torsdag 8 september 2016

Hon detroniserade Williams i nattens US Open-semifinal


Pliskova var imponerande lugn och respektlös
Klockan 02.50 i natt svensk tid detroniserades Serena Williams som världsetta - vilket hon varit sedan februari 2013.
Amerikanskans jakt på en 23:e Grand Slam-titel tog slut i samma stund som hon avslutade US Open-semifinalen mot elfterankade tjeckiskan Karolina Pliskova – med ett dubbelfel.
Vi har under de senaste åren sett ett antal exempel på hur Williams fallit offer för sina egna nerver men i natt handlade det om något helt annat. Hon mötte en spelare som hade ännu vassare vapen i det som är Williams största styrkor: serven och det mycket kraftfulla baslinjespelet.
Pliskova, 24 år,  vann med 6-2, 7-6 och jag har aldrig sett Williams bli så utspelad som i första set. Tjeckiskan inledde sin första Grand Slam-semifinal som om det var vardagsmat för henne. I själva verket är detta första gången hon överlevt tredje omgången i en Grand Slam-turnering. Hon vann i första set 86 procent av poängen då hon satte förstaserven (Williams hade 64 procent) och hade inte en breakboll emot sig samtidigt som hon utnyttjade två av sina tre breakbollar.
Den snart 35-åriga hemmafavoriten hängde helt enkelt inte med i tempot. Så har det i några game sett i ett par matcher mot Victoria Azarenka och Maria Sjarapova men här handlade det om ett helt set där hennes så normalt kraftfulla spel var som fuktskadade ettöressmällare i jämförelse med Pliskovas kanoner.
Det är möjligt att Williams led sviterna av den tuffa holmgången i kvarten mot Halep och att det förklarar varför hon inte heller i andra set kom upp i sin normala kapacitet.
Gör hon det finns det ingen som hotar henne.
Men det här var ändå en match som Pliskova vann mer på sina egna styrkor än på Williams svagheter.
Genom förlusten tappar hon förstaplatsen på rankningen till tyskan Angelique Kerber som om bara några minuter ska gå in till sin semifinal mot danskan Caroline Wozniacki.
Hur länge det dröjer till nästa tronskifte beror säkert främst på hur Williams ser på resten
Challenge inför US Open Läs här
av säsongen.

Efter fjolårets genomklappning i semifinalen mot Roberta Vinci var amerikanskan så knäckt att hon la ner för resten av säsongen.
Det innebär att hon inte har en enda poäng att försvara under resten av året och med det stora möjligheter att återta förstaplatsen – om hon inte också nu lägger ner verksamheten för att ta sikte på nästa säsong.



Hon har tänt sin stjärna igen - för att snart släcka den?


Nu strålar Wozniacki åter av spelglädje
En danska som fått spelglädjen tillbaka men kan vara på väg att lägga av.
En hårdservande tjeckiska som redan svarat för sin bästa Grand Slam-turnering.
Där är de två hoten mot en drömfinal i US Open mellan världsettan Serena Williams och tvåan Anglique Kerber – en final som skulle avgöra vem av dem som sitter på tronen efter årets sista Grand Slam-turnering.
Båda är klara favoriter i nattens US Open-semifinaler där Williams ställs mot Karolina Pliskova, 24-årig världselva vars serve inte ligger långt efter Williams i styrka men vars lägstanivå gör henne oerhört sårbar de dagar spelet inte stämmer.
Det ska bli intressant att se om Williams på knappt ett dygn lyckats återhämta sig helt efter den drygt två timmar långa och tuffa kraftmätningen i kvarten mot Simona Halep. Det var en mycket bra och underhållande match där hemmafavoriten vann med 6-3 i skilje.
Williams har – hittills är bäst att tillägga – inte alls visat den nervositet som präglat många av hennes Grand Slam-matcher de senaste åren. Fjolårets kollaps i semifinalen mot Roberta Vinci var utan tvekan en direkt följd av att Williams stod bara två segrar från en Grand Slam. Nu jagar hon en 23:e Grand Slam-titel vilket skulle göra henne segerrikast under proffseran. Just att hon jagar ett rekord istället för att tangera andras rekord menar Mats Wilander – han sa det i Eurosports Game Set and Mats - kan förklara varför Williams är mer avslappnad. Låter lika klokt som det brukar göra när Wilander pratar.
*
Tidigare världsettan Caroline Wozniacki kan se tillbaka på ett antal tunga säsonger och har inte varit förbi åttondelsfinal i någon Grand Slam-turnering sedan hon för två år sedan var uppe i US Open-final.
Australian Open-segraren Angelique Kerber
Men efter vårens fotskada som höll henne borta i drygt två månader har det lossnat för den 26-åriga danskan som såväl 2010 som 2011 slutade säsongen som världsetta. Sällan har en världsettas värdighet blivit lika ifrågasatt. Orsaken: Under de två åren gick hon inte längre än till semifinal i Grand Slam och poängskörden kom istället främst tack vare många framgångar i mindre turneringar. US Open-finaler 2009 och 2014 är hennes hittills bästa Grand Slam-resultat. För att det ska bli en tredje krävs seger mot Kerber men även om Wozniacki spelar mer offensivt än då hon var etta är det svårt att se att hon ska kunna hänga med i den vänsterhänta tyskans tempo.
Wozniacki är rankad 74 – blev tidigare i år passerad av Johanna Larsson som bästa skandinaviska – och gjorde sig inför US Open av med ännu en coach. Hon har avverkat drygt tio på två år men har tydligen inga planer på att göra sig av med sin pappa Piotr som överhuvud i teamet. Om hon gjort det för några år sedan och fullt ut underordnat sig en kunnig och erfaren coach hade det i alla fall inte gått sämre...
Häromdagen flaggade Piotr Wozniacki för att hans dotter snart ska lägga av, något som danskan inte kommenterat.
Hon säger istället att hon har roligare än på mycket länge och att hon känner sig helt avslappnad på banan.
Om det beror på att hon inte längre känner press eller förväntningar utan ser fram mot att snart göra något annat i livet får vi kanske veta då hennes US Open är över.



Även då han ratas i DC-laget visar Brunström sin lojalitet


Han personifierar lojalitet och laganda
För första gången sedan debuten 2012 ställs dubbelspecialisten Johan Brunström utanför Davis Cup-laget.
– Så klart man blir besviken att inte vara med i laget eftersom DC är så oerhört roligt och motiverande att spela, säger Brunström till Challenge.  
Det är lätt att förstå hans besvikelse över att vara ratad i det lag som nästa helg kvalar mot Nederländerna i Båstad.
Brunström är på 70:e plats Sveriges bäst rankade dubbelspelare efter Robert Lindstedt (som tackat nej) och är inne på en stark säsong. Så här långt har han bland annat spelat hem fyra Challenger-titlar (tre ihop med Andreas Siljeström) och varit uppe i en ATP-final – ett bättre facit än någon av de övriga tillgängliga kandidaterna.
Spelstyrkan är främsta anledning till att jag gärna hade sett honom i laget i den svåra kvalmatchen. En annan är att han med sin rutin och sitt sätt att vara skulle ha skänkt laget en stabilitet och trygghet och med det avlastat tre unga och i dessa sammanhang oerfarna spelare.
Den vänsterhänte 36-åringen från Fiskebäckskil personifierar den lojalitet som i stort sett samtliga svenska spelare genom åren visat mot landslaget och han är också en perfekt representant för den starka laganda som under åren kännetecknat Sveriges DC-lag.
Även nu när han ställs åt sidan visar Brunström att han sätter lagets intressen framför sina egna.
– Självklart skulle man vilja spela så pass bra och vara en så viktig kugge i laget att man blir uttagen. Nu är inte läget så och när det kommer till laguttagningar som i DC är jag prestigelös, säger han och fortsätter: 
– Jag kör på och gör det jag kan för att spela så bra som möjligt och sen får kaptenerna besluta om det är tillräckligt bra. Det enda som spelar någon roll är att vinna matchen och det gör man bäst genom att stötta beslutet och killarna hundra procent.
Fred Simonsson och Isak Arvidsson bildar dubbelpar och har var sin DC-dubbel på
Challenge i tisdags Läs här.
meritlistan – i par med just Brunström.
– Fred och Isak har spelat bra då de fått chansen i Sverige så det blir spännande att se dem i DC, säger Johan som gärna delar med sig av sina erfarenheter till de yngre spelarna. 
– Nu är det bara att försöka bidra så mycket man kan på distans med lite inside om motståndarna. Sen blir det att följa och stötta på livescore.



Nishikori hade svaret men vad säger Lendl till Murray?


Möter i semifinal Stan Wawrinka
Vem ska kunna få Andy Murray på fall i US Open - någon”?
Så skrev jag på bloggen då världstvåan för några dagar med storspel utklassade Grigor Dimitrov.
Svaret lät inte vänta på sig och det kom från oväntat håll:
Världssjuan Kei Nishikori som vunnit endast ett av deras åtta tidigare möten och nu stod som segrare med 1-6, 6-4, 4-6, 6-1, 7-5)
Nishikori gjorde en kanonmatch, inget snack om den saken. Han spelade offensivare än förväntat, överraskade med stark volley, varierade spelet mycket bra och ställde gång efter annan skotten svarslös med läckra stoppbollar.
Men vem livebettade på Nishikori då han vid 4-3 i femte set hade 40-0, vid 40-30 brände en forehandvolley i öppet läge för sedan tappa serven?
Att han efter den dippen trots allt stod som segrare imponerar mer än något annat. Men han fick också god hjälp av Murray som föll tillbaka i sitt gamla tråk-jag.
I fjärde set uppträdde han så där gnälligt och uppgivet som vi då och då ser fjuniga och bortskämda juniorer göra då det tar emot eller de anser sig bortdömda. Vid 1-1 i fjärde hade Murray breakboll, hamnade i diskussion med domaren och vek sedan ner korten under resten av setet.
Coachen Ivan Lendls min på läktaren blev allt bistrare. Han gör sin andra sejour med Murray och påtalade inför den första att han skulle lämna jobbet om skotten uppträdde respektlöst mot sitt team eller skämde ut sig på annat sätt.
Om det villkoret fortfarande gäller kan samarbetet vara på väg mot en snar brytning.