tisdag 22 mars 2016

Robin Söderling slutar i SO - Aspelin tar över redan nu

Ny turneringsdirektör för If Stockholm Open
Tidigare världsfyran Robin Söderling slutar som turneringsdirektör för If Stockholm Open.
Han efterträds av Simon Aspelin.
ATP informerades om bytet på dagens möte i Miami och godkännandet från den tourdrivande spelarorganisationen var ren formalia.
- Det är en ära att få det här uppdraget i en så stark och anrik turnering, säger Aspelin till Challenge.
Söderling har varit turneringsdirektör i de två senaste upplagorna i Kungliga hallen där hans eget bollmärke RS gjort debut ATP-touren. Robins företag RS Tennis har på kort tid blivit mycket framgångsrikt även internationellt och den ökade arbetsbördan är anledningen till att han inte fortsätter som SO-bas.
Söderling mer eller mindre kastades in i en för honom ovan roll – som han klarade utmärkt – medan Simon Aspelin redan är hemtam i organisationen.
– Jag är inne på mitt tredje år på Lagardère (som äger turneringarna i Båstad och driver den i Stockholm, min anmärkning) och tycker mig ha bra koll på flertalet saker i organisationen.
Tidigare har Aspelins främsta uppgift varit att sälja in nya sponsorer till både dam- och herrtävlingen i Båstad och den i Stockholm samt att under turneringarna hålla i aktiviteterna med respektive turnerings samarbetspartners.
Du får en större och mer framträdande roll nu?
– Vad gäller tävlingarna i Båstad blir det som tidigare men i If Stockholm Open blir det lite annorlunda. Jag kommer att ha en närmare dialog med spelarna och kanske främst med deras agenter. Och så får jag förstås en närmare kontakt med ATP. Det ser jag också fram emot eftersom jag spelat på ATP-touren i tio, elva år. Jag är otroligt tacksam över att ha fått möjligheten att jobba med tennis även efter proffskarriären.
På dubbelspecialistens meritlista finns bland annat en Grand Slam-titel (US Open 2007), totalt 12 titlar, ytterligare 21 finaler och ett OS-silver i Peking OS 2008 i par med Thomas Johansson.
Dina tankar kring startfältet i höstens SO?
– Att det ska bli lika starkt som under de senaste åren och att vi åter kan visa upp en mix av etablerade toppspelare och unga stjärnskott.
Har ni redan börjat locka några spelare?
– De första kontakterna tas just nu i Miami. Christer Hult (SkiStar Swedish Opens turneringsdirektör) är på på plats där och bland annat då för att snacka med spelare, både inför Båstad och till Stockholm, svarar Simon.
SO ligger i slutet av säsongen, veckan efter Masters-turneringen i Shanghai och veckan före 500-turneringarna i  Basel och Wien. En långtifrån optimal placering i kalendern men Simon Aspelin ser ändå vissa fördelar.
– Vi ligger några veckor före ATP-slutspelet och därmed finns det alltid en öppning för att en toppspelare som inte anmält sig söker wild card. Det kan bero på att spelaren behöver poäng i jakten på en plats i ATP-slutspelet eller på att han vill ha fler matcher i kroppen.
– Så har ofta varit fallet i If Stockholm Open och därför väntar vi alltid i det längsta med att dela ut vårt tredje wild card, säger Aspelin - som redan verkar vara varm i kläderna i sin nya roll.