torsdag 25 augusti 2016

Formstark kinesiska sista hot mot Sverigetvåans GS-debut


Har Grand Slam-debut i sikte
En seger till och Rebecca Peterson får göra Grand Slam-debut.
Precis som i sommarens Wimbledon är den 21-åriga Sverigetvåan i US Open framme i kvalfinal. Där väntar 103-rankade kinesiskan Ying-Ying Duan som för några veckor sedan tog sin första WTA-titel. Det skedde i Nanchang i en inte alltför imponerande konkurrens där 92-rankade japanskan Kurumi Nara var hemmafavoritens på papperet svåraste motståndare.
Den 27-åriga kinesiskan nådde såväl i år som ifjol andra omgången i Wimbledon efter att ha kvalat in, har varit uppe i flera kvartsfinaler på WTA-touren och är seedad tvåa bland de 128 spelarna i US Open-kvalet.
Självfallet är det en svår uppgift som väntar Rebecca Peterson som tappade första set i sin första kvalmatch men efter det släppt endast tre game på fyra set.
I andra omgången körde hon i dag över tjeckiskan Tereza Smitkova med 6-0, 6-1 på bara 45 minuter.
Peterson spelar sitt femte Grand Slam-kval och inte bara för hennes egen utan också för svensk tennis del skulle det vara fantatiskt kul om hon fick göra debut i dessa stora sammanhang.Larssons US Open-genrep i paritet med titeln i Båstad


Sverigeettan imponerar
Wow! Johanna Larssons skräll mot världsåttan Roberta Vinci gör Sverigeettan het inför US Open som inleds på måndag.
Jag tänker inte skruva upp förväntningarna på Larsson inför årets fjärde och sista Grand Slam-turmering. Det skulle nämligen vara orättvist mot en spelare som på 25 tidigare Grand Slam-turneringar inte överlevt tredje omgången.
Däremot kan vi konstatera att Larsson utan tvekan är ett av de hetaste namnen i genrepet. Hon föll i kvalfinal i New Haven, gick in som lucky loser, inledde med seger mot 16-rankade Timea Bacsinszky, följde upp med seger mot Shelby Robers och skrällde i dagens kvartsfinal mot fjolårets US Open-finalist Roberta Vinci (7-6, 6-1).
Det är inte Larssons största skalp i karriären. För fem år sedan besegrade hon världssexan Li Na i den stjärnspäckade WTA-turneringen i Miami.
Däremot tycker jag att Johannas första semifinal i en så här här stor WTA-turnering är i paritet med hennes karriärs hittills största framgång: fjolårets titel i Båstad.
Naturligtvis har en titel extra stort värde och speciellt då det som i Johannas fall handlade om inte bara första titeln utan dessutom på hemmaplan. Mot det ska vägas att turneringen i New Haven är större och konkurrensen långt mycket hårdare.
Sägas ska att framgångar i genrep inför Grand Slam-turneringar är vanskliga att bedöma eftersom det händer att toppspelarna redan flyttat sitt fokus till den förestående turneringen. Om så varit fallet med Bacsinszky och Vinci vet bara de själva och oavsett vilket innebär de tunga segrarna att Johanna Larsson kommer till New York med ett starkt självförtroende.
I semifinalen i New Haven ställs Larsson mot 23-rankade Elina Svitolina från Ukraina.