tisdag 29 mars 2016

Svenska coacher inblandade i kvällens heta möte i Miami

Monfils har inte haft en breakboll mot sig i sina två första matcher
Två av tenniscirkusens största artister ställs ikväll mot varandra.
Mötet mellan Gael Monfils och Grigor Dimitrov har dessutom extra krydda för oss svenskar:
Coachmatchen mellan Mikael Tillström (Monfils) och Johan Örtegren (Dimitrov) – båda verksamma på akademin Good to Great.
Som om inte det räckte: att Tillström tidigare coachat Dimitrov gör mötet ännu mer prestigefyllt.
Normalt är det världsfyran Stanislas Wawrinkas coach Magnus Norman som får mest uppmärksamhet av tränarna på GTG men så inte i säsongens andra Masterturnering där Wawrinka föll i sin första match.
Spektakuläre Monfils och elegante Dimitrov gör upp om en kvartsfinalplats i Miami där den 24-årige bulgaren i går slog ut världstvåan Andy Murray.
Ett av många efterlängtat styrkebesked från Dimitrov som hade förlorat sina sju senaste matcher mot topptiospelare och inte tagit en seger mot någon av dem sedan maj förra året då han i Madrid besegrade Wawrinka.
Lika glada ikväll?
Att Dimitrov hade ett mellanår förra säsongen var väntat efter hans starka 2014. Sådana reaktioner får i stort sett samtliga spelare då de för första gången har en mängd betungande poäng att försvara.
Däremot förvånar det att den så tekniskt skicklige bulgaren inte låtit höra tala om sig mer under årets första månader. Inte så att hans facit är anmärkningsvärt blekt men jag hade förväntat mig ännu mer av killen som nu ligger 28 på rankningen vilket inte är rättvisande för hans kapacitet men vittnar om att jämnheten saknas.
Dimitrov bröt förra sommaren med coachen Roger Rasheed och anlitade en tid efteråt Johan Örtegren som på hösten fick sällskap av Juan Martin del Potros tidigare coach Franco Davin.
Örtegren och Davin har en i många avseenden tacksam uppgift eftersom Dimitrov besitter ett brett register men fortfarande är det något mer som krävs - starkare psyke? starkare fysik? - för att alla pusselbitar ska falla på plats.
Sker det blir bulgaren ett av de största namnen under de närmaste fem, sex åren och i annat fall hamnar han i facket över spelare som trots enorm potential inte blev den fixstjärna alla – nåja, nästan alla då – trodde.
Gael Monils är också en naturbegåvning av det mer sällsynta slaget. Han har tagit fem ATP-titlar och var rankad sjua för fem år sedan.
Vi kan bara spekulera i hur den 29-årige fransmannens meritlista hade sett ut om hans karriär inte varit kantad av skador och om han haft ännu mer fokus på resultat.
Även om det är härligt att se Monfils showa och även om han säkert måste känna leklust för att prestera bra har det ibland blivit för mycket av det goda.
Under andra perioder har motivationen och kampandan varit låg.
Tillström har stärkt Monfils fokus
Det verkar som om Mikael Tillström håller fransmannen i precis lagom strama tyglar för att uppnå bra balans.
Monfils har i år varit i kvarten i Australian Open och i Masterturneringen i Indian Wells, i final i Rotterdam och enda bakslaget kom i Montpellier. Han hade gynnsam lottning i Miami där kvällens åttondelsfinal blir första stora utmaning.
Då samarbetet med Tillström inleddes låg Monfils runt 20-strecket, nu är han rankad 16 och får han vara skadefri och kan behålla motivationen skulle det inte förvåna om den färgstarke publikfriaren tar tillbaka den plats på topptio som han tappade i november 2011.
Monfils har inte tappat set de tre gånger han besegrat Dimitrov vars enda seger kom sedan Monfils tvingats bryta.

3 kommentarer:

  1. Hoppas på att Monfilis får ihop det och tar några stora turneringssegrar. Märkligt att han inte vunnit fler titlar.

    SvaraRadera
  2. Håller med föregående talare. Dock verkar en viss serb vara i högform och totalt omöjlig att slå. Jag skulle lägga mitt bet på honom under morgondagen final!

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera