lördag 27 juni 2015

Ulvefeldts höjdpunkt inte vardagsmat för Arvidsson


Ulvefeldt vs Arvidsson. Fotot från Helsingborgs TK:s hemsida
För 21-åriga Malin Ulvefeldt innebär söndagens ITF-final i Helsingborg karriärens hittills största match.
För hennes tio år äldre motståndare Sofia Arvidsson kunde finalen vara vardagsmat.
Men trots 19 ITF-titlar är det förmodligen inte den känslan Arvidsson har. Hon kom till turneringen med fem raka förluster och hade inte vunnit en match sedan början på april.
Sådana negativa trender sår tvivel hos vilken spelare som helst. Extra mycket så kanske hos den som tagit två WTA-titlar och som varit rankad 29 i världen men plötsligt inte vinner en match ens på ITF-touren.
Där är Sofia alltså ute efter sin 20:e titel och den första sedan februari i år. Framgången i 25 000 dollar-turneringen i Helsingborg ger i sig inte ens en fingervisning om att 341-rankade Arvidsson skulle vara på väg att ta tillbaka en plats på WTA-touren men sänder ändå en positiv signal som kan bli viktig för fortsättningen.
En spelare på 30 + som legat på så hög nivå som Sofia gjort och som faller allt längre ner på listan tappar så småningom självförtroende, tålamod och motivation om det inte kommer påminnelser om att potentialen finns kvar.
Förhoppningsvis är Arvidssons trendbrott början på en riktigt rolig andra halva av säsongen.
Kvalspelaren Malin Ulvefeldt är självklart veckans stora skräll. Rankad 1056 har hon 13 landsmaninnor framför sig. Snacka om att Ulvefeldts framgång blir en sporre för bland andra dem.( Ta Cornelia Lister till exempel. Hon tappade bara fyra game mot Ulvefeldt då de tidigare i år möttes i kvartsfinal i en ITF-turnering i Båstad). För två år sedan var Malin Ulvefeldt uppe i två finaler i 10 000 dollar-turneringar men på högre nivåer har hon aldrig tidigare gjort sig gällande.
Jag har skrivit det tidigare och gör det igen:
Små internationella turneringar på hemmaplan är guld värda för de unga talangerna och bara denna säsong har vi sett ett antal exempel på det.
På 10 000 dollar-nivån i Båstad tog 17-åriga Kajsa Rinaldo Persson en titel och var uppe i ytterligare en final och 16-årige Mikael Ymer tog sin första titel i dessa sammanhang. I förra veckans 25 000 dollar-turnering i Ystad segrade Rebecca Peterson och i Helsingborg kvalade två 17-åringar in och gjorde därefter ytterligare fem hemmaspelare sällskap till andra omgången.
Som grädde på moset en final mellan två svenskor.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar