måndag 9 maj 2016

Bra lottning för Sverigeettan i tuffast tänkbara konkurrens


Var senast i kvartsfinal på gruset i Rabat
Sverigeettan Johanna Larsson kvalade in och fick en bra lottning i veckans stjärnspäckade WTA-turnering i Rom.
Med bra lottning menar jag en inte skräckinjagande motståndare i första omgången.  Visst kan man säga att alla segrar i huvudturneringen är bonus för en kvalspelare men i detta fall tycker jag att Larssons bonus hägrar först från andra omgången.
Hon öppnar mot Johanna Konta, med plats 23 Storbritanniens etta som i början av säsongen skrällde med en semifinal i Australian Open.
Naturligtvis är 24-åriga Konta en svår motståndare för Larsson men det finns en faktor som talar för den tre år äldre svenskan: Grus är hennes bästa underlag och även om brittiskan säger sig vara lika bra på alla underlag talar statistiken ett helt annat språk.
Hon spelar sparsamt på grus, har förlorat årets två enda matcher på underlaget och det är snart ett år sedan hon senast vann en grusmatch, då i kvalet till Franska mästerskapet där det efter tre segrar blev förlust i första omgången.
Det var under andra halvan av förra säsongen Konta fick sitt genombrott. Hon kvalade in och gick till åttondelsfinal i US Open, gick efter kval till kvarten i WTA-turneringen i Wuhan och tog i båda dessa turneringar stora skalper.
I årets Australian Open föll hon i semi mot sensationella slutsegraren Angelique Kerber.
Att Konta är relativt grön som toppspelare i kombination med hennes allt annat än imponerande resultat på grus innebär att Johanna Larsson har en på papperet utmärkt möjlighet att gå fram till möte med italienska världssjuan Roberta Vinci (som är klart bättre på hardcourt och inte alls övertygat på gruset i år).
Fotnot: Larsson har 1-0 inbördes mot Konta som gav upp vid 1-1 i set då de möttes 2013.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar