torsdag 30 juni 2016

18-åriga talangens framgång imponerar och sporrar andra

Kvalade in och är nu i kvartsfinal
Hon är ett av svensk damtennis största framtidshopp.
I dag säkrade 18-åriga Kajsa Rinaldo Persson en kvartsfinalplats i Pålsjö Ladies, en ITF-turnering på 25 000 dollarnivå.
– Jag har ju aldrig gått så här långt i en så stor turnering så det här är en av mina största framgångar, säger Rinaldo Persson till Challenge bara minuterna efter det att hon besegrat femteseedade norskan Ulrikke Eikeri med 6-4, 7-6.
Kajsa kvalade in i turneringen där åtta svenskor ställde upp och där hon och förstaseedade Susanne Celik är återstående hemmahopp i kvarten.
Förra året tog Kajsa i Båstad sin första ITF-titel, var där uppe i ytterligare en final, hade ett par semifinaler och flera kvartsfinaler – allt på 10 000 dollarnivån. Hittills i år inför Pålsjö Ladies:  en kvartsfinal.
– Det har gått lite knackigt. Det är förstås många faktorer som spelat in och en är att jag haft mycket i skolan, säger Rinaldo Persson som nyligen tog studenten.
Framgången i Helsingborg blir självklart ett perfekt avstamp inför resten av säsongen.
-Jag vill nu ta nästa steg. Är lite trött på tior om man kan säga så och vill kvala till större tävlingar. Det är klart jag kommer spela tior men jag ska blanda mer, säger den 681-rankade småländskan som kämpade ner Eikeri på två timmar och en kvart. Lägg därtill ett runt tre timmar långt uppehåll på grund av regn vid 1-1 i det tiebreak som Kajsa fick till efter ett mycket långt sista servegame.
Inför turneringen i Helsingborg skrev jag att drömscenariot skulle vara att en ung spelare som till exempel Kajsa Rinaldo Persson fick till det i sådana här sammanhang. Dels för att det skulle ge spelarens karriär en skjuts men också för att det skulle kunna ge en spin-off-effekt i gruppen av talanger.
Med en kvartsfinalplats har Rinaldo Persson naturligtvis redan fått till det, framgången sporrar andra och ingen kan förvänta sig mer.
Challenge i måndags Läs här
Däremot kan vi ju hoppas på kvartsfinalseger mot österrikiskan Pia Konig.
*
Susanne Celik – förra veckans segrare i Swedish Ladies i Ystad – möter sjundeseedade Ran Tian från Kina.

Väntan över för Sverigeettan - måste ändå fortsätta vänta


Nej, grästennis är inte hennes grej
Efter två dagars väntan fick Johanna Larsson då äntligen spela sin första match i årets Wimbledon.
Men nej, första segern där låter vänta på sig för den 27-åriga Sverigettan.
Matchen mot Ekatera Makarova skulle ha spelats i tisdags men blivit uppskjuten på grund av regn.
6-1, 4-6, 6-1 till ryskan som alldeles nyss tillfogade Larsson hennes sjätte raka förlust i turneringen.
Det var förstås ingen överraskning. Makarova är en bra grässpelare men underlaget passar inte alls Larssons spelstil och det märktes främst under det bara 18 minuter långa första setet.
Ett tag lutade det åt en smärtsam överhalning. I andra set igång kom Larsson i alla fall igång i sina egna servegame men eftersom Makarova inledde med tre blanka servegame var det inget som talade för svenskt break.
Men det kom. 4-3 och sedan setvinst.
I ett läge där en spelare varit helt överlägsen och plötsligt tappar greppet händer det ibland att matchbilden svänger totalt.
Men det hoppet försvann här snabbt i skiljeset där Larsson var utan chans.

Federer tackar doldisen som redan fått ett minne för livet


Klart att han till sitt livs match lånade ihop en "Federer-dress"
Snart kommer vi ha glömt att Marcus Willis spelat i årets Wimbledon.
Men för den 772-rankade britten blev det ett oförglömligt ögonblick.
Han kvalade in, vann första rundan och fick som grädde på moset möta världens genom tidernas främste spelare på världens mest berömda centercourt.
Inte nog med det. Dagen efter förlusten (6-0, 6-3, 6-4) mot Roger Federer fick han ett kärvänligt tack – av Federer.
"Vilken kul match att få vara en del av. Tack @Willbomb90 för stunderna. Energin på banan var elektrisk", twittrar schweizaren.
Willis är 25 år och var inställd på att ge up sin satsning för att istället bli tränare då han träffade en ny flickvän.
– Hon sa att jag var en idiot om jag slutade satsa och det är klart att jag i dag är tacksam mot henne, säger Willis som var mycket rörd och som kämpade för att hålla tårarna tillbaka då han tackade publiken runt centercourten. 
– Jag älskade varje minut av det. Hela den här erfarenheten är otrolig. Det här var ingen vanlig onsdag i mitt liv. 
Att han i dag fick en värmande hälsning från sin överman gör säkert också torsdagen speciell för Marcus Willis - numera övertygad om att han har en framtid i sporten.