tisdag 30 juni 2015

Elias Ymers insats ska ses mot hans förutsättningar


Det tog stopp direkt i Wimbledon för Ymer
Wimbledondebut.
Orutin på gräs överhuvudtaget.
En kanonservande motståndare.
Tillsammans gav dessa tre faktorer 19-årige Elias Ymer mycket dåliga förutsättningar i mötet med Ivo Karlovic.
Just därför tycker jag att Sverigeettan – trots förlusten – gjorde en klart godkänd insats i sitt första framträdande i vad många anser vara den finaste och mest prestigefyllda Grand Slam-turneringen.
Allra mest imponerade:
•Elias sätt att hantera debuten. Mer rutinerade spelare har anfäktats av nervproblem i sin Wimbledondebut men det är som om Elias trivs med tuffa uppgifter och växer med dem. Han är en matchspelare i ordets rätta bemärkelse och jag tror att vi många gånger framöver får se Elias Ymer loj och föga imponerande på träningarna inför en turnering för att sedan lyfta då allvaret börjar.
•Den positiva attityden. Under åren har vi sett många spelare muttra ilsket och/eller slå ut med i armarna i uppgivna gester då de knallar mellan serverutorna i Karlovics servegame. Trots den 211 centimeter långe kroatens 42 ess höll svensken modet uppe och peppade sig själv mellan poängen. Mycket starkt av en spelare som är i åldern då många får gamnacke när det tar emot och när det inte heller ges en möjlighet att spela sig in i poängen.
Elias har ringa erfarenhet av grästennis på proffstouren. Han föll häromveckan mot Dudi Sela i en Challenger och vann förra veckan sina tre kvalmatcher i Wimbledon mot beskedligt motstånd.
Mötet med Karlovic – som vann med 6-7, 6-2, 6-4, 7-6 - fungerade däremot som värdemätare och underströk vad vi sett tidigare: att Elias måste förbättra sin andraserve.
Åter ska vi påminna oss om att killen är bara 19 år och har gott om både tid och utrymme för
183 centimeter vs 211 centimeter
utveckling.
Att han i år kvalat in i tre Grand Slam-turneringar på lika många olika underlag – hardcourt, grus och gräs – vittnar om allroundkunnighet men min känsla är i alla fall att han kommer att nå sina bästa resultat på grus.
Vad hade hänt i dag om Elias utnyttjat den enda breakboll han hade? Det kan vi förstås bara spekulera i men klart är i alla fall att han i det läget- 2-2 i andra set - hade möjlighet att sätta rejäl press på sin 25-rankade motståndare. Karlovic räddade breakbollen med – just, det, ett ess.
Det låg liksom i luften att orutinerade Ymer skulle tappa sitt efterföljande servegame och när det skedde förändrades matchbilden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar