torsdag 2 juli 2015

En spelare är självskriven som wild card i Båstad


Att Christian Lindell står över all diskussion när de två återstående friplatserna till SkiStar Swedish Open ska delas ut är solklart – eller hur?
Den 23-årige brassesvensken är med sin 185:e plats klar Sverigetvåa, var tidigare i år i final i en Challenger i Sao Paolo, är en utpräglad grusspecialist, kvalade in i Franska mästerskapet och tog i Båstad förra året sin första seger på ATP-touren.
Men vem mer än Lindell och sedan tidigare klare Elias Ymer som ska få wild card är en betydligt svårare fråga.
Det finns en drös av hemmaspelare att välja på: Markus Eriksson, Isak Arvidsson, Patrik Rosenholm, Fred Simonsson, Christoffer Sohlberg, Jonathan Mridha, Daniel Windahl, Christian Samuelsson och ytterligare några namn.
Alla har ett gemensamt: ATP-kostymen är flera nummer för stor dem och de fyller ännu inte ut Challenger-storleken.
Med det inte sagt att ett wild card till någon av dessa spelare skulle vara bortkastat. Vi vet att flera av de utländska spelarna har annat än bara ATP-turneringen för ögonen då de kommer till Båstad. Lockelserna runt banan är många och kan bana väg för en jätteskräll av den hemmaspelare som får den tredje friplatsen.
Lika säker som jag är i åsikten att Susanne Celik och Sofia Arvidsson ska ha wild card till Collector Swedish Open, lika osäker är jag på vem av svenskarna bakom Ymer och Lindell som mest förtjänar en friplats.
Om Mikael Ymer inte spelat EM under Båstadveckan skulle också han ha varit med i diskussionen. Mikael är visserligen längre bort från ATP-touren än många av de ovan nämnda men 16 år gammal är Elias yngre bror svensk tennis mest spännande framtidsnamn på killsidan.
Det är några veckor kvar till herrveckan i Båstad och under tiden fram till dess höjer sig eventuellt någon spelare klart över de övriga. Om inte? Varför inte en miniturnering på lägret inför SkiStar Swedish Open och med ett wild card i förstapris?
Nu behöver det förstås inte nödvändigtvis vara en svensk som får wild card men det är ändå önskvärt. Ska hemmahoppen konkurreras ut ska det vara av ett redan etablerat affischnamn eller en ung spelare med till synes utstakad väg till toppen och som i avtalet förbinder sig att spela i Båstad åtminstone en gång när han fungerar som publikdragare. Men det finns inte så många sådana. 18-årige tysken Alexander Zverev är redan anmäld till Båstad och jämngamle kroaten Borna Coric  (rankad 40) spelar den veckan på hemmaplan i Umag.
17-årige ryssen Andrej Rublev kanske. Han har redan vunnit sju matcher på ATP-touren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar