torsdag 1 september 2016

I natt blev det klart: Larsson i drömmatch mot världsettanVärldsettan har inlett US Open starkt - precis som Johanna Larsson
Sverigeettan Johanna Larsson vs världsettan Serena Williams – wow!
Drömmatchen i US Opens tredje omgången blev alldeles nyss verklighet då den snart 35-åriga amerikanskan manglat klart landsmaninnan Vania King.
6-3, 6-3 till den 22-faldiga Grand Slam-segraren som ofta inleder Grand Slam-turneringarna på halvfart men haft en högre växel i sina två första matcher på Flushing Meadows och då framför allt i första omgången mot Ekaterina Makarova.
Av axelskadan som stört Williams under den senaste tiden syns inte ett spår.
Inte heller har vi sett tecken på de svaga nerver som under de senaste åren präglat många av hennes matcher just i Grand Slam-turneringarna.
Hur ska Johanna Larsson rå på världsettan mot vilken hon har 0-2 inbördes efter förluster i Collector Swedish Open 2013 och i Fed Cup samma år?
Svar: det kan hon inte.
Eller jo, det kan hon men endast under förutsättning att Williams har en dålig dag.
Men det är ju precis den förutsättning som alltid och oavsett motstånd gäller då Serena Williams spelar. 
För att spelare som Victoria Azarenka, Garbine Muguruza och Angelique Kerber ska kunna besegra henne krävs inte att Williams dippar så väldigt mycket men flertalet spelare får sätta sitt hopp till att världsettan gör en djupdykning.
Det inträffar då och då, bland annat då i fjolårets US Open-semifinal mot Roberta Vinci då hemmafavoriten var i det närmaste förlamad av pressen hon kände av att vara två segrar från en Grand Slam. Efter förlusten var Williams så knäckt att hon stod över resten av säsongen.
I år finns inte alls samma tryck på henne i årets sista Grand Slam-turnering. Med Williams-mått har hennes säsong inte varit lyckad men med Wimbledon-titeln tangerade hon i alla fall Steffi Grafs rekord (under proffseran) med 22 Grand Slam-titlar och med det tror jag att hon blivit mer avslappnad på banan.
Larsson har ett gigantiskt fajterhjärta och en mycket stark defensiv. Kan hon bara få till de där riktigt långa bollduellerna som Williams vill undvika är det förstås möjligt att amerikanskan blir både frustrerad och nervös. Då händer det ibland att hon minskar sin redan tidigare lilla säkerhetsmarginal för att satsa närmast panikartat våldsamt med många oprovocerade missar som följd.
Men ja, det känns som ett ganska tunt halmstrå.
I vilket fall som helst är det en härlig match att blicka fram emot, inte bara för Johanna Larsson och hennes team utan för alla i svensk tennis.
Plötsligt får sporten en åtminstone lite mer framträdande plats i media och när till och med min måttligt idrottsintresserade sambo säger att hon bara måste se Johanna spela mot Williams – ja, då är det hett:)

Ymer, Sillen, rysk diva m.m.


Nådde en milstolpe i Challengern i Como
Första kvartsfinalen på Challengertouren får vänta för Mikael Ymer. Han föll idag med 6-3, 7-6 mot åttondeseedade hemmafavoriten Merco Cecchinato i Challengern i Como.
Men det 17-årige framtidshoppet kan förstås vara mycket nöjd med sin turnering i Italien där han kvalade in och också tog sin första seger på denna nivå. Extra starkt med tanke på att han nyligen gjorde comeback efter åtta månaders uppehåll på grund av skada.
*
Som väntat blev det inget US Open för dubbelspecialisten Andreas Siljeström. Hans partner Jiri Vesely tvingades igår lämna wo mot Novak Djokovic på grund av armskada och i dag drog sig ”Sillen” och tjecken ur dubbelturneringen.
*
Elias Ymer fick inte heller spela dubbel idag. Han och ryske partnern Andrej Rublev lämnade wo i andra omgången i Challengern i Como. Orsak: Rublev hade åkt ut i singel och ville dra därifrån. Respektlöst mot Ymer, mot arrangören och mot dubbeln. Den har svårt ändå att få hög status bland juniorer och att bortskämda divor som Rublev gör så här förbättrar förstås inte situationen.
*
Robert Lindstedt och hans partner Asaim-Ul-Haq Qureshi är uppsatta för spel i US Open idag och har bara att hoppas på att regnet inte sätter stopp.Larsson visar åter att hon är svensk tennis största tillgång


Tummen upp för svensk tennis största affischnamn
Johanna Larsson är klar för tredje omgången i US Open.
Alldeles nyss slog hon in matchbollen mot 89-rankade Denisa Allertova och har nu bara att invänta nästa motståndare: världsettan Serena Williams eller Vania King vilka möts 01 i natt svensk tid.
Även om jag höll den 28-åriga Sverigeettan som favorit mot fem år yngre Allertova trodde jag inte alls på en så komfortabel seger som blev fallet.
6-3, 6-1 på bara 58 minuter, Larsson utnyttjade fyra av sina sex breakbollar, räddade den enda hon hade emot sig, vann 81 procent av poängen då hon satte förstaserven och visade upp sedvanlig säkerhet från baslinjen.
Allertova? Ja, utan att förta det minsta av Johannas seger är det svårbegripligt att tjeckiskan under karriären besegrat storheter som Simona Halep och Angelique Kerber. Tjeckiskan avslutade matchen med en misslyckad stoppboll, ett av hennes 33 oprovocerade misstag och det på bara 16 game.
Oavsett vem som blir motståndare i tredje omgången har formstarka Larsson en härlig uppgift framför sig.
Mot Vania King skulle hon ha bra möjlighet att nå sitt bästa Grand Slam-facit och blir det Serena Williams får Johanna Larsson sin karriärs kanske mest minnesvärda upplevelse. Seger bäddar för drömmatch-
Framgången på Flushing Meadows är kul inte bara för henne, lika skicklige som ambitiöse coachen Mattias Arvidsson, agenten Erik Ullsten och de andra i Johannas närmaste omgivning utan är också kul för svensk tennis i stort – plus mycket värdefull.
Johanna är Sveriges enda singelspelare på topp-100 och allt som oftast är hon också Sveriges enda singelhopp i Grand Slam-turneringarna – med andra ord är Larsson ett affischnamn som saknar motsvarighet på herrsidan.
Det hoppas jag att svensk tennis styre inte bara drar nytta av utan också värdesätter.


Ikväll kan Larsson bädda för en drömmatch mot Williams


Taggad Larsson på träning: Foto; coachen Mattias Arvidsson
Med en seger ikväll mot Denisa Allertova skulle Johanna Larsson:
Tangera sitt bästa Grand Slam-resultat.
Bädda för drömmatch mot världsettan Serena Williams.
Larssons match i US Opens andra omgång börjar klockan 17 svensk tid och spelas på bana 13 vilket innebär möjlighet att följa den på Eurosportplayer (som i alla fall under de första speldagarna haft sändningar från den banan).
Allertova är rankad 89, besegrade tidigare världsettan Ana Ivanovic i första omgången och har i karriären tagit tunga skalper som Simona Halep och Angelique Kerber. Däremot saknar den 23-åriga tjeckiskan jämnhet.
Johanna Larsson – som inledde med klar seger mot Karin Knapp – har vid två tillfällen nått tredje omgången i en Grand Slam-turnering.
En tangering av det skulle med största sannolikhet leda till ett möte med 22-faldiga Grand Slam-segraren Serena Williams.
Det skulle självklart gå utanpå det mesta – om inte allt – som Larsson upplevt i karriären.
De har mötts två gånger, båda 2013 då Williams dels segrade i finalen i WTA-turneringens i Båstad och i Fed Cup-matchen mellan USA och Sverige.
Men att möta den snart 35-åriga ikonen i Grand Slam och dessutom på hennes hemmaplan inför fullsatta läktare på Flushing Meadows – gåshud!
Williams har inför turneringen besvärats av en axelskada men att döma av hennes imponerande insats i första omgången mot Ekaterina Makarova är det ingen fara med axeln.
Hemmafavoriten dundrade in 12 ess och vann 90 procent av poängen då hon satte förstaserven.
Natten mot fredagen svensk tid ställs hon mot landsmaninnan Vaina King. Seger där och Serena Williams tangerar Martina Navratilovas rekord på 306 matchsegrar i Grand Slam.

Skadan gynnade Djokovic - lär spoliera "Sillens" chanser


Andreas "Sillen" Siljeström
Världsettan och titelförsvararen Novak Djokovic drog säkert en lättnadens suck då han fick w o i US Opens andra omgång.
Armskadade motståndaren Jiri Vesely är en av bara fem spelare som i år besegrat Djokovic som nu också slapp anstränga den skadade handled som hämmat honom under den senaste tiden.
Mer besviken över tjeckens skada har dubbelspecialisten Andreas Siljeström anledning att vara. Han och Vesely skulle nämligen spela dubbel ihop i årets sista Grand Slam-turnering. Paret är uppsatta för match i dag och fortfarande har det inte kommit något besked om wo. Att halvskadade spelare lämnar wo i dubbel för att spara all kraft till singelspel händer då och då men att en spelare avstår singel för att dagen efter kunna spela dubbel – nej, det skulle förmodligen vara unikt om så blir fallet här.
Robert Lindstedt spelar i par med Aisam-Ul-Haq Qureshi och duon genrepade inför US Open med att gå till semifinal i ATP-turneringen i Winston Salem. Dagens motståndare Carlos Berloq/Albert Ramos-Vinolas känns som en smal sak för Sveriges bäste dubbelspelare och hans partner.
Johanna Larsson/Kiki Bertens är vidare till andra omgången.