onsdag 21 januari 2015

Blås på i natt, Johanna!

En frisk fläkt i Melbourne
Elias Ymer fick stora rubriker då han kvalade in i Australian Open.
Johanna Larsson var direktkvalificerad och är nu framme i andra omgången – men har ändå inte fått lika stor uppmärksamhet i media.
Vad beror det på?
Säkert som amen i kyrkan ropar många ”könsdiskriminering” och pekar finger åt oss sportjournalister.
Men den som inte per automatik ryggmärgsreagerar utan istället ägnar saken lite tanke förstår att det finns en annan förklaring.
Nämligen den att 18-årige Elias Ymer gjorde Grand Slam-debut, att han var förste svensk i herrsingel i Grand Slam på fyra år och att han är det första riktigt stora framtidshoppet i svensk herrtennis på många år.
Det tillsammans skapar en nyfikenhet kring Ymer.
Johanna Larsson är 26 år, Grand Slam-debuterade redan 2010 och är i dag ett rutinerat och etablerat proffs.
Vi har alltså vant oss vid att hon är direktkvalificerad till Grand Slam och höjer därför inte på ögonbrynen då hon vinner matcher av 50-50-karaktär vilket var fallet i första omgången i Australian Open. Den som till äventyrs ändå vill haussa sådana segrar underskattar i själva verket Johannas kapacitet.
Men i natt (start 0100 svensk tid) kan Sverige-ettan få riktigt stora rubriker – även internationellt.
För det krävs seger mot världssexan Agnieszka Radwanska.
Den 25-åriga polskan är visserligen inget välbekant namn för den breda idrottspubliken men att matchen placerats på Melbourne Parks största bana – Rod Laver Arena med plats för 14 820 åskådare – visar vilken hög status Radwanska har på tenniscirkusen.
Hon och de andra stjärnorna är vana att spela inför storpublik och har därmed en fördel gentemot lägre rankade spelare som får göra sådana gästspel endast just då de möter toppspelare.
Men 70-rankade Johanna Larsson är mentalt stark och jag tror att hon taggas extra just av sådana här matcher – hur långt det sedan räcker är en helt annan sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar