tisdag 29 december 2015

Hot och handgripligheter mellan vuxna i pojkmatch


Tänk er följande:
Roger Federers pappa hytter med fingret mot Novak Djokovic coach Boris Becker och anklagar denne för fusk. Becker svarar med att vräka ut sig okvädningsord och tar senare ett fast grepp om pappa Federers örsnibb och väser: ”Jag vet var du bor och jag kommer att ta dig”.
Fullständigt otänkbart förstås.
Om det ändå hade hänt skulle årets i särklass största skandal på tenniscirkusen varit ett faktum, de inblandade hade stängts av och saken skulle ha fått enorm uppmärksamhet i media.
Det kommer inte dagens skandal i Salk Open att få – tyvärr.
Där utspelades just ovanstående scener under en pojkmatch i 14-årsklassen. Det hela aktualiserar debatten om missförhållandena inom barn- och ungdomsidrotten och är ytterligare ett i raden av exempel på att de vuxna är problemet.
En pappa menade att att tränaren till sonens motståndare coachade sin spelare under matchen vilket är förbjudet. Pappan påtalade regelbrottet för tävlingsledaren som tog ett snack med coachen vilken tillbakavisade anklagelserna och också hävdade att pappan armbågat honom.
Bråket kulminerade i handgripligheter och hot som pappan ansåg så allvarliga att han övervägde att göra en polisanmälan.
Allt hände alltså under världens äldsta juniorturnering där runt 1 000 barn och ungdomar ställer upp därför att de tycker om att tävla i tennis.
Hur i h-e kunde det då gå så här snett.
Ursäkta svordomen men jag blir heligt förbannad varje gång vuxna – ja, till åldern i alla fall – med totalt omdömeslöst handlande förstör för de barn som de påstår att de bryr sig om och som de ska vara en förebild för.
Även om sådana här händelser är sällsynta åsamkar de barn- och ungdomsidrotten stor skada.
Just därför borde förbund, klubbar och turneringar visa att deras tålamod är slut med vuxna som inte kan sköta sig. Det håller inte att bara fortsätta prata om eländet.
Det är hög tid att gå från ord till handling.
Kasta ut rötäggen.
Nu!