måndag 29 juni 2015

Ursvagt lag-SM ger ingen bra (tv)-bild av svensk tennis


Vadå Wimbledon!? Det spelas ju faktiskt ett SM i tennis den här veckan.
Har du missat det? Ingen skada skedd.
Lag-SM i Sundsvall kan möjligen gå till historien som ett av tidernas sämsta SM och det är ju ingenting man vill komma ihåg.
Titta här:
Ingen av de 19 bästa svenska herrarna är med. Bäste spelare på plats i Sundsvall är rankad 1 785.
Ingen av de åtta bästa svenska damernas ställer upp. Bästa spelare är rankad 648.
Är det verkligen värdigt ett Svenskt Mästerskap?
Jag tycker inte det och tror definitivt inte att svensk tennis drar någon som helst nytta av att vara med bland de 38 idrotter som finns med under SM-veckan  – kanske snarare tvärtom.
Grundtanken att höja seriens status och öka intresset för den är naturligtvis bra. SVT sänder från SM-veckan och här finns alla möjligheter att nå ut på ett sätt som svensk klubbtennis annars inte är i närheten av.
Men när den möjligheten dyker upp gäller det också att ta tillvara på tillfället.
Den eller de som fixade in tennis på SM-veckan borde också ha tagit ansvar för att svensk tennis visat upp sig från en starkare sida än vad som är fallet i Sundsvall.
Växjö TS mångårige ordförande Åke Magnusson sätter fingret på problemet i sin blogg"En bra möjlighet med förhinder" 
**
Första dagens spel i Wimbledon bjöd inte på några stora sensationer.
**
19-årige Elias Ymer gör på tisdagen – start 12.30 – Wimbledondebut mot 17 år äldre kroatiske kanonserven Ivo Karlovic.
**
Förutom Elias finns ytterligare fyra tonåringar med i det 128 man starka startfältet. Eller rättare sagt, det fanns ytterligare fyra. Efter första dagens spel är nämligen sydkoreanen Hyeon Chong och australiern Thanasi Kokkinakis utslagna. Däremot gick den yngste i kvintetten vidare. Alexander Zverev – 18 år och 83 dagar – besegrade Teymuraz Gahashvili med 9-7 i skiljeset efter att ha brutit blankt i sista gamet. Thomas Johanssons 18-årige adept Borna Coric går liksom Ymer in i turneringen på tisdagen.
**
Tidigare världsettan Lleyton Hewitt fick wild card till sitt 17:e och sista Wimbledon som fick ett oväntat tidigt slut för honom. Efter segrar i deras fem tidigare möten föll den 34-årige australiern i en fyra timmar lång rysare mot ett år yngre Jarkko Nieminen. I nästa omgång lär även den sympatiske finländarens sista Wimbledon vara över, nu väntar nämligen världsettan Novak Djokovic. Hewitt avslutar sin karriär efter nästa års Australian Open och Nieminen väljer också att sluta på hemmaplan, ja, så nära hemmaplan som möjligt i alla fall. Han tar avsked i höstens If Stockholm Open.
**
Gammal är äldst. 37 år och 100 dagar är tysken Tommy Haas turneringens äldste spelare. Efter segern mot Dusan Lajovic ställs han nu mot Milos Raonic.
**
Sverigeettan Johanna Larsson spelar fjärde match på tisdagen. Motståndare: amerikanskan Christina McHale.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar