söndag 28 augusti 2016

Williams sitter löst på tronen Axelskada hot mot två rekord


Världsettan siktar på en 23:e Grand Slam-titel
Serena Williams har varit världsetta sedan februari 2013.
Men det skulle överraska om den snart 35-åriga amerikanskan sitter kvar på tronen efter US Open.
Hon kunde ha petats ner redan i WTA-turneringen i Cincinnati men räddades kvar av tjeckiskan Karolina Pliskova som finalbesegrade världstvåan Angelique Kerber.
Tyskan föll i fjolårets US Open redan i tredje omgången och har alltså långt färre poäng att försvara på Flushing Meadows än Williams som var i semi förra året.
Då även spanska världstrean Garbine Muguruza har förstaplatsen inom räckhåll talar mycket för tronskifte under årets sista Grand Slam-turnering.
Det är bäddat för Kerber att bli sitt lands första etta på WTA-touren sedan Steffi Graf 1997 och Graf har anledning att hålla tummarna lite extra för sin landsmaninna. Graf var världsetta 187 veckor i rad – ett rekord Williams nu har möjlighet att överträffa.
Dessutom skulle amerikanskan med en sjunde US Open-titel – den första redan 1999 ! - bli segerrikast i Grand Slam-historien under proffseran (hon och Graf har nu 22 titlar).
Men det finns frågetecken kring Williams och denna gång tänker jag inte främst på hennes nerver som ibland svajat rejält under de senaste åren (minns bara genomklappningen i fjolårets US Open-semifinal mot Roberta Vinci då hemmafavoriten var bara två segrar från en Grand Slam).
Nej, nu är det främst en axelskada som oroar världsettan som efter titeln i Wimbledon spelat bara en turnering, Rio-OS där äventyret tog slut redan i åttondelsfinalen mot Elina Svitolina.
Att Williams oftast gått segrande även från matcher där hon haft stora darren beror främst på att hon är så mycket bättre än konkurrenterna. Mot många motståndare klarar hon sig på runt 60 procent av kapaciteten. Men mot bättre motstånd krävs att Williams starka serve fungerar. Med serven får hon normalt mängder av snabba poäng eller skaffar sig åtminstone ett övertag i duellen. Gör axelskadan att Williams serve inte är lika effektiv som vanligt kommer hon att leva farligt – kanske redan i första matchen.
Där väntar nämligen 36-rankade ryskan Ekaterina Makarova som var i semifinal i US Open för två år sedan och som 2012 slog ut Williams i åttondelen i Australian Open (Williams har 4-1 inbördes).
Hemmafavoriten brukar bli bättre ju längre in i turneringen hon kommer och inleder ofta på "halvfart" - något hon inte lär ha råd med nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar