fredag 1 juli 2016

Någon som undrar vad Celik kommer ha på sig i semin...?


Radar upp segrar på hemmaplan
Roger Federer spelar årets Wimbledon i en figursydd tröja med två diskreta veck. Klassiskt elegant och som vanligt ett stilfullt val av schweizaren.
Hemmafavoriten Andy Murray är lite mer vågad. Såväl på brittens tröja som på hans byxor finns revärer. Längden på byxorna ser ut att vara något kortare än de han burit tidigare år.
Kan ni tänka er att läsa något liknande på ATP:s hemsida? Eller någon annanstans för den delen?
Nej, just det – otänkbart.
Däremot ägnar WTA på sin hemsida stort utrymme åt ett modereportage med mängder av bilder och beskrivningar på Serena Williams och de andra stjärnornas klädsel under Wimbledon.
Det är långtifrån första gången WTA tar fokus från spelarnas form, chanser och prestationer för att istället berätta om spelarnas look.
Om det varit jag eller någon annan man som gjort det hade det naturligtvis blivit liv i luckan – med all rätt.
Därför förvånar det att damspelarnas egen organisation kommer undan med samma sak.
Jag är inte förbannad eller upprörd. WTA och damspelarna får göra precis som de vill men jag förstår inte syftet. I artikeln med rubriken Wimbledon Fashion Preview står bland annat att läsa:
Anyone for tem...eh, fashion?
"Serena Williams will try to defend her title in the NikeCourt Premier Dress, whose mock neck is a new aesthetic in the world number one's tennis fashion. The skirt design is the continuation of Williams' looks from the previous 2016 Grand Slams, while two tiers of pleats in the back add a special flash of style”.
Jaha! Och?
Nej, sådana där artiklar riskerar bara att slå  tillbaka mot damtennisen. Spelarna lever för tennis och ska bedömas utifrån sina prestationer och annat som rör det sportsliga.
Att innehållet på hemsidan till absolut största delen handlar om just detta är självklart.
Men när ett modereportage får fyra gånger så stort utrymme som det som sammanlagt ägnats Maria Sjarapovas dopning – och dess följder för tennisen – är det någon som värnar om annat än sporten.
Men om vad?
Klädsponsorerna?
Spelarnas sponsorkontrakt?
Möjligheten att genom gratis marknadsföring bli ännu rikare kan ju vara ett skäl till att modeintresserade Williams och de andra stjärnorna inte agerar för att få WTA att upphöra med fixeringen vid klädsel och utseende.
Jag vet inte om modereportage och liknande skadar damtennisen men de gör definitivt ingen nytta för sporten.
Och den som ändå tycker det kan ju som sagt tänka tanken att det är jag eller någon annan man som skrivit Wimbledon Fashion Preview eller något av de andra modereportagen.
*
Bättre att förekomma än att förekommas: Då Federer kom in i vita långbyxor till Wimbledonfinalen 2007 nämndes detta faktiskt. Likaså har det vid några tillfällen skrivits om hans speciella Wimbledonkavaj.
*
På lördagen spelar Susanne Celik semifinal i ITF-turneringen Pålsjö Ladies i Helsingborg. Den 21-åriga Sverigetrean tog förra veckan titeln i Swedish Ladies och har tappat bara ett set på sina åtta matcher i de två turneringarna. Setförlusten kom mot bulgariskan Dia Evitmoa i andra omgången i Pålsjö Ladies. I semifinalen väntar jämnåriga kvalspelaren Joana Eidukonyte från Litauen.
Det är i skrivande stund okänt vilken klädsel Susanna Celik väljer i semifinalen.
Kanske WTA vet?
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar