fredag 15 juli 2016

Släng bort snuttefiltarna - och minska tiden för vila


Murray är lite kinkig  och behöver tröst
En ny brittisk forskarstudie presenterar idag häpnadsväckande fakta om tennisspelarnas utveckling under åren.
Professor Dick Sweat och hans forskarlag kan påvisa att dagens tennisspelare svettas mer än tre gånger så mycket som sina föregångare.
Eh, nej, jag skämtar förstås.
Men varför behöver då Andy Murray och alla - nästan - de andra torka sig med handduk mellan i stort sett varenda poäng när det för tidigare generationers spelare räckte med att använda handduken i sidbytena?
Svar: Det finns ingen som helst anledning. Det är enbart en ful och helt onödig vana.
En spelare som just sett sin motståndare slå ett ess hinner på den korta tiden naturligtvis inte bli så svettig att han behöver ta till handduken.
Ändå sker det gång efter gång.
Det drar faktiskt ett löjets skimmer över vissa matcher och handdukarna verkar ibland tjäna mest som snuttefilt.
Självklart går det att förstå om en spelare torkar av sig efter att ha trillat på gruset eller kanske till och med efter en riktigt lång bollduell men låt det stanna vid det.
Och låt handdukarna ligga kvar vid stolen. Det har fungerat genom alla tider och skulle göra det också nu.
"Jag når inte handduken"
Men nej, nu måste bollkallarna springa fram för att lämna över handduken, få tillbaka den och lägga den i hörnet.
Spelarna har 25 sekunder på sig mellan poängen och den tiden räcker definitivt för att de ska hinna gå fram till sin stol, torka av sig och sedan göra sig redo att serva och returnera.
Visst, spelarna har naturligtvis rätt att utnyttja tiden på sättet de anser bäst men just att de ägnar så stor del av tiden åt det eviga torkandet visar att tiden mellan poängen kan kortas.
Men inte ens 25 sekunder räcker för till exempel Rafael Nadal som ofta drar över tiden. Det är ett regelbrott och ska först rendera varning. Men tyvärr är flertalet domare mycket undergivna de största stjärnorna och därför klarar sig Nadal undan. Visst, han får en varning då och då men det verkar mest vara för syns skull.
Hans motpol är Nick Kyrgios. Det finns mycket att säga om den skandalomsusade australiern men ingen kan i alla fall beskylla honom för att dra benen efter sig.
"Jag vågar inte kolla hawkeye"
Kyrgios match i Wimbledon mot tysken Dustin Brown gick i en rasande fart mellan poängen. (Ja, det blev nästan för mycket av det goda. Att en spelare inför en viktig poäng tar lite extra tid på sig för att samla koncentrationen är ju naturligt).
Men deras match är ändå undantaget som bekräftar regeln.
Tänk så mycket dötid som skulle gå bort om tidsgränsen sattes till förslagsvis 15 sekunder. Jag tror att såväl åskådarna på plats som tv-tittarna skulle uppskatta ett högre matchtempo.
Lek med tanken att en spelare under en match har en viss tid till sitt förfogande och att han eller hon får förfoga fritt över den tiden. Då skulle en servare som märker att motståndaren är ur balans kunna skynda på rejält och med det också spara tid som kan användas senare i matchen.
Nej, jag vet, det är kanske inte praktiskt genomförbart eftersom det skulle kräva för mycket fokus på tiden och vad skulle hända om en spelare gjort slut på sin tid då det står 4-4 i skilje?
Men att korta tiden mellan poängen och få stopp på det där ständiga torkandet är inte bara praktiskt genomförbart – det skulle också gynna sporten.Så in i Norden bra, Johanna!


Dragplåster nästa vecka i Båstad
Johanna Larsson är inte längre bara Sveriges bäst rankade spelare – nu är hon bäst även i Norden.
På veckans färska rankning hittar vi Johanna på 55:e plats medan danskan Caroline Wozniacki tappat femton placeringar och nu är 60:e namn på listan.
Sverigeettan är titelförsvarare i nästa veckas Ericsson Open och visar fin form inför ankomsten till Båstad. Johanna blev i dag klar för kvartsfinal i WTA-turneringen i Gstaad där några dagars busväder gjort att spelschemat är kraftigt försenat.
Att Johanna nu är bästa svenska i norden är självklart kul men det går inte att undvika frågan vad som egentligen hänt med den tidigare världsettan Wozniacki.
Det kanske är en djupt orättvis beskrivning men det förefaller i alla fall som om Wozniacki under en längre tid varit mer intresserad av att synas på konserter och partyn eller som nakenmodell i Sports Illustrated än att ägna tid åt tennisen. 
Att hon varit skadad under våren har självklart bidragit till raset på listan men för att komma tillbaka till toppen räcker det inte med att hon är skadefri – det krävs både aptit och hårt arbete.
Förhoppningsvis är 26-åriga Caroline Wozniacki inte redan proppmätt.