söndag 28 augusti 2016

Därför är Murray favorit till årets sista Grand Slam-titel


Tog sin första av tre GS-titlar just i US Open 2012
Han har vunnit 22 av sina 23 senaste matcher.
Han har en gynnsam lottning.
Hans svåraste konkurrent har skadebekymmer.
Dessa tre faktorer tillsammans gör att jag håller världstvåan Andy Murray som favorit i US Open som på måndags inleds på Flushing Medaow i New York.
Murray är ende spelare som varit i final i årets tre tidigare Grand Slam-turneringar. I Australian Open och i Franska mästerskapet blev det förlust mot Djokovic och i Wimbledon finalbesegrade hemmafavoriten kanadensaren Milos Raonic.
Den färske OS-guldmedaljören inleder mot tjecken Lukas Rosol som under karriären tagit några tunga skalper, som tvingat Murray till tre set i båda deras tidigare möten och som naturligtvis inte ska underskattas.
Förste seedade spelare skotten kan stöta på är Gilles Simon – i tredje omgången – mot vilken Murray har 14-2 inbördes.
Därefter möter han..., nej, förresten. Det vet vi ju inte ett dugg om. Visst kan man spekulera i att alla de seedade spelarna ska försvara sin seedning men det händer ju ytterst sällan och såväl 16-seedade Feliciano Lopez som 22-seedade Grigor Dimitrov kan falla bort redan innan en åttondel mot Murray.
Överlägsne världsettan och titelförsvararen Novak Djokovic har en fantastisk säsong så här långt även om Wimbledon och Rio-OS var streck i räkningen.
Serben besväras av en skada i vänster handled vilket gör att hans dubbelfattade backhand inte varit lika effektiv som tidigare. Djokovic sa häromdagen i en intervju att handleden ännu inte är hundra procent och är den inte det under hela turneringen blir världsettan – som har en tuffare lottning än Murray - kanske inte ens skottens svåraste konkurrent.
Det kan då istället bli 2014 års skrällsegrare Marin Cilic – går mot Djokovic i kvarten – eller världssexan Milos Raonic. Även femterankade Rafael Nadal finns på övre halvan.
På undre halvan är världstrean Stanislas Wawrinka på papperet största hot mot Murray. Magnus Normans adept har en svår öppningsmatch mot Fernando Verdasco, kan ställas mot Alexander Zverev i tredje och mot Nick Kyrgios (!) eller Bernard Tomic i åttondelen. Tufft så det förslår.
Världssjuan Kei Nishikori – finalist för två år sedan – föll bort tidigt i Masterturneringen i Cincinnati men på förhand ser han ändå ut att bli Murrays kvartsfinalmotståndare. På undre halvan finns också bland andra världstian Dominic Thiem - som haft det tungt de senaste månaderna - och oseedade OS-silvermedaljören Juan Martin del Potro som tog titeln 2009.
Här hela US Open-lottningen 
Senare ikväll: Skadad Williams har tuff lottning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar