måndag 2 maj 2016

Här skämmer Dimitrov ut sig


Snacka om att balla ur
Att tappa humöret i en match är en sak.
Att tappa besinningen till den grad att matchen går förlorad är något helt annat.
I ATP-finalen i Istanbul skämde bulgaren Grigor Dimitrov ut sig och sitt team i vilket coachen Johan Örtegren ingår.
Dimitrov servade för karriärens femte titel (den första tog han i If Stockholm 2013) vid 7-5, 5-3 mot Diego Schwartsman men tappade setet i tiebreak och tog bara åtta poäng i skilje.
Där krossade han racket vid tre tillfällen och svenska domaren Mohamed Lahyani utdelade varning, poängstraff och gamestraff - det sista vid 5-0 till argentinaren som alltså inte fick slå in matchbollen fram till karriärens första titel.
Dimitrov var mycket ångerfull och bad om ursäkt på prisceremonin men skadan var redan skedd. Han kommer under resten av sin karriär få leva med att denna filmsekvens visas så snart det diskuteras om hur spelare inte ska uppträda.
Förhoppningsvis var hans totala urballning en engångsföreteelse och inte ett tecken på ilska och frustration över att karriären så här långt inte alls blivit vad den lovade för fyra, fem år sedan.
Högstedt antar utmaningen Wilander hade i åtta dagar


Högstedt har coachat ett flertal sjärnor
Thomas Högstedt fick en bra start med sin nya adept Madison Keys.
Tur det! I annat fall hade Högstedt kanske redan varit historia i den 21-åriga amerikanskans team.
21 mars i år kunde Challenge avslöja att Mats Wilander blivit coach till Keys.
Bara åtta dagar senare fick jag sett sms från Mats: ”Vi har avslutat vårt samarbete och jag är på väg hem”.
Den tidigare världsettan ville inte förklara orsaken till det plötsliga uppbrottet och inte heller Keys har lämnat någon förklaring.
Ifjol bröt hon med Lindsay Davenport och inledde årets säsong med Jesse Levine som också tog över efter Wilander.
Men med start i den stjärnspäckade grusturneringen i Madrid coachas Madison Keys alltså av Thomas Högstedt.
Han har coachat bland andra Maria Sjarapova, Tommy Haas och Li Na och var också med och byggde upp Kinas stora satsning på tennis inför Peking-OS 2008.
Hans senaste uppdrag var hos kanadensiskan Eugenie Bouchard, 2014 års stora stjärnskott som fick en i och för sig väntad men samtidigt oväntat kraftig reaktion förra året då hon rasade från sju till 48 på rankningen.
Madison Keys ligger 24 och inledde turneringen i Madrid med 2-1-seger mot landsmaninnan Alice Riske som kvalade in.
Challenge29 mars
Det blir spännande att följa Högstedt och Keys och samarbetet har i alla fall goda förutsättningar att bli längre bli längre än det amerikanskan hade med Wilander...
Noterbart från Mats åtta dagar med Keys är att hon under den perioden (turneringen i Miami) tog sin största skalp på ett år och gick till kvarten efter tre övertygande segrar. Då bröts samarbetet och i kvarten föll Keys mot Angelique Kerber,