fredag 26 juni 2015

Bäst att du blundar, Elias!


Karlovic dukar upp för servefest mot Ymer
"En bild säger mer än tusen ord".
Och visst räcker det med att kolla in fotot här intill för att förstå vad som väntar 19-årige Elias Ymer i hans Wimbledondebut.
Bollarna som ligger framför Ivo Karlovic gör det av en anledning:
att visa hur många ess den 211 centimeter långe kroatiske monsterservaren slog då han i förra veckans kvartsfinal i Halle satte nytt världsrekord i antal ess i en tresetsmatch.
45!
På andra sidan nät stod världssexan Tomas Berdych. Tjecken blev allt mer uppgiven under matchen och stundtals såg det nästan komiskt ut då han knallade mellan serverutorna utan en möjlighet att returnera Karlovics kanonservar.
”Det hjälper att slå ess eftersom man då slipper att spela volley”, var Karlovic inte alltför djuplodande analys sedan han med ett ess förbättrat det världsrekord han satte i fjolårets ATP-turnering i Zagreb.
Den 36-årige kroaten har slagit 9 613 serveess under karriären, 570 färre än ledande Goran Ivanisevic men ser vi till skillnaden i antalet spelade matcher blir bilden en annan.
Ivanisevic slår i snitt  11.3 ess per match. Karlovic 18.8.
Borträknat serven är Karlovic en relativt begränsad spelare men jag håller definitivt inte med dem som påstår att han lever enbart på serven. Med den som vapen att lita till har Karlovic råd att ta risker som returnerare och hans grundspel är inte så bräckligt som ibland påstås.
Då Karlovic  i 2007 års If Stockholm Open-final besegrade Thomas Johansson slog kroaten 27 ess men han förvaltade också hälften av sina sex breakbollar.
Titeln i Stockholm är en av Karlovic sex och att en av dem kommit på grus visar – liksom 25:e-platsen på rankningen - att killen kan mer än att serva.
Ska Karlovic gå förbi Ivanisevic??
Han har i år besegrat två topptio-spelare, förutom Berdych i Halle även världsettan Novak Djokovic som är en av tenniscirkusens bästa returnerare. Det skedde i kvartsfinal i säsongöppningen i Qatar. Karlovic hade inte en breakboll emot sig och bröt serbens serve en gång i skiljeset.
Så vad kan vi då hoppas av Elias Ymer?
Ja, främst att han håller modet uppe då han knallar fram och tillbaka mellan serverutorna utan att ha fått känna på bollen. Elias egen serve är inte av klassen att han lär kunna spela sig fram till ovissa tiebreak och hur mycket hjärtat än klappar för honom kan jag inte se hur Skara-sonen ska överleva första omgången.
Fast bollen är ju rund och i fjolårets Wimbledon föll Karlovic – trots 32 ess - i första omgången mot 107 -rankade kanadensaren Frank Dancevic.
**
Sverigeettan Johanna Larsson gör sitt sjunde Wimbledon och vi får gå tillbaka till 2008 för att hitta hennes enda seger på gräset där. Med sina yviga svingar har hon svårt att hävda sig på underlaget. Amerikanskan Christina McHale får ändå anses vara en hygglig lottning för den 72-rankade svenskan som ligger nio platser efter McHale på listan.
**
Gammal är äldst. 31-åriga Sofia Arvidsson överraskade då hon i dag besegrade 19-åriga Sverigetvåan Rebecca Peterson i kvartsfinal i ITF-turneringen i Helsingborg. Överraskade gjorde också 21-åriga Malin Ulvefeldt som kvalat in och nu är framme i semifinal. Mycket starkt!
**
Rätt ska vara rätt och tack för att Challenge har så många kunniga och engagerade läsare. I går skrev jag att Michael Russell har världsrekord i antal klarade Grand Slam-kval. Det stämmer i och för sig men signaturen Johan upplyser om att även Frank Dancevic klarat fyra Grand Slam-kval i rad. Året var 2011. Tack Johan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar