tisdag 1 mars 2016

Den uteblivna EM-platsen blev sporre för Heinonen


Adam i stilstudie. Foto: Mats Låftman
Han fick inte plats i Sveriges lag i EM.
Men är ende kvarvarande svensk i Kungens Kanna.
I dag blev Adam Heinonen efter seger i raka set mot 13-seedade Alexander Georg Mandma klar för tredje omgången i turneringen där bara sex av världens 20 bäst rankade 14-åringar saknas.
Däremot blev det respass för Ross Weibull som ändå fajtades på sättet vi är vana att se. Efter att i skiljeset ha hämtat upp 1-4 till 4-4 mot fjärdeseedade ryssen Artjon Matus bjöd normalt bollsnåle Ross sin motståndare på en handfull poäng och så var äventyret över.
Emma Shasteen är också en härlig kämpe. Ett år ung var hon enda svenska i andra omgången i Drottningens Pris. Vid 0-6, 1-5 hade Emma matchboll mot sig i mötet med danska ettan Clara Tauson. Inte för en sekund släppte Emma sitt fokus, slet sig tillbaka och var nära ett tvinga fram ett skiljeset men föll med 7-5.
Nu ordet till Adam Heinonen som var så respektfull under intervjun att han inte rättade mig då jag sa att han är klar för kvartsfinal -kanske tyckte Adam bara att jag gick händelserna i förväg :)På lördag är svensk tennis långa väntan äntligen över

SvD idag
Till helgen slås portarna upp till den första svenska Challenger-turneringen på 20 år.
Det sker i Racketcentrum i Jönköping och är ett efterlängtat ögonblick för hemmaspelarna.
Elias Ymer är ende svensk med tillräckligt bra rankning för att vara direktkvalificerad till denna kategori tävlingar men just tack vare hemmaplan får ett antal av hans landsmän nu wild card till huvudturneringen (Isak Arvidsson, Daniel Windahl, Markus Eriksson) eller till kvalet.
Även om de normalt inte håller måttet i denna konkurrens ges svenskarna nu i alla fall en tidigare saknad möjlighet att spela ihop så många rankningspoäng att det ger ett rejält lyft på listan.
Challengertouren – som startade för 40 år sedan – omfattar totalt runt 150 turneringar och är avsedd att hjälpa spelare att ta klivet upp/tillbaka till ATP-turneringarna.
Även om vi kanske inte ser resultat av det redan i år råder ingen tvekan om att RC Hotel Open i Jönköping och sommarens nya Challenger i Båstad är två mycket värdefulla tillskott i svensk herrtennis.
Fotnot: Artikeln publicerad i dagens SvD.