fredag 11 mars 2016

Betyget på Ymers insats sätts efter våra olika förväntningar

Ymer är inte bortskämd med kvartsfinaler
 Det finns två sätt att se på Sverigeettan Elias Ymers sorti i RC Hotel Open.
Det negativa sättet: Han förlorade mot en 824-rankad 32-åring som numera spelar singel ytterst sporadiskt.
Det positiva: Kvartsfinalen är Elias näst bästa resultat på Challengertouren och han har fått tre matcher i kroppen efter månadslångt tävlingsuppehåll.
Jag väljer utan tvekan det sistnämnda alternativet.
Elias har varit i fyra kvartsfinaler tidigare och på papperet tycktes vägen till semi i Jönköping ligga öppen för 19-åringen från Skara.
Visserligen varnade han själv för holländaren Matwe Middelkoop som spelade sin senaste singel i november förra året då han i första kvalmatchen i Bratislavas Challenger föll mot Elias två år yngre bror Mikael.
Middelkoops blygsamma rankning ger en felaktig bild av hans kapacitet och är i själva verket följden av att holländaren fokuserar på dubbel där han ligger runt 50-strecket.
Han kvalade in i Jönköping och insatsen i kvartsfinalen (7-6, 3-6, 6-2) blev ytterligare ett i raden av exempel på att han spelar utan minsta tryck på sig. Varje seger är en bonus och utan några som helst förväntningar på sig kan Middelkoop spela så där fritt som alla spelare önskar att de hade förmåga till.
Elias tilläts inte att komma upp på samma nivå som i sina två tidigare matcher mot spelare som visserligen har långt bättre rankning än Middelkoop men ändå inte alls spelade på samma nivå.
Även om dagens förlust var ett streck i räkningen kan Elias Ymer vara nöjd med sin vecka i Jönköping. Efter det långa uppehållet och trots att han på grund av influensa inte kunnat träna så mycket som planerat svarade han i karriärens 30:e Challengerturnering för ett resultat som överträffas bara av fjolårets titel i Caltanissetta.
Alla i svensk tennis vill självklart att Elias Ymer ska lyckas. Men denna önskan övergår ibland i förväntningar på att han snabbt ska slå igenom och då ses en kvartsfinal i en Challenger mer som ett bakslag än en framgång.
För att få lite mer balans i förväntningarna på honom kan det vara bra att kolla in Elias facit på Challengertouren och kanske då i synnerhet under förra säsongen då han ju också kvalade in i samtliga de fyra Grand Slam-turneringarna. Resultaten 2012 och 2013 kan vi bortse från eftersom det då handlade om att han skulle se och lära och det gällde också under en del av 2014 som han inledde på 769:e plats och avslutade som 228.
Hittills: 2016: En kvartsfinal och en första omgång.
2015: En titel, två kvartsfinaler, fem andraomgångar och åtta förstaomgångar.
2014: Två kvartsfinaler, tre andraomgångar, fem förstaomgångar.
2013: En förstaomgång.
2012: En förstaomgång.
**
Patrik Rosenholm föll i raka set i kvartsfinalen mot stabile Andrej Golubev men kan självklart vara helnöjd med veckan då han kvalade in i turneringen.
**
Det blir två svenska par i dubbelfinal. Markus Eriksson/Milos Sekulic är redan där och får nu invänta Fred Simonsson/Isak Arvidsson eller Ymer/Daniel Windahl.