onsdag 13 januari 2016

Därför stängs Mikael Ymer av från SOK-programmet

SvD i dag
Han är svensk tennis största framtidshopp.
Men nu stängs 17-årige Mikael Ymer av från Sveriges Olympiska Kommittés (SOK) topp- och talangprogram.
Orsak: Inte tillräckliga testresultat och dålig inställning.
– För att ha tillgång till SOK:s stöd ska fystester, medicinska tester etcetera genomföras. Vi har tillsammans med STF (Svenska tennisförbundet, SvD:s anmärkning) planerat att genomföra testerna under våren för Mikael, säger SOK:s sportchef Glenn Östh till SvD.
Till dess blir fjolårets stora svenska Davis Cup-hjälte alltså utan stöd från SOK.
Orsak: För runt en månad sedan var Ymer kallad till fystester hos SOK. Han hade haft problem med en höftskada och efter samråd med sin fystränare förklarade Mikael att han inte skulle kunna genomföra alla övningar. Mikael fick intrycket att det i SOK:s ögon inte spelade någon roll utan att hans närvaro ansågs viktigare än testresultaten.
Därför kom avstängningen som en blixt från klar himmel för Ymer. Att avstängningen i rapporten till förbundet motiveras med inte bara otillräckliga testresultat utan även med att att han visat dålig inställning gjorde inte saken bättre.
Glenn Östh väljer att inte kommentera vari SOK anser att Sverigefyran brustit i inställning.
Ymers coach Johan Hedsberg är förvånad över beslutet att utestänga hans adept som gjorde mycket stora framsteg ifjol då han bland annat gick till final i Wimbledons juniorturnering och två år ung tog EM-guld för 18-åringar-
– Om man anser att det Micke gjorde inte passade hade det kanske räckt med en skarp varning, att man förklarat att det måste bli skärpning om inte stödet ska kapas, säger Hedsberg.
Mer vill han inte säga om det inträffade och också Mikael väljer att vara sparsam med orden:
– Jag har inte så mycket att säga om det. Nu försöker jag bara fokusera på mitt och så hoppas jag att komma med där (läs topp- och talangprogrammet) snart igen.
Avstängningen gäller åtminstone till i maj då det är tänkt att Mikael Ymer ska göra nya tester hos SOK som i år stöttar svensk tennis med runt två miljoner kronor.
I en sport där förbundet saknar egna medel för att göra stora sportsliga satsningar är stödet från SOK ovärderligt. Det kan vara en förklaring till varför Ymer själv och teamet runt honom väljer att inte öppet kritisera organisationen.
– Jag vill att det ska vara fokus på Mikaels tennis. Det som hänt här är något mellan Mikael och SOK och det är inget jag vill kommentera, säger svenskens agent Fraser Wright.
I dagsläget ingår Mikael Ymers två år äldre bror Elias, dubbelspecialisten Robert Lindstedt, Sverigetvåan Rebecca Peterson och trean Susanne Celik i SOK:s topp- och talangprogram.
Det bestod i juli förra året av 236 utövare och SOK:s mål är att ytterligare drygt 150 ska tillkomma under 2016.
Mikael Ymer är inte den förste och med all sannolikhet inte den siste som stängs av.
- Det är inte alls ovanligt och det finns mängder av skäl till att någon kan få ta time-out under en tid. Ta till exempel gravida, de har visserligen fortsatt tillgång till många av SOK:s resurser men får inget ekonomiskt stöd, säger SOK:s medieansvarige Björn Folin.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens SvD3 kommentarer:

  1. Jag har jobbat dagligen med Micke under flera år med skola och annat, och det är för mig obegripligt att någon kan tycka att han har dålig attityd. Mycket ödmjuk, tränar stenhårt, alltid hövlig och trevlig. / Jörgen Jensen

    SvaraRadera
  2. Ja han är en hedersgrabb, men att inte våga ifråga sätta SOK när han vet att han inte gjort nått fel, är till att ge vika för pengars makt. Rätt ska väl va rätt har Mikael agerat fel så får han stå för det. Men om inte agerat fel, så ska han inte godta en sån beskyllning som kan få konsekvenser för han i framtiden.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera