torsdag 31 december 2015

Därför hängs inte "rötägg" ut

Challenge 29 december
”Häng ut rötäggen med namn och foto”.
”Stäng av dem under lång tid”.
Där har ni de två vanligaste reaktionerna jag fått på bland annat mejl och sms efter blogginlägget om bråket under en match i Salk Open där en coach hotade en förälder som beskyllde coachen för fusk.
Poängteras ska alltså att bara en av dem gick långt över gränsen.
Men nej, jag tänker inte publicera namn eller bild och det handlar inte om att skydda vuxna. Men en uthängning skulle riskera att slå tillbaka mot de två pojkar som spelade och som inte har någon skuld till det inträffade.
Eftersom skandalen blivit ett stort samtalsämne under Salk Open vet ”tennisfamiljen” vilka spelare det handlar om vilket väcker frågan om jag överhuvudtaget skulle ha uppmärksammat saken här på Challenge.
Efter viss tvekan – just med hänsyn till de unga spelarna – blev valet att göra det. Hot och handgripligheter mellan vuxna i pojkmatch.
Varför?
Därför att det inte går att komma tillrätta med problemet som en del av de vuxna utgör inom barn- och ungdomsidrotten om vi inte belyser just sådana här händelser.
Ofta skrivs och talas det i mer generella ordalag om problemet. Vi pratar och skriver om hetsande föräldrar/tränare och andra missförhållanden – vilket är nog så viktigt att göra – men det är först genom att ge konkreta exempel på eländet som vi får en bild av hur det kan gå till.
**
Att berörda klubbar och Svenska tennisförbundet tar upp fallet och agerar kan vi väl ta för givet? Allt annat vore att sticka huvudet i sanden.
**
På lördag direktsänder Sportway finalerna i 14- och 16-årsklasserna i Salk Open och från 9.30 sänder Sportway studio-snack där jag har äran att få vara värd. Exproffs, framtidshopp, tränare, ledare och föräldrar kommer att gästa studion och ett av ämnena blir självklart vilken roll föräldrar till idrottande barn ska ha för att vara bästa tänkbara stöd och föredöme.
**
Att förhållandena inom barn- och ungdomsidrott verkligen engagerar visar ”lästoppslistan” på Challenge. Två av inläggen från Salk Open har på bara några dagar gått in bland de tio mest lästa inläggen under 2015. Förutom artikeln om bråket under pojkmatchen är det inslaget med tävlingsledaren Olle Palmér: Då föräldrar knäckte barn ändrade klubben sin "regel".

**
Sist men inte minst: Ett stort tack för alla uppskattande ord som Challenge fått. Bloggen startade 19 januari i år och jag hade då inte en aning om den skulle intressera och engagera. Det har den gjort vilket ger mig motivation att fortsätta. (Om det även finns tid att fortsätta står klart inom de närmaste månaderna). Mothugg mot inlägg är precis lika välkomna som medhåll, det är bara genom att ha högt i tak och en ständigt pågående debatt som vi kan påverka saker i den riktning vi vill.
Ett Gott Slut och framför allt:
Ett riktigt Gott Nytt År.
Med bästa hälsningar
Jonas

5 kommentarer:

 1. Gott Nytt (Tennis)År, Jonas! Keep up the good work!

  SvaraRadera
 2. Gott Nytt (Tennis)År, Jonas! Keep up the good work!

  SvaraRadera
 3. Bara att instämma, Din så fina Blogg är så läsvärd så bara hoppas att den fortsätter! Fyller en så viktig uppgift för alla oss närstående till tennisen som vi all gillar! :-)

  Stort Tack för 2015 Jonas! (y)

  God Fortsättning på det Nya Året!

  SvaraRadera
 4. Stort tack för Era uppskattande ord som verkligen värmer.

  SvaraRadera
 5. Jonas!
  Din blogg är suverän! Det märks tydligt att du har en spelarbakgrund när du gör dina analyser! Läser dig med stort nöje!
  Keep up your great work!
  Bästa hälsningar Ingvar

  SvaraRadera