onsdag 21 januari 2015

Apropå Challenge...


Blås på i natt, Johanna!

En frisk fläkt i Melbourne
Elias Ymer fick stora rubriker då han kvalade in i Australian Open.
Johanna Larsson var direktkvalificerad och är nu framme i andra omgången – men har ändå inte fått lika stor uppmärksamhet i media.
Vad beror det på?
Säkert som amen i kyrkan ropar många ”könsdiskriminering” och pekar finger åt oss sportjournalister.
Men den som inte per automatik ryggmärgsreagerar utan istället ägnar saken lite tanke förstår att det finns en annan förklaring.
Nämligen den att 18-årige Elias Ymer gjorde Grand Slam-debut, att han var förste svensk i herrsingel i Grand Slam på fyra år och att han är det första riktigt stora framtidshoppet i svensk herrtennis på många år.
Det tillsammans skapar en nyfikenhet kring Ymer.
Johanna Larsson är 26 år, Grand Slam-debuterade redan 2010 och är i dag ett rutinerat och etablerat proffs.
Vi har alltså vant oss vid att hon är direktkvalificerad till Grand Slam och höjer därför inte på ögonbrynen då hon vinner matcher av 50-50-karaktär vilket var fallet i första omgången i Australian Open. Den som till äventyrs ändå vill haussa sådana segrar underskattar i själva verket Johannas kapacitet.
Men i natt (start 0100 svensk tid) kan Sverige-ettan få riktigt stora rubriker – även internationellt.
För det krävs seger mot världssexan Agnieszka Radwanska.
Den 25-åriga polskan är visserligen inget välbekant namn för den breda idrottspubliken men att matchen placerats på Melbourne Parks största bana – Rod Laver Arena med plats för 14 820 åskådare – visar vilken hög status Radwanska har på tenniscirkusen.
Hon och de andra stjärnorna är vana att spela inför storpublik och har därmed en fördel gentemot lägre rankade spelare som får göra sådana gästspel endast just då de möter toppspelare.
Men 70-rankade Johanna Larsson är mentalt stark och jag tror att hon taggas extra just av sådana här matcher – hur långt det sedan räcker är en helt annan sak.

Vem blir bäst? "Jag"!!


Tio miljoner kronor till nytt team på Good to Great


I dag föddes ett nytt svenskt tennisteam.
Alldeles nyss presenterade akademin Good to Great spelarna och teamsponsorn Catella på en presskonferens i Stockholm.
Satsningen är treårig men ingen av parterna vill svara på frågan hur stora pengar det handlar om.
Det kan jag däremot avslöja: Det rör sig om drygt tio miljoner kronor och är därmed en av de största teamsatsningar som gjorts i svensk tennis.
-
- Vi har funnits i tennisen i många år och det är naturligt för oss att vara med då Good to Great nu tar nästa steg, säger Ann-Charlotte Svensson, kommunikationschef på Catella som redan tidigare sponsrar akademin.
I det nya teamet ingår Rebecca Peterson,19 år, Jacqueline Cabaj Awad, 18 år, Filip Malbasic, 16 år, Jonas Eriksson Ziverts, 15 år och Karl Friberg, 15 år.
  • Så ser det ut i dag men inget är hugget i sten. Resultat, utveckling och mognad är faktorer som väger tungt och vi kan också ta in nya spelare, säger Nicklas Kulti som driver akademin tillsammans med Magnus Norman och Mikael Tillström.
  • Den nya satsningen ger spelarna möjlighet att åka ut mer för att mäta sina krafter internationellt, säger Tillström
Tack vare de nya sponsorsmiljonerna kan Good to Great också erbjuda fler spelare att träna på akademin som har sitt säte i Järfälla, ett par mil nordväst om Stockholm.
-Vi vill ge spelare runt om i landet möjlighet att komma hit och träna ibland. Vad gäller just den satsningen handlar det om spelare från tolv år och uppåt, säger Kulti.
Akademin startade i januari 2011 och har lockat gräddan av Sveriges framtidstalanger. Att nuvarande världsåttan Grigor Dimitrov under ett år hade sin bas på GTG och att Norman coachar fyran Stanislas Wawrinka har givit akademin ett mycket gott anseende även internationellt.
Då de tre svenska exproffsen vid starten berättade om sin vision att skapa en av världens bästa tennisakademier var det fler än en som skakade på huvudet. Nu är det väl ingen som gör det längre men kvar finns kritikerna som menar att akademin har så stora kommersiella intressen att den inte passar in i den urtypiska svenska idrottsmodellen.
Och det gör den kanske inte heller – vad det nu spelar för roll.
Vad är bäst – en kommersiell akademi som ger barn och ungdomar möjlighet att lyckas eller en organisation som trots stora statliga bidrag inte lyckas visa upp en elitsatsning värd namnet?
För mig är svaret givet.
Jag tror definitivt inte att allt på Good to Great är optimalt redan nu. Akademin är fortfarande ung och det tar sin tid innan alla bitar faller på plats. Kanske blir exproffsens vision aldrig verklighet.
Men det kvittar i så fall.
Ambitionen och drivkraften finns där och går planerna i lås får GTG under de närmaste månaderna klart med en egen anläggning. Tre kommuner är aktuella och ritningarna ligger klara.
Åtta inomhusbanor, gym, övernattningsrum – sammanlagt 10 000 kvm – och sex utomhusbanor.