måndag 28 mars 2016

Williams kan dra nytta av sina fyra raka bakslag

Hennes svaga facit skulle konkurrenterna kunna skryta med
Hon är överlägsen världsetta på rankningen.
Men på banan är Serena Williams en skugga av sitt bästa jag – även i sin favoritturnering.
Den 34-åriga amerikanskan var på jakt efter sin nionde titel och den fjärde raka i WTA-turneringen i Miami. Men i år tog det stopp redan i åttondelsfinal – Williams tidigaste sorti i turneringen på 16 år.
Svetlana Kuznetsova vann med 6-7, 6-1, 6-2 och efteråt pratade Williams om sina svårigheter att hantera alla högt ställda förväntningar. Men då inte främst omgivningens förväntningar.
– Jag vet såklart att de finns men framför allt har jag höga förväntningar på mig själv och de är inte lätta att leva upp till, säger världsettan som ikväll svarade för 55 oprovocerade missar.
Under de senaste åren har vi då och då sett Williams underprestera kraftigt när nerverna svajat men oftast har hon då ändå hankat sig vidare eftersom det räckt med att hon spelat på 60-65 procent av sin kapacitet.
Att hon inte tagit en titel på de fyra turneringar hon spelat sedan segern i Cincinnati i augusti förra året kan vara ett tecken på att hon i år inte kommer att spela i en division över även de svåraste konkurrenterna.
Semifinal i US Open 2015, final i årets Australian Open och i Indian Wells och en åttondelsfinal i Miami är ett facit som världstvåan Agnieszka Radwanska och alla de andra skulle vara överlyckliga lyckliga för.
Men för Serena Williams handlar det om fyra bakslag.
Sådana brukar följas av försvagat självförtroende men i Williams fall tror jag att smällarna faktiskt kan ha positiv effekt.
Nu kan såväl hon själv som omgivningen lägga de tidigare skyhöga förväntningarna på en nivå som bäddar för att den 21-faldiga Grand Slam-segraren ska kunna spela mer avslappnat.
Viljan att vinna kan bli större än rädslan att förlora.
Men då naturligtvis förutsatt att motivationen finns där.
Hur det är med den saken vet bara Serena Williams.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar