lördag 2 juli 2016

Pernfors tog dubbla VM-guld Carlborn, 92, slår en tromb


Fyra guld och två silver - på tre VM!
Vad är det egentligen som gör tennis till världens härligaste idrott?
Att det är en kamp man mot man, kvinna mot kvinna?
Det snillrika räknesättet som gör att vi kan ligga under hur stort som helst men ändå inte är uträknade förrän sista bollen är slagen?
Att sporten passar lika bra ute som inne och på flera olika underlag?
Visst, allt det där spelar förstås in men det kanske mest fantastiska av allt är att tennis är en sport för livet. För hela livet. Och på alla nivåer.
Nu pågår Wimbledon med de allra största namnen. I Pålsjö Ladies och den nya Challengern i Båstad spelar de som drömmer om att bli framtidens stjärnor.
Andra har storhetstiden bakom sig. Några av dessa spelar fortfarande på imponerande hög nivå. Andra imponerar bara genom att fortfarande spela.
Här en veteran som håller högsta klass och en annan som på sitt sätt personifierar tjusningen med tennis.
30 år efter det att han överraskande gick till final i Franska mästerskapet blev Mikael Pernfors i dag dubbel världsmästare – igen!
Den snart 53-årige bolltrollaren tog guld i både singel och dubbel i +50 klassen i VM i Helsingfors.
– Jag hade en vecka ledigt och Joakim Berner (Pernfors finländske dubbelpartner) ville att jag skulle vara med, säger den nykorade guldmedaljören till Challenge. Det är sällan Pernfors i veteran-VM stöter på spelare som han mötte under storhetstiden.
– Normalt är det få exproffs men det finns många bra amatörer. Det är otroligt roligt med bra amatörer som förutom att spela bra tennis är sociala och reser runt och tävlar därför att de älskar tennis. 
– En del spelar lagtävlingen veckan innan. Många som är duktiga spelar över 20 matcher på två veckor. Det är otroligt bra arrangemang och och kul stämning mellan alla involverade.
Senast Micke spelade VM var 2014 och även då blev det dubbla guld, den gången med Tobias Svantesson som dubbelpartner. Duon tog också silver när Pernfors VM-debuterade 2002 med att ta silver även i singel.
Carlborn har många glada minnen att se tillbaka på
Jämfört med en annan veteran är Mikael Pernfors rena junioren. Stig Carlborn började att spela tennis 1929 (!) och fyllda 92 år är han still going strong.
Fick Carlborn bestämma skulle tennisen under åtminstone ett år införa en regel som kanonservare som Ivo Karlovic och Sam Querrey inte hade gillat.
Carlborn har arrangerat träningar för kronprinsessan Victoria och har förhoppningar om att prinsessan Estelle en dag ska börja med sporten för vilken Gustaf V hade stor betydelse.
Författaren och journalisten Mats Ögren Wanger har träffat Stig Carlborn som här berättar om sitt liv med den vita sporten :"Den gamle och bollen"

2 kommentarer:

  1. Så fantastiskt kul att Stig Carlborn fortfarande spelar tennis! Mycket elegant spelare!

    SvaraRadera
  2. Ja han håller verkligen stilen. Har du sett tromben han gör i filmen?

    SvaraRadera