torsdag 25 juni 2015

Han har världsrekordet som Ymer INTE vill behöva nå


Michael Russell klarade fyra Grand Slam-kval i följd
Elias Ymer har ett världsrekord inom räckhåll.
Men han vill helst inte försöka att nå det.
Låter det märkligt?
Jo, visst behövs en förklaring.
Inför Elias kvalfinal i Wimbledon började jag kolla gamla resultatlistor för att se vilka spelare som gått igenom flest Grand Slam-kval i rad.
Ringde också vännen och tennisoraklet Johan Porsborn vars hjärna är av den där imponerande sorten som inte bara samlar in information utan också lyckas behålla den.
Mycket riktigt mindes Johan att amerikanen Michael Russell - i sitt försök att få wild card till ett If Stockholm Open-  skrev på sitt ”cv” att han hade världsrekord med fyra klarade Grand Slam-kval i följd.
Mitt bläddrande i resultatlistor och Porsborns letande i minnet gav inget annat resultat så Russells fyra i svit får väl anses gälla som världsrekord till dess det eventuellt dyker upp någon extrem kalanderbitare och påvisar annat.
Elias Ymer har efter dagens kvalfinalseger i Wimbledon tagit sig igenom tre Grand Slam-kval i följd och kan alltså i US Open tangera Russells världsrekord.
Men det rekordförsöket vill Elias förstås helst slippa genom att hinna klättra så högt på rankningen att han inte behöver kvala utan för första gången blir direktkvalificerad till en Grand Slam-turnering.
Nu 133-rankade Ymer förlorade i första omgången i såväl Australian Open som i Franska
Kan slippa kvalspel i US Open
mästerskapet och bättre gick det inte för Michael Russell då han 2000 kvalade in i Wimbledon och US Open. Efter kvalframgången i påföljande års Australian Open gjorde han även där sorti i första omgången men i Franska mästerskapet fick den då 122-rankade amerikanen till det rejält. Äventyret slutade först i åttondelsfinal mot brasilianaren Gustavo Kuerten som sedan försvarade titeln från 2000 (då han finalbesegrade Magnus Norman).
**
Precis som Ymer gjort i år kvalade Julian Reister 2013 in till de tre första Grand Slam-turneringarna.
**
Fredagens kvartsfinal mellan Rebecca Peterson och Sofia Arvidsson garanterar en svensk semifinalist i ITF-turneringen i Helsingborg. Malin Ulvefeldt kan se till att det blir två men har redan överträffat förväntningarna.
**
Sent grattis till Pablo Figueroa som nyligen tog sin 100:e titel på svenska vinter/sommartouren.


2 kommentarer:

  1. Kanadensaren Frank Dancevic kvalade in till samtliga Grand Slams 2011, så det är väl den senaste. Om någon kvalat in till fem i rad låter jag vara osagt, Dancevic var nära med att åka ut i tredje kvalomgången till USO året innan. Ymer kommer nog ändå få lägga sitt bud för ett fjärde, ganska många rankingpoäng som måste plockas kommande månaden för att slippa. Något femte lär det dock inte bli, tro han kommer fixa direktkvalet till Australien nästa år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Suveränt. Johan. Tack! Rättelse kommer i morgon.

      Radera