torsdag 2 juli 2015

Nu behöver Nadal matcher - och snart börjar Båstad...


Ytterligare en snabb sorti för Nadal i Wimbledon
Rafael Nadal är utslagen ur Wimbledon.
Nu behöver den 29-årige spanjoren matchträning för att hitta formen till den amerikanska hardcourtsäsongen som avslutas med US Open, årets fjärde och sista Grand Slam-turnering.
Om bara några veckor spelas SkiStar Swedish Open i Båstad...
Nej, jag drar inga förhastade slutsatser av den forne världsettans tidiga sorti i Wimbledon men konstaterar att den i alla fall kan ha skapat en öppning för att få Nadal till den svenska tennismetropolen för första gången på tio år.
Även om Nadal i år inte varit övertygande ens på sitt favoritunderlag är det ändå just på gruset som han har störst förutsättningar att hitta tillbaka till sitt spel och med det ta de segrar som är nödvändiga för hans just nu mycket sargade självförtroende.
Nej, du drömmer inte, Brown
För bara någon minut sedan föll han mot 102-rankade tyske kvalspelaren Dustin Brown (7-5, 3-6, 6-4, 6-4) i Wimbledons andra omgång och det var ingen jätteskräll. 
Brown besegrade förra året Nadal på gräs i ATP-turneringen i Halle och den nu 10-rankade mallorcanen har inte haft någon lycka med sig i Wimbledon sedan 2011. Detta var tredje gången sedan dess som han inte överlever andra omgången.
Nu behöver han alltså matcher.
Självklart håller turneringsledningen i Båstad dörren öppen för spanjoren som fick ett wild card till SkiStar Swedish Open 2003 då han som 17-åring gick fram till sin första kvartsfinal på ATP-touren. Nadal kom tillbaka året därpå och nådde åter kvartsfinal. 2005 fick Båstad-publiken ta emot stjärnan Rafael Nadal som under våren hade tagit sin första Grand Slam-titel i Franska mästerskapet och som i Båstad spelade hem en av de elva titlar han tog under sitt stora genombrottsår.
**
Noterbart. Dustin Brown är anmäld till Båstad-turneringen. Men det krävs 14 återbud för att han ska vara direktkvalificerad.




En spelare är självskriven som wild card i Båstad


Att Christian Lindell står över all diskussion när de två återstående friplatserna till SkiStar Swedish Open ska delas ut är solklart – eller hur?
Den 23-årige brassesvensken är med sin 185:e plats klar Sverigetvåa, var tidigare i år i final i en Challenger i Sao Paolo, är en utpräglad grusspecialist, kvalade in i Franska mästerskapet och tog i Båstad förra året sin första seger på ATP-touren.
Men vem mer än Lindell och sedan tidigare klare Elias Ymer som ska få wild card är en betydligt svårare fråga.
Det finns en drös av hemmaspelare att välja på: Markus Eriksson, Isak Arvidsson, Patrik Rosenholm, Fred Simonsson, Christoffer Sohlberg, Jonathan Mridha, Daniel Windahl, Christian Samuelsson och ytterligare några namn.
Alla har ett gemensamt: ATP-kostymen är flera nummer för stor dem och de fyller ännu inte ut Challenger-storleken.
Med det inte sagt att ett wild card till någon av dessa spelare skulle vara bortkastat. Vi vet att flera av de utländska spelarna har annat än bara ATP-turneringen för ögonen då de kommer till Båstad. Lockelserna runt banan är många och kan bana väg för en jätteskräll av den hemmaspelare som får den tredje friplatsen.
Lika säker som jag är i åsikten att Susanne Celik och Sofia Arvidsson ska ha wild card till Collector Swedish Open, lika osäker är jag på vem av svenskarna bakom Ymer och Lindell som mest förtjänar en friplats.
Om Mikael Ymer inte spelat EM under Båstadveckan skulle också han ha varit med i diskussionen. Mikael är visserligen längre bort från ATP-touren än många av de ovan nämnda men 16 år gammal är Elias yngre bror svensk tennis mest spännande framtidsnamn på killsidan.
Det är några veckor kvar till herrveckan i Båstad och under tiden fram till dess höjer sig eventuellt någon spelare klart över de övriga. Om inte? Varför inte en miniturnering på lägret inför SkiStar Swedish Open och med ett wild card i förstapris?
Nu behöver det förstås inte nödvändigtvis vara en svensk som får wild card men det är ändå önskvärt. Ska hemmahoppen konkurreras ut ska det vara av ett redan etablerat affischnamn eller en ung spelare med till synes utstakad väg till toppen och som i avtalet förbinder sig att spela i Båstad åtminstone en gång när han fungerar som publikdragare. Men det finns inte så många sådana. 18-årige tysken Alexander Zverev är redan anmäld till Båstad och jämngamle kroaten Borna Coric  (rankad 40) spelar den veckan på hemmaplan i Umag.
17-årige ryssen Andrej Rublev kanske. Han har redan vunnit sju matcher på ATP-touren.