måndag 9 maj 2016

Elias, tänk på att det är nu du bygger upp ditt varumärke!


Sverigeettan kan ta revansch i Bordeaux- på sig själv
”Hela världen älskar en fajter”!
Klyschan må vara sliten men äger sin riktighet och jag hoppas att Elias Ymer förstår vidden av orden.
Den 20-årige Sverigeettan är långtifrån hetast av alla unga spelare som är på väg fram men han är ändå ett av de där namnen som tennisälskare världen över börjar få upp ögonen för.
Det är nu Elias bygger sitt varumärke. Det är nu han ger den bild av sig som många kommer att ha på näthinnan då de hör hans namn.
De tusentals åskådare som såg Elias i förra veckans semifinal i Aix en Provence har nog uppfattningen att han är nonchalant yngling som gör vad som faller honom in och det utan hänsyn till arrangör, publik och sponsorer.
Att Elias i själva verket inte är sådan kvittar - för  åskådarna som såg hans långa stunder helt oengagerade och loja uppträdande mot Carlos Berlocq. 
Bakslaget kom oväntat eftersom Elias tidigare i år visat upp en större kampvilja än kanske någonsin tidigare.
Även de största stjärnorna har dagar då spelet inte stämmer. Men därifrån till att lättvindigt vika ner sig är steget mycket långt.
Det handlar om att visa respekt – mot sporten.
Bernard Tomic och Nick Kyrgios är två skräckexempel på spelare med noll respekt mot det yrke som redan gjort dem till mångmiljonärer. Men så är de inte heller älskade. Visst kan vi imponeras av deras spel men mer är det inte. Kyrgios är lika ödmjuk som Jan Guillou och Tomic tankar titt som tätt.
Men nej, jag jämför verkligen inte Elias med de två dumdryga australierna men tar dem som avskräckande exempel på vad detta med image betyder. Kyrgios och Tomic kanske är jättefina killar innerst inne ( har dock inte hört något som sagt det). Även om de till äventyrs skulle komma på tanken att från nu och resten av karriären vara både sportsliga och ödmjuka skulle det ta åtskilliga år innan deras skamfilade rykten repareras.
Det gäller alltså att vara mycket noga med att bygga upp sitt varumärke och sedan förvalta det. Enstaka bakslag för redan väletablerade och omtyckta stjärnor ger inte mer än en snabbt lagad repa på fasaden medan liknande bakslag för en uppkomling riskerar att ses som en stor del av fasaden.
Den som visar sådan här attityd går alltid hem
Oavsett om en spelare ger sitt yttersta i åtta av tio turneringar är det undantagen som skadar hans rykte. En åskådare struntar fullkomligt i om spelaren gett allt i alla sina matcher veckan innan – viker han ner sig inför ögonen på åskådaren är det bara just den bilden denne tar med sig hem.
Denna vecka har Elias möjlighet att i Challengerturneringen i Bordeaux ta revansch för debaclet i Aix en Provence. Resultatet kvittar. Det enda viktiga är att Sverigeettan visar sig själv, sitt team, sina fans och alla andra i sporten att han minsann är en krigare.
I sin roll som Sverigeetta fungerar Elias som förebild för många barn och ungdomar i svensk tennis. Med det följer ett ansvar. Extra stort blir det i en tid då många svenska spelare uppträder så illa och har ett så negativt beteende att sportchefen Johan Sjögren sett anledning att slå larm. Svensk tennis rykte skadat av könsord och svordomar
Elias är i många stycken en mycket bra förebild och han har verkligen mognat under de senaste åren. Men han är fortfarande i början av sin proffskarriär och ett okänt kort utanför den trängre kretsen. Det är nu och under de närmaste åren han ska presentera sig för dem och han väljer själv på vilket sätt det ska ske.
Elias har tuff lottning i Bordeaux. Möter i första omgången tjecken Lukas Rosol som han i förra veckan kvartsfinalbesegrade. Att under kort tid vinna två raka matcher mot samma spelare är svårt. Det fick till exempel Rafael Nadal erfara mot Andy Murray i Madrid och Rebecca Peterson skriver säkert också under på det. Nyligen finalbesegrade hon i en ITF-turnering Taylor Townsend för att veckan därpå åka ut mot amerikanskan i första omgången.
Men som sagt: det är inte Elias Ymers resultat som är av störst intresse nu.
Det är hans attityd och inställning.


Behöver Djokovic inte vila talar allt för honom i RomTog igår i Madrid sin 29:e Mastertitel
Djokovic och Nadal kan mötas i kvarten.
Stjärnskottet Alexander Zverev ställs mot frågetecknet Grigor Dimitrov i första omgången.
Segraren mellan dem möter Roger Federer – ny världstvåa på måndagen.
Stanislas Wawrinka inleder mot Benoit Paire – fjolårets Swedish Open-segrare som allt efter humör pendlar mellan himmel och helvete.
Andy Murray kan i sin första match få möta 19-årige Borna Coric.
Det är dags för Masterturnering i Rom där vi bjuds på några riktiga gobitar redan i första omgången. Turneringen kommer kanske också att ge oss en tydligare bild av vilka som blir största hot mot Novak Djokovic i Franska mästerskapet.
Ännu mer intressant skulle det förstås bli på Roland Garros om vi i Rom fick se så stora skrällar att några nya heta utmanare dyker upp.
Överlägsne världsettan Novak Djokovic saknar visserligen en titel i Paris men att hans tidigare historia där ska påverka honom så negativt att han inte lyckas heller denna gång? Nej, det skulle vara anmärkningsvärt. I dag tog han Mastertiteln i Madrid efter finalseger mot Andy Murray och förlusten mot Jiri Vesely i Monte Carlo är serbens enda bakslag i år.
Då behövde Djokovic vila. Jag säger inte att han tankade men däremot att han var måttligt intresserad av att vinna. Om världsettan anser att en titel i Rom är bästa tänkbara uppladdning inför Franska mästerskapet talar allt för att han står som slutsegrare. Tycker Djokovic däremot att han behöver mer än en veckas vila inför Paris kommer han säkert se till att få det...
Rafael Nadal kan bli en av Djokovic främsta utmanare i Franska mästerskapet och efter spanjorens segrar i Monte Carlo och Barcelona var vi många som hoppades på en final mellan dem i Madrid där storspelande Murray i semifinalen utnyt§tjade att Nadal inte är i toppslag.
I Rom kan Djokovic och Nadal alltså ställas mot varandra redan i kvarten. Men spanjoren lär få ett svårt hinder dit i sin andra match där mycket talar för att Milos Raonic eller Nick Kyrgios blir motståndare.
Alexander Zverev mot Grigor Dimitrov är en högintressant match på måndagen. Den 19-årige tysken är ett av tennisens största framtidsnamn och då Dimitrov var i motsvarande ålder sågs han som sportens nästa stora stjärna. Nu är han 24 år och frånsett ett mycket starkt 2014 har han inte alls levt upp till förväntningarna. För några veckor sedan ballade han ur totalt i finalen i Istanbul och i Madrid blev det sorti direkt.
Så mycket tennis som Dimitrov har i sig skulle det förvåna om inte bitarna faller på plats förr eller senare.


Bra lottning för Sverigeettan i tuffast tänkbara konkurrens


Var senast i kvartsfinal på gruset i Rabat
Sverigeettan Johanna Larsson kvalade in och fick en bra lottning i veckans stjärnspäckade WTA-turnering i Rom.
Med bra lottning menar jag en inte skräckinjagande motståndare i första omgången.  Visst kan man säga att alla segrar i huvudturneringen är bonus för en kvalspelare men i detta fall tycker jag att Larssons bonus hägrar först från andra omgången.
Hon öppnar mot Johanna Konta, med plats 23 Storbritanniens etta som i början av säsongen skrällde med en semifinal i Australian Open.
Naturligtvis är 24-åriga Konta en svår motståndare för Larsson men det finns en faktor som talar för den tre år äldre svenskan: Grus är hennes bästa underlag och även om brittiskan säger sig vara lika bra på alla underlag talar statistiken ett helt annat språk.
Hon spelar sparsamt på grus, har förlorat årets två enda matcher på underlaget och det är snart ett år sedan hon senast vann en grusmatch, då i kvalet till Franska mästerskapet där det efter tre segrar blev förlust i första omgången.
Det var under andra halvan av förra säsongen Konta fick sitt genombrott. Hon kvalade in och gick till åttondelsfinal i US Open, gick efter kval till kvarten i WTA-turneringen i Wuhan och tog i båda dessa turneringar stora skalper.
I årets Australian Open föll hon i semi mot sensationella slutsegraren Angelique Kerber.
Att Konta är relativt grön som toppspelare i kombination med hennes allt annat än imponerande resultat på grus innebär att Johanna Larsson har en på papperet utmärkt möjlighet att gå fram till möte med italienska världssjuan Roberta Vinci (som är klart bättre på hardcourt och inte alls övertygat på gruset i år).
Fotnot: Larsson har 1-0 inbördes mot Konta som gav upp vid 1-1 i set då de möttes 2013.