Trollbäcken med 4-2 och samma siffror blev det då 2014 års svenska mästare Upsala TK besegrade KLTK.
Idel hemmasegrar alltså, precis som i lördagens smygpremiär då Solna TK besegrade Salk med 5-1. Torbjörn Dencker och jag har under några dagar följt Filip Pripic, Pavol Cervenak (som heter just så även om jag råkar kalla honom Cervanek i inslaget nedan).  Stefan Borg, Robin Borg och de andra profilerna i solna-klubben - som presenteras närmare senare i veckan - och här vårt inslag från seriepremiären.Giganternas kamp om tronen extra krydda i ATP-slutspelet


Arga rivaler och bästa kompisar
När världens åtta bästa spelare gör upp om en av tenniscirkusens tyngsta titlar behövs förstås ingen
ytterligare krydda.
Men den finns ändå där i ATP-slutspelet som idag drar igång i O2-arenan i London.
På spel står nämligen också platsen om förstaplatsen på rankningen.
Att vara världsetta är i sig oerhört stort och att sluta en säsong i topp på listan väger förstås extra tungt.
Det är en kamp mellan nuvarande ettan Andy Murray som gör sitt nionde raka slutspel och har tre semfinaler (2008, -10 och -12) som bästa resultat. Den 29-årige hemmafavoriten spelar i Grupp John McEnroe tillsammans med Stan Wawrinka (9-7 inbördes till Murray), Kei Nishikori (7-2) och Marin Cilic (11-3).
Av de 26 världsettor vi sett sedan rankningen infördes 1973 var det tio som aldrig lyckades avsluta en säsong som etta.
Novak Djokovic kan göra det för femte gången vilket skulle innebära delad andraplats med Jimmy Connors och Pete Sampras efter Roger Federer som avslutat sex säsonger överst på listan.
Efter 122 veckor som världsetta petades den 29-årige serben denna vecka bort från tronen. Han är inför slutspelet 405 poäng efter sin barndomskompis (de möttes redan som 11-åringar) och på jakt efter femte raka slutspelstiteln och den sjätte totalt.
Djokovic har faktiskt inte förlorat mot någon av de tre spelare som gör honom sällskap i Grupp Ivan Lendl: Milos Raonic (7-0) och de två debutanterna Gael Monfils (13-0) och Dominic Thiem (3-0).