söndag 28 augusti 2016

Williams sitter löst på tronen Axelskada hot mot två rekord


Världsettan siktar på en 23:e Grand Slam-titel
Serena Williams har varit världsetta sedan februari 2013.
Men det skulle överraska om den snart 35-åriga amerikanskan sitter kvar på tronen efter US Open.
Hon kunde ha petats ner redan i WTA-turneringen i Cincinnati men räddades kvar av tjeckiskan Karolina Pliskova som finalbesegrade världstvåan Angelique Kerber.
Tyskan föll i fjolårets US Open redan i tredje omgången och har alltså långt färre poäng att försvara på Flushing Meadows än Williams som var i semi förra året.
Då även spanska världstrean Garbine Muguruza har förstaplatsen inom räckhåll talar mycket för tronskifte under årets sista Grand Slam-turnering.
Det är bäddat för Kerber att bli sitt lands första etta på WTA-touren sedan Steffi Graf 1997 och Graf har anledning att hålla tummarna lite extra för sin landsmaninna. Graf var världsetta 187 veckor i rad – ett rekord Williams nu har möjlighet att överträffa.
Dessutom skulle amerikanskan med en sjunde US Open-titel – den första redan 1999 ! - bli segerrikast i Grand Slam-historien under proffseran (hon och Graf har nu 22 titlar).
Men det finns frågetecken kring Williams och denna gång tänker jag inte främst på hennes nerver som ibland svajat rejält under de senaste åren (minns bara genomklappningen i fjolårets US Open-semifinal mot Roberta Vinci då hemmafavoriten var bara två segrar från en Grand Slam).
Nej, nu är det främst en axelskada som oroar världsettan som efter titeln i Wimbledon spelat bara en turnering, Rio-OS där äventyret tog slut redan i åttondelsfinalen mot Elina Svitolina.
Att Williams oftast gått segrande även från matcher där hon haft stora darren beror främst på att hon är så mycket bättre än konkurrenterna. Mot många motståndare klarar hon sig på runt 60 procent av kapaciteten. Men mot bättre motstånd krävs att Williams starka serve fungerar. Med serven får hon normalt mängder av snabba poäng eller skaffar sig åtminstone ett övertag i duellen. Gör axelskadan att Williams serve inte är lika effektiv som vanligt kommer hon att leva farligt – kanske redan i första matchen.
Där väntar nämligen 36-rankade ryskan Ekaterina Makarova som var i semifinal i US Open för två år sedan och som 2012 slog ut Williams i åttondelen i Australian Open (Williams har 4-1 inbördes).
Hemmafavoriten brukar bli bättre ju längre in i turneringen hon kommer och inleder ofta på "halvfart" - något hon inte lär ha råd med nu.









Därför är Murray favorit till årets sista Grand Slam-titel


Tog sin första av tre GS-titlar just i US Open 2012
Han har vunnit 22 av sina 23 senaste matcher.
Han har en gynnsam lottning.
Hans svåraste konkurrent har skadebekymmer.
Dessa tre faktorer tillsammans gör att jag håller världstvåan Andy Murray som favorit i US Open som på måndags inleds på Flushing Medaow i New York.
Murray är ende spelare som varit i final i årets tre tidigare Grand Slam-turneringar. I Australian Open och i Franska mästerskapet blev det förlust mot Djokovic och i Wimbledon finalbesegrade hemmafavoriten kanadensaren Milos Raonic.
Den färske OS-guldmedaljören inleder mot tjecken Lukas Rosol som under karriären tagit några tunga skalper, som tvingat Murray till tre set i båda deras tidigare möten och som naturligtvis inte ska underskattas.
Förste seedade spelare skotten kan stöta på är Gilles Simon – i tredje omgången – mot vilken Murray har 14-2 inbördes.
Därefter möter han..., nej, förresten. Det vet vi ju inte ett dugg om. Visst kan man spekulera i att alla de seedade spelarna ska försvara sin seedning men det händer ju ytterst sällan och såväl 16-seedade Feliciano Lopez som 22-seedade Grigor Dimitrov kan falla bort redan innan en åttondel mot Murray.
Överlägsne världsettan och titelförsvararen Novak Djokovic har en fantastisk säsong så här långt även om Wimbledon och Rio-OS var streck i räkningen.
Serben besväras av en skada i vänster handled vilket gör att hans dubbelfattade backhand inte varit lika effektiv som tidigare. Djokovic sa häromdagen i en intervju att handleden ännu inte är hundra procent och är den inte det under hela turneringen blir världsettan – som har en tuffare lottning än Murray - kanske inte ens skottens svåraste konkurrent.
Det kan då istället bli 2014 års skrällsegrare Marin Cilic – går mot Djokovic i kvarten – eller världssexan Milos Raonic. Även femterankade Rafael Nadal finns på övre halvan.
På undre halvan är världstrean Stanislas Wawrinka på papperet största hot mot Murray. Magnus Normans adept har en svår öppningsmatch mot Fernando Verdasco, kan ställas mot Alexander Zverev i tredje och mot Nick Kyrgios (!) eller Bernard Tomic i åttondelen. Tufft så det förslår.
Världssjuan Kei Nishikori – finalist för två år sedan – föll bort tidigt i Masterturneringen i Cincinnati men på förhand ser han ändå ut att bli Murrays kvartsfinalmotståndare. På undre halvan finns också bland andra världstian Dominic Thiem - som haft det tungt de senaste månaderna - och oseedade OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro som tog titeln 2009.
Här hela US Open-lottningen 
Senare ikväll: Skadad Williams har tuff lottning

Hans konkurrenter drömmer om ett sådant här "fiasko"...


Han tyngs nog inte nämnvärt av "fiaskot"....
Novak Djokovic har en fiaskosäsong.
Ja, i alla fall enligt Expressen.
Nu konstaterar tidningen inte bara att serben har en fiaskosäsong utan berättar också sanningen bakom den: en handledsskada och privata problem.
Sant är att Djokovic besväras av en handledsskada och att han haft privata problem som kan ha påverkat hans tennis.
Så här ser hans ”fiasko” ut i siffror:
Två Grand Slam-titlar (Australian Open och Franska mästerskapet).
Fyra Master-titlar.
Ytterligare en singeltitel.
Final i Master-turneringen i Rom.
51-5 i matchfacit.
Sägas ska förstås att det inte är Expressens seriöse tennisjournalist Linus Sunnervik som beskriver det där fantastiska facit som ett fiasko.
Men att någon överhuvudtaget lyckas göra det tyder – diplomatiskt uttryckt – på ett sällsynt dåligt omdöme.
På bloggen senare idag: De tyngsta US Open-favoriterna.