torsdag 25 juni 2015

Han har världsrekordet som Ymer INTE vill behöva nå


Michael Russell klarade fyra Grand Slam-kval i följd
Elias Ymer har ett världsrekord inom räckhåll.
Men han vill helst inte försöka att nå det.
Låter det märkligt?
Jo, visst behövs en förklaring.
Inför Elias kvalfinal i Wimbledon började jag kolla gamla resultatlistor för att se vilka spelare som gått igenom flest Grand Slam-kval i rad.
Ringde också vännen och tennisoraklet Johan Porsborn vars hjärna är av den där imponerande sorten som inte bara samlar in information utan också lyckas behålla den.
Mycket riktigt mindes Johan att amerikanen Michael Russell - i sitt försök att få wild card till ett If Stockholm Open-  skrev på sitt ”cv” att han hade världsrekord med fyra klarade Grand Slam-kval i följd.
Mitt bläddrande i resultatlistor och Porsborns letande i minnet gav inget annat resultat så Russells fyra i svit får väl anses gälla som världsrekord till dess det eventuellt dyker upp någon extrem kalanderbitare och påvisar annat.
Elias Ymer har efter dagens kvalfinalseger i Wimbledon tagit sig igenom tre Grand Slam-kval i följd och kan alltså i US Open tangera Russells världsrekord.
Men det rekordförsöket vill Elias förstås helst slippa genom att hinna klättra så högt på rankningen att han inte behöver kvala utan för första gången blir direktkvalificerad till en Grand Slam-turnering.
Nu 133-rankade Ymer förlorade i första omgången i såväl Australian Open som i Franska
Kan slippa kvalspel i US Open
mästerskapet och bättre gick det inte för Michael Russell då han 2000 kvalade in i Wimbledon och US Open. Efter kvalframgången i påföljande års Australian Open gjorde han även där sorti i första omgången men i Franska mästerskapet fick den då 122-rankade amerikanen till det rejält. Äventyret slutade först i åttondelsfinal mot brasilianaren Gustavo Kuerten som sedan försvarade titeln från 2000 (då han finalbesegrade Magnus Norman).
**
Precis som Ymer gjort i år kvalade Julian Reister 2013 in till de tre första Grand Slam-turneringarna.
**
Fredagens kvartsfinal mellan Rebecca Peterson och Sofia Arvidsson garanterar en svensk semifinalist i ITF-turneringen i Helsingborg. Malin Ulvefeldt kan se till att det blir två men har redan överträffat förväntningarna.
**
Sent grattis till Pablo Figueroa som nyligen tog sin 100:e titel på svenska vinter/sommartouren.


Elias Ymer levde upp till förväntningarna i kvalet


Klar för tredje Grand Slam-turneringen i rad
Genom att kvala in i Wimbledon har Elias Ymer infriat förväntningarna.
Ytterligare segrar hamnar förmodligen på bonuskontot.
Skriver förmodligen eftersom vi först efter fredagens lottning vet vem Elias kommer att ställas mot i sin Wimbledon-debut.
Även om det naturligtvis kan bli en spelare som Elias har på papperet bra chanser mot är det troligare att motståndet är av kalibern att det krävs en skräll för att 19-åringen från Skara för första gången ska nå andra omgången i en Grand Slam-turnering.
I Australian Open hade han en tacksam lottning men föll i fem set mot 92-rankade japanen Go Soeda och på gruset i Paris blev det 0-3 mot 43-rankade Lukas Rosol.
Sverigeettan har efter dagens kvalfinalseger (6-1, 7-6, 6-7, 7-6 mot argentinaren Guido Pella 9-0 i matchfacit i Grand Slam-kval och det tillhör definitivt inte vanligheterna att en spelare klarar tre raka kval i dessa sammanhang.
Det blir förhoppningsvis inget fjärde kval för Elias i höstens US Open där hans rankning i bästa fall kan räcka till direktkvalificering. Han ligger nu 133 på listan, har redan försäkrat sig om 35 nya poäng i Wimbledon men har under juli bland annat 20 poäng att försvara i SkiStar Swedish Open där han förra året tog sin första seger på ATP-touren.
Eftersom jag inför kvalet tippade att Elias Ymer skulle förvalta sin gynnsamma lottning på bästa sätt är jag inte överraskad av de tre segrarna men däremot imponerad av sättet på vilka han tagit dem.
I dag fick vi ett nytt bevis på att Elias har det där som gör honom till en så stark matchspelare.
Bakom segersiffrorna döljer sig bland annat:
•Att Elias låg under med 2-5 i andra set där han bröt tillbaka till 4-5 och sedan vann tiebreak med 7-3.
•Att Elias vid 3-4 i fjärde set hamnade i 0-40-underläge i egen serve och redde ut inte bara det utan också bröt till 5-4.
•Att Elias höll nerverna under kontroll trots att han vid 5-4 inte servade hem segern. Jag har under åren sett åtskilliga mer rutinerade spelare rasa ihop fullständigt då de inte tagit tillvara på sådana lägen.
Det är fantastiskt starkt av en så orutinerad spelare att krångla sig ur krislägen.
Händer det en eller två gånger kan det förklaras som tillfälligheter men att Elias gjort det  åtskilliga gånger visar på stor mental styrka.