onsdag 13 januari 2016

Beroendet av SOK-stödet gör tennisförbundet underdånigt

Challenge i morse...
...och i eftermiddags
Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) satsar i år runt två miljoner kronor på svensk tennis.
Det är förstås mycket positivt.
Men där finns också en baksida.
Utan egna medel till stora elitsatsningar står Svenska tennisförbundet i beroendeförhållande till SOK. Detta underläge har fått till följd att det bland ledare, tränare och spelare finns en rädsla för att stöta sig med den mäktiga organisationens representanter.
”Man biter inte den hand som föder en”.
Senaste exemplet är att förbundet och teamet kring 17-årige Sverigefyran Mikael Ymer snällt och lydigt tuggar i sig SOK:s beslut att stänga av Ymer från topp- och talangprogrammet.
Inför artikeln i SvD om SOK:s beslut pratade jag med Mikael, hans coach Johan Hedsberg och agenten Fraser Wright vilka samtliga valde att inte kritisera SOK:s beslut.
Därför att de tycker att SOK gjort rätt som stängt av Mikael?
Nej!
Anledningen är förstås att de inte vill skada relationen med SOK.
Det är i sig fullt förståeligt – just på grund av beroendesituationen.
Men det visar också på hur olycklig denna situation är.
Jag säger inte att det redan är så men risken finns att SOK blir en maktfullkomlig organisation som dikterar villkoren för elitsatsningarna i tennis och andra idrotter vars förbund sitter i samma sits som tennisförbundet.
Det är just förbundet som är mottagare av SOK-stödet och som bestämmer hur pengarna ska fördelas. En i sig naturlig lösning men endast under förutsättning att förbundet inte tillgodoser enbart sitt eget behov utan ser till vad som är bäst för svensk tennis i stort. För att så ske se har akademier och andra aktörer som bedriver elitsatsning intresse av att stå på god fot med förbundet.
Tidigare i dag talade jag med SOK:s ordförande Stefan Lindeberg som menar att det är högt i tak och rättframma samtal mellan SOK och förbundet. Att det inte är den bild vi utomstående har menar Lindeberg kan bero på att ingen av parterna har något att vinna på att öppet kritisera varandra.
Det ligger säkert mycket i det han säger.
Men att förbundets sportchef Johan Sjögren idag inte gått ut och förklarat sitt stöd för Mikael Ymer – vilket han naturligtvis hade kunnat göra utan att stöta sig med SOK – visar också på priset förbundet verkar vara berett att betala för beroendeförhållandet:
Underdånighet.

Kulti försvarar Mikael Ymer: "Ett föredöme för de yngre"


Kulti var världsetta som junior
Att framtidsshoppet Mikael Ymer på grund av bland annat dålig inställning petats från Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) topp- och talangprogram förvånar alla i Ymers omgivning.
– Han är ett föredöme för de yngre på akademin, säger exproffset Nicklas Kulti till Challenge.
– Mikael är alltid fokuserad på träningarna, seriös med fysträningen och tränar ofta extra, fortsätter  Kulti som tillsammans med Magnus Norman och Mikael Tillström driver den framgångsrika akademin Good to Great.
Bland juniorerna där är 17-årige Ymer det klart största namnet. Han var förra året i final i Wimbledons juniorturnering och tog EM-guld för 18-åringar men framgångarna har definitivt inte stigit honom åt huvudet.
– Han tränar ofta med spelare som inte kommit lika långt och hjälper dem gärna med tips och råd för att de ska fortsätta utvecklas, säger Kulti.
Han vill inte kommentera SOK:s beslut att stänga av Mikael Ymer men säger att det indragna stödet självklart är också ekonomiskt kännbart.
– Det handlar om en kille som i år fyller 18 år och som spelar på en nivå där han inte tjänar några
Challenge i förmiddags
pengar. Samtidigt kostar övergången från junior till senior mycket pengar. För att klara det steget krävs ekonomisk uppbackning.
Det har Mikael Ymer från Team Bactiguard och det stödets betydelse ökar om möjligt ytterligare då SOK dragit in sitt.
- Det går inte överskatta vad Team Bactiguard betyder för Mikaels satsning, säger Nicklas Kulti.

Viktigt Ymer har is i magen efter svag säsongsinledning

Challenge i tisdags
Värmen knäckte Elias Ymer i kvalet till Australian Open.
Efter bakslagen under säsongsinledningen gäller det nu att Sverigeettan och hans nye coach Fredrik Rosengren har is i magen.
Natten till onsdagen bröts alltså Elias fantastiska svit på tolv segrar i Grand Slam-kval. I 43-gradig värme på Melbourne Park föll svensken mot argentinske grusspecialisten Renzo Olivo – det trots ledning med 6-3, 2-0.
Då började krafterna att sina för 19-årige Ymer som efter matchen (3-6, 6-3, 6-2) var kraftigt medtagen.
– Just nu har jag inte svar på något mer än att Elias har behandlats i över två timmar för kramper och fått dropp, säger Rosengren till tennis.se.
Även om Elias Ymer hade en på papperet gynnsam lottning kommer bakslaget inte oväntat. Han befinner i år i en betydligt otacksammare sits än ifjol. Nu betyder framgångar på den här nivån inte längre att nya sköna rankningspoäng trillar in per automatik utan först har han att försvara poängen från förra året Läs mer här: .Många svåra utmaningar väntar Ymer under 2016
Med det följer en helt annan och betydligt större press vilken kan vara svår att hantera.
Om vi däri hittar förklaringen till att 141-rankade Elias Ymer inlett året med förluster mot sämre rankade motståndare – Ante Pavic (449) i kvalet i Chennai och nu Olivo (174) i Melbourne – ska jag låta vara osagt.
Det viktiga nu är att Ymer inte stressar upp sig inför fortsättningen. I stunder av motgång ligger det nära till hands att bara leta upp eventuella felaktigheter som kan rättas till. Jag tror att det är minst lika viktigt att ha en avslappnad attityd till bakslagen.
Säsongen har inte mer än börjat och även om Ymer på sina två första turneringar tappat sammanlagt 55 poäng behöver det inte betyda ett dyft då säsongen summeras i november.
Ju mindre han tänker på de nu förlorade poängen och på de som han har kvar att försvara desto större är hans möjligheter att klättra på listan.

Därför stängs Mikael Ymer av från SOK-programmet

SvD i dag
Han är svensk tennis största framtidshopp.
Men nu stängs 17-årige Mikael Ymer av från Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) topp- och talangprogram.
Orsak: Inte tillräckliga testresultat och dålig inställning.
– För att ha tillgång till SOK:s stöd ska fystester, medicinska tester etcetera genomföras. Vi har tillsammans med STF (Svenska tennisförbundet, SvD:s anmärkning) planerat att genomföra testerna under våren för Mikael, säger SOK:s sportchef Glenn Östh till SvD.
Till dess blir fjolårets stora svenska Davis Cup-hjälte alltså utan stöd från SOK.
Orsak: För runt en månad sedan var Ymer kallad till fystester hos SOK. Han hade haft problem med en höftskada och efter samråd med sin fystränare förklarade Mikael att han inte skulle kunna genomföra alla övningar. Mikael fick intrycket att det i SOK:s ögon inte spelade någon roll utan att hans närvaro ansågs viktigare än testresultaten.
Därför kom avstängningen som en blixt från klar himmel för Ymer. Att avstängningen i rapporten till förbundet motiveras med inte bara otillräckliga testresultat utan även med att att han visat dålig inställning gjorde inte saken bättre.
Glenn Östh väljer att inte kommentera vari SOK anser att Sverigefyran brustit i inställning.
Ymers coach Johan Hedsberg är förvånad över beslutet att utestänga hans adept som gjorde mycket stora framsteg ifjol då han bland annat gick till final i Wimbledons juniorturnering och två år ung tog EM-guld för 18-åringar-
– Om man anser att det Micke gjorde inte passade hade det kanske räckt med en skarp varning, att man förklarat att det måste bli skärpning om inte stödet ska kapas, säger Hedsberg.
Mer vill han inte säga om det inträffade och också Mikael väljer att vara sparsam med orden:
– Jag har inte så mycket att säga om det. Nu försöker jag bara fokusera på mitt och så hoppas jag att komma med där (läs topp- och talangprogrammet) snart igen.
Avstängningen gäller åtminstone till i maj då det är tänkt att Mikael Ymer ska göra nya tester hos SOK som i år stöttar svensk tennis med runt två miljoner kronor.
I en sport där förbundet saknar egna medel för att göra stora sportsliga satsningar är stödet från SOK ovärderligt. Det kan vara en förklaring till varför Ymer själv och teamet runt honom väljer att inte öppet kritisera organisationen.
– Jag vill att det ska vara fokus på Mikaels tennis. Det som hänt här är något mellan Mikael och SOK och det är inget jag vill kommentera, säger svenskens agent Fraser Wright.
I dagsläget ingår Mikael Ymers två år äldre bror Elias, dubbelspecialisten Robert Lindstedt, Sverigetvåan Rebecca Peterson och trean Susanne Celik i SOK:s topp- och talangprogram.
Det bestod i juli förra året av 236 utövare och SOK:s mål är att ytterligare drygt 150 ska tillkomma under 2016.
Mikael Ymer är inte den förste och med all sannolikhet inte den siste som stängs av.
- Det är inte alls ovanligt och det finns mängder av skäl till att någon kan få ta time-out under en tid. Ta till exempel gravida, de har visserligen fortsatt tillgång till många av SOK:s resurser men får inget ekonomiskt stöd, säger SOK:s medieansvarige Björn Folin.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens SvD