tisdag 29 december 2015

Hot och handgripligheter mellan vuxna i pojkmatch


Tänk er följande:
Roger Federers pappa hytter med fingret mot Novak Djokovic coach Boris Becker och anklagar denne för fusk. Becker svarar med att vräka ut sig okvädningsord och tar senare ett fast grepp om pappa Federers örsnibb och väser: ”Jag vet var du bor och jag kommer att ta dig”.
Fullständigt otänkbart förstås.
Om det ändå hade hänt skulle årets i särklass största skandal på tenniscirkusen varit ett faktum, de inblandade hade stängts av och saken skulle ha fått enorm uppmärksamhet i media.
Det kommer inte dagens skandal i Salk Open att få – tyvärr.
Där utspelades just ovanstående scener under en pojkmatch i 14-årsklassen. Det hela aktualiserar debatten om missförhållandena inom barn- och ungdomsidrotten och är ytterligare ett i raden av exempel på att de vuxna är problemet.
En pappa menade att att tränaren till sonens motståndare coachade sin spelare under matchen vilket är förbjudet. Pappan påtalade regelbrottet för tävlingsledaren som tog ett snack med coachen vilken tillbakavisade anklagelserna och också hävdade att pappan armbågat honom.
Bråket kulminerade i handgripligheter och hot som pappan ansåg så allvarliga att han övervägde att göra en polisanmälan.
Allt hände alltså under världens äldsta juniorturnering där runt 1 000 barn och ungdomar ställer upp därför att de tycker om att tävla i tennis.
Hur i h-e kunde det då gå så här snett.
Ursäkta svordomen men jag blir heligt förbannad varje gång vuxna – ja, till åldern i alla fall – med totalt omdömeslöst handlande förstör för de barn som de påstår att de bryr sig om och som de ska vara en förebild för.
Även om sådana här händelser är sällsynta åsamkar de barn- och ungdomsidrotten stor skada.
Just därför borde förbund, klubbar och turneringar visa att deras tålamod är slut med vuxna som inte kan sköta sig. Det håller inte att bara fortsätta prata om eländet.
Det är hög tid att gå från ord till handling.
Kasta ut rötäggen.
Nu!

7 kommentarer:

 1. Så sjukt sant hemskt att göra. Finns många jobbiga tennisföräldrar i Sverige!!

  SvaraRadera
 2. Har varit med om liknande som tävlingsledare här hemma i Falköping. Jag trodde föräldern skämtade först, men förstod att snart att hon menade allvar när hon beskyllde notståndarföräldrern att coacha genom ett fönster från vårt klubbru, när jag satt bredvid och tittade. Stackars barn

  SvaraRadera
 3. Har varit med om liknande som tävlingsledare här hemma i Falköping. Jag trodde föräldern skämtade först, men förstod att snart att hon menade allvar när hon beskyllde notståndarföräldrern att coacha genom ett fönster från vårt klubbru, när jag satt bredvid och tittade. Stackars barn

  SvaraRadera
 4. Nu försvarar jag inte beteende; men har ni varit på någod internationell junior tävling? Detta är vardagsmat tyvärr...Tror Ni dagens stjärnor inte har föräldrar som engagerar sig för mycket sett ur mellanmjölkens land Sveriges ögon? Att bli elitspelare i dagens värld är smutsigt, finns ingen plats för mys bland föräldrar eller spelare...Jungelns lag råder, tragiskt men inbilla Er inget annat! Sverige är ett U-land i tennis och så länge vi inte vill ha detta beteende så kommer vi fortsätta vara det! Vill vi verkligen ha stjärnor i tennis igen under dessa premisser? Vem vill utsätta sitt barn för det som krävs för att bli tennisstjärna? Endast de som inte har något att förlora eller någon annan utväg är min åsikt!

  SvaraRadera
 5. Ja, då är det ok att coacha sin spelare även om regelboken inte tillåter detta?
  Vilka fler regler kan vi hoppa över?

  SvaraRadera
 6. Vad som skedde i detta fall var att tränaren satt med hörlurar i öronen och mobil framför sig för att det skulle se ut som han pratade i telefon men i själva verket gav han detaljerade spelinstruktioner till sin spelare mellan bollarna.
  När han upptäcktes blev han hotfull och slutade först när tävlingsledningen till slut hotade med att straffa hans spelare.
  Pappan som upptäckte coachandet och meddelade tävlingsledningen blev av tränaren hotad och dragen i örat.

  SvaraRadera