fredag 15 april 2016

Ali Ghelem: ”The mobility is the foundation to everything”

Ali Ghelem
Challange meets Ali Ghelem who worked with Robin Södering during his career.
 Ghelem says that junior should have better balance between physio- and tennistraining.
In 2012 Ghelem started 1080 -  a testprogram with the purpose to learn more about the individual athlete which is necessary to create effective individual programs.
Click on the link below to see and hear Ghelem talk about 1080, much more regarding physiotraining and why Novak Djokovic is a rolemodel.
 "How to develop a great tennis athlete? Pro tour experience shared by Ali Ghelem. "
Thanks to Peter Holmertz for the translation.
Fotnot: Minnesgoda läsare känner säkert igen inslaget. Och visst, det publicerades på Challenge redan för ett par veckor sedan. Efter det har ett stort antal utländska läsare hört av sig. De kan läsa de skrivna inslagen med hjälp av google translate men det var förstås inte till någon hjälp här så därför  har Peter Holmertz textat inslaget på engelska.

Elias Ymer klar för semifinal


...och visst gjorde han det
Elias Ymer är klar för semifinal i Challengerturneringen i Barletta, Italien.
För bara någon minut sedan fullbordade den 20-årige Sverigeettan vändningen mot fem år äldre portugisen Gastao Elias.
4-6, 6-3, 6-4 och Ymer visade mental styrka, inte bara genom att vända setunderläget utan också då han höll sitt avslutande servegame blankt.
Att vid 5-4 stå inför möjligheten att säkra sitt näst bästa resultat på Challengertouren innebär att det inte är att ”bara” hålla serven. Nerverna kan komma i dallring och då inte minst hos en spelare som tidigare fallit bort just i kvartsfinal vid fem tillfällen och vars resultat i år i alla fall inte varit på nivån att självförtroendet är orubbligt starkt.
I lördagens semifinal väntar rutinerade estländaren Jürgen Zopp.


Blek och vek världsfyra blev ingen värdemätare för Nadal


Två segrar från att ta tillbaka Kungakronan i Monte Carlo
Under deras tre år långa samarbete har Magnus Norman haft många anledningar att vara stolt över sin
adept Stanislas Wawrinka.
I dag var inget sådant tillfälle.
Istället fick vi i kvartsfinalen i Masterturneringen i Monte Carlo ett trist exempel på hur den schweiziske världsfyran ser ut från sin sämsta sida.
Att han förlorade med 6-1, 6-4 mot Rafael Nadal är i sig inget att säga om. Sättet han gjorde det på lämnar mycket i övrigt att önska.
Om Wawrinka är sjuk kan det förklara den bleka insatsen men ursäktar ändå inte uppträdandet under större delen av första set som var över på 27 minuter. Att han vid 1-3 knäckte racket över knät är inget att uppröras över, det kunde till och med ha varit ett bra tecken – OM han med det gjort sig kvitt frustrationen över sorlet från restaurangen, en missad smash i öppet läge (då han kunde ha satt Nadal under press i ett av dennes första servegame) och allt annat som fick världsfyran att spela utan fokus.
Men nej, frustrationen var kvar och i några lägen spelade Wawrinka närmast demonstrativt dåligt.
Tack vare den mentala uppryckningen i andra set räddade han i alla fall ansiktet. Men visst skulle det vara intressant att höra vad Magnus Norman – som inte är med i Monte Carlo – har att säga till sin adept om första set.
Klar förbättring i andra alltså men Wawrinkas för dagen tröga fotarbete gjorde att han gång efter annan kom fel till bollen och därför radade upp oprovocerade misstag.
På förhand var mötet mellan fyran och femman på rankningen höjdpunkten bland fredagens kvartsfinaler men den blev en rejäl antiklimax och utgör därför inte heller någon riktig värdemätare på formen hos historiens främste grusspelare som 2012 tog sin åttonde och senaste seger i Monte Carlo.
Stundtals såg den 29-årige spanjoren lika säker och kraftfull ut i sitt pumpande från baslinjen som han gjorde på storhetstiden men nej, jag vågar i alla fall inte dra några växlar på hans seger.
I semi väntar världstvåan Andy Murray som släppte bara två game mot Milos Raonic.
I dag kan Ymer säkra sitt näst bästa Challengerresultat


En semifinal skulle vara ett lyft
Elias Ymer har på fredagen möjlighet att säkra sitt näst bästa resultat på Challengertouren.
För det krävs att den nyblivne 20-åringen besegrar fem år äldre portugisen Gastao Elias i kvartsfinalen i Barletta.
Förra året tog Ymer i Caltanissetta sin första titel på Challengertouren där han i övrigt har fem kvartsfinaler som främsta meriter.
Gastao Elias är rankad 118 och har fyra Challenger-titlar, alla på favoritunderlaget grus där han tidigare i år gick till kvartsfinal i 250-turneringen i Sao Paulo.
*
Rafael Nadal bör ha stärkt sitt tidigare i år lite svaga självförtroende efter segern mot Dominic Thiem i Masterturneringen i Monte Carlo. Spanjoren tappade visserligen serven en gång i första set men räddade där också 16 breakbollar och utnyttjade två av sina fem genombrottmöjligheter. 7-5, 6-3 innebar revansch för förlusten i Buenos Aires tidigare i år.
Dagens semifinal mot världsfyran Stanislas Wawrinka blir en ännu bättre värdemätare på var Nadal står. Spanjoren leder 14-3 inbördes och har gått segrande från fyra av deras fem möten på grus.
Segraren där ställs i semi på undre halvan mot Andy Murray eller Milos Raonic. Övre halvan öppnades upp efter Novak Djokovic tidiga sorti och där har vi Gael Monfils-Marcel Granollers och Roger Federer-Jo Wilfried Tsonga i dagens kvartar.