lördag 2 juli 2016

Det är klokt av Djokovic att inte berätta vad som hänt


Sviten på 30 Grand Slam-segrar sprack idag
Skada eller sjukdom? Något annat?
Världsettan Novak Djokovic ville efter skrällförlusten i Wimbledons tredje omgång mot Sam Querrey inte berätta orsaken till sin slätstrukna insats.
Han medgav att han inte kände sig hundraprocentig men sa:
Det här är inte tiden och platsen att tala om det”.
Istället berömde han sin överman:
Motståndaren spelade fantastiskt bra och förtjänade att vinna. Jag blev utspelad".
En klok strategi av Djokovic.
Med tanke på den långa historien med fejkade skador och bortförklaringar hade Djokovic gjort sig själv en björntjänst om han skyllt förlusten på det som försvagade honom.
För något var det.
Det skulle inte förvåna om det inom kort sipprar ut från Djokovic-lägret vad som felades serben.
Han hade kunnat sagt det redan idag. Men priset hade då varit att de gamla tidernas synder hade aktualiserats.
Matchen i Wimbledons andra omgång inleddes i fredags, bröts på grund av mörker då Querrey hade 2-0 i set och avbröts i dag på grund av regn vid tre tillfällen.
7-6, 6-1, 3-6, 7-6 till den 28-årige och 41-rankade amerikanen som slog 31 ess och som främst tack vare sin starka serve räddade 14 breakbollar.
Detta är förstås Sam Querreys livs största seger. Men han behövde inte göra sin bästa match i karriären för att ta den.


Pernfors tog dubbla VM-guld Carlborn, 92, slår en tromb


Fyra guld och två silver - på tre VM!
Vad är det egentligen som gör tennis till världens härligaste idrott?
Att det är en kamp man mot man, kvinna mot kvinna?
Det snillrika räknesättet som gör att vi kan ligga under hur stort som helst men ändå inte är uträknade förrän sista bollen är slagen?
Att sporten passar lika bra ute som inne och på flera olika underlag?
Visst, allt det där spelar förstås in men det kanske mest fantastiska av allt är att tennis är en sport för livet. För hela livet. Och på alla nivåer.
Nu pågår Wimbledon med de allra största namnen. I Pålsjö Ladies och den nya Challengern i Båstad spelar de som drömmer om att bli framtidens stjärnor.
Andra har storhetstiden bakom sig. Några av dessa spelar fortfarande på imponerande hög nivå. Andra imponerar bara genom att fortfarande spela.
Här en veteran som håller högsta klass och en annan som på sitt sätt personifierar tjusningen med tennis.
30 år efter det att han överraskande gick till final i Franska mästerskapet blev Mikael Pernfors i dag dubbel världsmästare – igen!
Den snart 53-årige bolltrollaren tog guld i både singel och dubbel i +50 klassen i VM i Helsingfors.
– Jag hade en vecka ledigt och Joakim Berner (Pernfors finländske dubbelpartner) ville att jag skulle vara med, säger den nykorade guldmedaljören till Challenge. Det är sällan Pernfors i veteran-VM stöter på spelare som han mötte under storhetstiden.
– Normalt är det få exproffs men det finns många bra amatörer. Det är otroligt roligt med bra amatörer som förutom att spela bra tennis är sociala och reser runt och tävlar därför att de älskar tennis. 
– En del spelar lagtävlingen veckan innan. Många som är duktiga spelar över 20 matcher på två veckor. Det är otroligt bra arrangemang och och kul stämning mellan alla involverade.
Senast Micke spelade VM var 2014 och även då blev det dubbla guld, den gången med Tobias Svantesson som dubbelpartner. Duon tog också silver när Pernfors VM-debuterade 2002 med att ta silver även i singel.
Carlborn har många glada minnen att se tillbaka på
Jämfört med en annan veteran är Mikael Pernfors rena junioren. Stig Carlborn började att spela tennis 1929 (!) och fyllda 92 år är han still going strong.
Fick Carlborn bestämma skulle tennisen under åtminstone ett år införa en regel som kanonservare som Ivo Karlovic och Sam Querrey inte hade gillat.
Carlborn har arrangerat träningar för kronprinsessan Victoria och har förhoppningar om att prinsessan Estelle en dag ska börja med sporten för vilken Gustaf V hade stor betydelse.
Författaren och journalisten Mats Ögren Wanger har träffat Stig Carlborn som här berättar om sitt liv med den vita sporten :"Den gamle och bollen"