tisdag 29 mars 2016

Wilander och stjärnskottet bryter efter bara åtta dagar

Challenge 21 mars Läs artikeln här
Samarbetet mellan Mats Wilander och amerikanska stjärnskottet Madison Keys är över – efter bara åtta dagar!
För bara en liten stund sedan lämnade Wilander beskedet till Challenge:
- Vi har avslutat vårt samarbete och jag är på väg hem.
Den forne världsettan vill inte berätta vad som ligger bakom det plötsliga uppbrottet som förvånar eftersom 21-åriga Keys efter sin motiga säsongsupptakt fått ett lyft med Wilander som coach.
Amerikanskan har inte tappat ett set på sina tre matcher fram till kvartsfinal i den stjärnspäckade WTA-turneringen i Miami.
Häromdagen tog hon mot världsnian Roberta Vinci sin första seger mot en topptiospelare på drygt ett år. I onsdagens kvartsfinal möter Keys  tyska världstrean Angelique Kerber som i början på året skrällde då hon finalbesegrade Serena Williams i finalen i Australian Open.
Det var så sent som förra måndagen Challenge avslöjade att Wilander skulle börja coacha Keys – en nyhet som fick mycket stor uppmärksamhet även internationellt. De två hade då haft en 1.5 veckas lång provperiod för att se om det fanns förutsättningar att gå vidare.
Challenge 28 mars Läs här
Den sjufaldige Grand Slam-segraren är ett stort och respekterat namn i tennisvärlden och med sin analytiska förmåga och taktiska skicklighet verkade han vara precis den person Keys behöver för att ta sig in bland de allra främsta. Hon slår hårdare än de flesta men saknar variation i spelet och det var just en av detaljerna Wilander ville fokusera mest på.
Han gjorde redan från början klart att han inte var intresserad av ett heltidsjobb med Keys. Wilander ägnar mycket tid åt sitt eget framgångsrika projekt Wilander on Wheels och är också uppskattad expertkommentator på Eurosport.
Efter turneringen i Miami var det tänkt att Wilander och Keys skulle bestämma hur det fortsatta samarbetet skulle läggas upp.
Nu är det över.
– Vi slutade jobba i morse (läs tisdagsmorgonen, min anmärkning) meddelar Mats.
**
Apropå Wilander: Under Kings of Tennis gästade han podden Tack Sverige och pratade då med Anton Edman om bland annat Sjarapovas dopning.
Du hör det här:
Acast: http://aca.st/ca1298



Domen mot Maria Sjarapova kan slå hårt - mot tennisen...

SvD idag
Dopningfällda Maria Sjarapova ska dömas till fyra års avstängning – punkt slut.
Jag befarar att så inte blir fallet.
Skräckscenariot är att Internationella tennisförbundet (ITF) frikänner henne eller beslutar om en så kort avstängning att Sjarapova anses ha avtjänat den under handläggningstiden av fallet.
Då skulle vi få bevis på att ITF fortfarande skyddar de fixstjärnor som anses ovärderliga för sportens popularitet.
Men det skulle också innebära att inte bara ITF utan hela tenniscirkusen förlorar sin trovärdighet vilket på sikt åsamkar sporten långt större skada än om den förlorar en av sina största stjärnor.
Nya sådana tänds i varje generation medan en sport får leva med mygelstämpel så länge den underlåter att bestraffa fuskare.
Det har tennisen gjort tidigare. Den har också stängt av spelare i hemlighet med Andre Agassi som mest kända exempel.
Nu har ITF möjlighet att visa alla tvivlare att sporten i dag lever som den lär.
Ta den chansen!
Fotnot: Krönikan publicerad i dagens SvD

Svenska coacher inblandade i kvällens heta möte i Miami

Monfils har inte haft en breakboll mot sig i sina två första matcher
Två av tenniscirkusens största artister ställs ikväll mot varandra.
Mötet mellan Gael Monfils och Grigor Dimitrov har dessutom extra krydda för oss svenskar:
Coachmatchen mellan Mikael Tillström (Monfils) och Johan Örtegren (Dimitrov) – båda verksamma på akademin Good to Great.
Som om inte det räckte: att Tillström tidigare coachat Dimitrov gör mötet ännu mer prestigefyllt.
Normalt är det världsfyran Stanislas Wawrinkas coach Magnus Norman som får mest uppmärksamhet av tränarna på GTG men så inte i säsongens andra Masterturnering där Wawrinka föll i sin första match.
Spektakuläre Monfils och elegante Dimitrov gör upp om en kvartsfinalplats i Miami där den 24-årige bulgaren i går slog ut världstvåan Andy Murray.
Ett av många efterlängtat styrkebesked från Dimitrov som hade förlorat sina sju senaste matcher mot topptiospelare och inte tagit en seger mot någon av dem sedan maj förra året då han i Madrid besegrade Wawrinka.
Lika glada ikväll?
Att Dimitrov hade ett mellanår förra säsongen var väntat efter hans starka 2014. Sådana reaktioner får i stort sett samtliga spelare då de för första gången har en mängd betungande poäng att försvara.
Däremot förvånar det att den så tekniskt skicklige bulgaren inte låtit höra tala om sig mer under årets första månader. Inte så att hans facit är anmärkningsvärt blekt men jag hade förväntat mig ännu mer av killen som nu ligger 28 på rankningen vilket inte är rättvisande för hans kapacitet men vittnar om att jämnheten saknas.
Dimitrov bröt förra sommaren med coachen Roger Rasheed och anlitade en tid efteråt Johan Örtegren som på hösten fick sällskap av Juan Martin del Potros tidigare coach Franco Davin.
Örtegren och Davin har en i många avseenden tacksam uppgift eftersom Dimitrov besitter ett brett register men fortfarande är det något mer som krävs - starkare psyke? starkare fysik? - för att alla pusselbitar ska falla på plats.
Sker det blir bulgaren ett av de största namnen under de närmaste fem, sex åren och i annat fall hamnar han i facket över spelare som trots enorm potential inte blev den fixstjärna alla – nåja, nästan alla då – trodde.
Gael Monils är också en naturbegåvning av det mer sällsynta slaget. Han har tagit fem ATP-titlar och var rankad sjua för fem år sedan.
Vi kan bara spekulera i hur den 29-årige fransmannens meritlista hade sett ut om hans karriär inte varit kantad av skador och om han haft ännu mer fokus på resultat.
Även om det är härligt att se Monfils showa och även om han säkert måste känna leklust för att prestera bra har det ibland blivit för mycket av det goda.
Under andra perioder har motivationen och kampandan varit låg.
Tillström har stärkt Monfils fokus
Det verkar som om Mikael Tillström håller fransmannen i precis lagom strama tyglar för att uppnå bra balans.
Monfils har i år varit i kvarten i Australian Open och i Masterturneringen i Indian Wells, i final i Rotterdam och enda bakslaget kom i Montpellier. Han hade gynnsam lottning i Miami där kvällens åttondelsfinal blir första stora utmaning.
Då samarbetet med Tillström inleddes låg Monfils runt 20-strecket, nu är han rankad 16 och får han vara skadefri och kan behålla motivationen skulle det inte förvåna om den färgstarke publikfriaren tar tillbaka den plats på topptio som han tappade i november 2011.
Monfils har inte tappat set de tre gånger han besegrat Dimitrov vars enda seger kom sedan Monfils tvingats bryta.