lördag 7 maj 2016

Doldis svenskt glädjeämne men Ymer var en besvikelse


Söderlund tränar på Good to Great
Svensk tennis hade stora framgångar i veckans ITF-turnering i Karlskrona.
Allra roligast var att en ung doldis klev fram och tog titeln.
Okej, i juniorkretsar är snart 19-årige Carl Söderlund inte okänd men rankad 793 och med sju landsmän framför sig på listan möts hans namn knappast av igenkännande nickar runt om i tennis-Sverige.
Ännu så länge är bäst att tillägga.
Ett år yngre Mikael Ymer är ende yngre svensk Söderlund har framför sig på listan och det är just när spelare i den där åldern – eller gärna ännu yngre – når stora framgångar i denna kategori turneringar som det känns riktigt hett. Självklart är alla framgångar välkomna men då en spelare runt 25 år lyfter bucklan i en 10 000-dollarturnering är det ju inte så att vi säger ”wow- den där spelaren blir intressant att följa i framtiden”.
Men det kan vi säga om Carl som på vägen fram till karriärens andra ITF-titel (den första i Norge ifjol) slog ut ut bland andra de två högst seedade och titelförsvarande Fred Simonsson. Söderlund tappade inte ett set och finalbesegrade andraseedade japanen Kaichi Uchida med 6-1, 6-2.
Rapporterna från Karlskrona berättar att Söderlund jobbat hårt under veckan och visat upp en mycket positiv attityd. Härligt att det betalade sig. Förbundets sportchef Johan Sjögren larmade nyligen om att svenska spelare numera sticker ut genom att ha ett negativt beteende på banan. Sjögren har rätt i sin kritik vilket inte innebär att samtliga svenska spelare har anledning att ta åt sig av den.
**
Simonsson och Isak Arvidsson nådde semi och tog parets tredje dubbeltitel på två månader.
**
Medan Carl Söderlund var det stora svenska glädjeämnet på lördagen var Elias Ymer en besvikelse. Jag hade inte möjlighet att se hela Sverigeettans semifinal mot 147-rankade Carlos Berlocq i Challengerturneringen i Aix en Provence- lika bra det. Det jag såg var nämligen en Sverigeetta som långa stunder saknade fokus och det med karriärens tredje Challengertitel inom räckhåll. Elias räddade visserligen en matchboll i andra set och tvingade fram ett skiljeset - där han tog sex (!) poäng. 2-6, 7-6, 0-6.

Fortsatt huvudbry för Nadal Murray tog dubbel revansch


Hinner han hitta storformen till Paris?
Med drygt två veckor kvar till Franska mästerskapet letar tidernas gruskung fortfarande efter storformen.
Dagens Madrid-semifinal mot Andy Murray blev ytterligare ett i raden av exempel på att Rafael Nadal numera är sårbar även på favoritunderlaget.
7-5, 6-4 till den titelförsvararen som tog rejäl revansch för förlusten i Monte Carlo-semifinalen.
Framför allt tog Murray revansch på sig själv efter den slokörade insatsen i deras senaste möte.
Nu var världstvåan totalt fokuserad från första till sista boll. Inte ens det faktum att förstaserven inte satt som han önskade fick skotten ur humör. I första set slog han in bara 41 procent förstaservar för att öka till 65 procent i andra. Däremot servade han riktigt bra på ett antal av de totalt elva breakbollar som spanjoren inte lyckades förvalta.
Murray hade mycket bra bollträff större delen av matchen och tryckte då tillbaka Nadal långt bakom baslinjen för att sedan vid ett antal tillfällen avgöra med väl avvägda stoppbollar.
Då Nadal bröt tillbaka till 4-5 i andra set vädrade hemmapubliken en vändning men efter några riktigt grova missar tappade världsfemman sitt efterföljande servegame.
Just de många oprovocerade misstagen i kombination med mindre kraftfullt spel är vad som främst skiljer Nadal nu jämfört med då han var som bäst. Visst, han har nyligen tagit titlar i såväl Monte Carlo som Barcelona men motståndet har inte varit av kalibern att det utgjort en värdemätare av slaget Murray var i dag.
Precis som vanligt tilläts Nadal i stort sett konsekvent dra över tiden mellan poängen. Först då spanjoren inför en viktig poäng i slutet av första set drog över med tio sekunder såg svage domaren Carlos Bernardes anledning att utdela en varning.
Inför nästa poäng tog Nadal 29 sekunder istället för tillåtna 25 sekunder på sig och skulle alltså ha fått poängstraff.
Men nej, någon sådan kom förstås inte. Bernardes vill ju inte riskera jobbet...