måndag 9 maj 2016

Elias, tänk på att det är nu du bygger upp ditt varumärke!


Sverigeettan kan ta revansch i Bordeaux- på sig själv
”Hela världen älskar en fajter”!
Klyschan må vara sliten men äger sin riktighet och jag hoppas att Elias Ymer förstår vidden av orden.
Den 20-årige Sverigeettan är långtifrån hetast av alla unga spelare som är på väg fram men han är ändå ett av de där namnen som tennisälskare världen över börjar få upp ögonen för.
Det är nu Elias bygger sitt varumärke. Det är nu han ger den bild av sig som många kommer att ha på näthinnan då de hör hans namn.
De tusentals åskådare som såg Elias i förra veckans semifinal i Aix en Provence har nog uppfattningen att han är nonchalant yngling som gör vad som faller honom in och det utan hänsyn till arrangör, publik och sponsorer.
Att Elias i själva verket inte är sådan kvittar - för  åskådarna som såg hans långa stunder helt oengagerade och loja uppträdande mot Carlos Berlocq. 
Bakslaget kom oväntat eftersom Elias tidigare i år visat upp en större kampvilja än kanske någonsin tidigare.
Även de största stjärnorna har dagar då spelet inte stämmer. Men därifrån till att lättvindigt vika ner sig är steget mycket långt.
Det handlar om att visa respekt – mot sporten.
Bernard Tomic och Nick Kyrgios är två skräckexempel på spelare med noll respekt mot det yrke som redan gjort dem till mångmiljonärer. Men så är de inte heller älskade. Visst kan vi imponeras av deras spel men mer är det inte. Kyrgios är lika ödmjuk som Jan Guillou och Tomic tankar titt som tätt.
Men nej, jag jämför verkligen inte Elias med de två dumdryga australierna men tar dem som avskräckande exempel på vad detta med image betyder. Kyrgios och Tomic kanske är jättefina killar innerst inne ( har dock inte hört något som sagt det). Även om de till äventyrs skulle komma på tanken att från nu och resten av karriären vara både sportsliga och ödmjuka skulle det ta åtskilliga år innan deras skamfilade rykten repareras.
Det gäller alltså att vara mycket noga med att bygga upp sitt varumärke och sedan förvalta det. Enstaka bakslag för redan väletablerade och omtyckta stjärnor ger inte mer än en snabbt lagad repa på fasaden medan liknande bakslag för en uppkomling riskerar att ses som en stor del av fasaden.
Den som visar sådan här attityd går alltid hem
Oavsett om en spelare ger sitt yttersta i åtta av tio turneringar är det undantagen som skadar hans rykte. En åskådare struntar fullkomligt i om spelaren gett allt i alla sina matcher veckan innan – viker han ner sig inför ögonen på åskådaren är det bara just den bilden denne tar med sig hem.
Denna vecka har Elias möjlighet att i Challengerturneringen i Bordeaux ta revansch för debaclet i Aix en Provence. Resultatet kvittar. Det enda viktiga är att Sverigeettan visar sig själv, sitt team, sina fans och alla andra i sporten att han minsann är en krigare.
I sin roll som Sverigeetta fungerar Elias som förebild för många barn och ungdomar i svensk tennis. Med det följer ett ansvar. Extra stort blir det i en tid då många svenska spelare uppträder så illa och har ett så negativt beteende att sportchefen Johan Sjögren sett anledning att slå larm. Svensk tennis rykte skadat av könsord och svordomar
Elias är i många stycken en mycket bra förebild och han har verkligen mognat under de senaste åren. Men han är fortfarande i början av sin proffskarriär och ett okänt kort utanför den trängre kretsen. Det är nu och under de närmaste åren han ska presentera sig för dem och han väljer själv på vilket sätt det ska ske.
Elias har tuff lottning i Bordeaux. Möter i första omgången tjecken Lukas Rosol som han i förra veckan kvartsfinalbesegrade. Att under kort tid vinna två raka matcher mot samma spelare är svårt. Det fick till exempel Rafael Nadal erfara mot Andy Murray i Madrid och Rebecca Peterson skriver säkert också under på det. Nyligen finalbesegrade hon i en ITF-turnering Taylor Townsend för att veckan därpå åka ut mot amerikanskan i första omgången.
Men som sagt: det är inte Elias Ymers resultat som är av störst intresse nu.
Det är hans attityd och inställning.


7 kommentarer:

 1. Suveränt skrivit! Mycket läsvärt för blivande yrkesspelare.
  Du sammanfattar det verkligen bra Jonas.
  Det märks att du är gammal i gamet!

  SvaraRadera
 2. Mycket udda uthängning. Elias kämpade järnet för att slita hem andra set, sen fick han soppatorsk i tredje kombinerat med dåligt momentum mot en spelare som inte missar. Knappast så att han tankade efter att ha kvitterat matchen, utan snarare att det långa avbrottet mellan seten pga. banreparation låg honom i fatet mot en rutinerad spelare som inte lät sig påverkas. Ibland blir man helt enkelt utmanövrerad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johan! Uthängning? Jag tycker bara att Elias gjorde en mycket klen och loj insats. Du skriver att han fick soppatorsk i tredje, att det var kombinerat med dåligt momentum och att banreparationerna låg
   honom i fatet. Det kan man väl kalla uthängning av en 20-årig kille som är frisk och skadefri och som drömmer om att slå sig fram på tenniscirkusen.

   Radera
 3. Helt rätt, hamna för fanken inte i samma "lag" som Kyrgios, Tomic och även Paire, Fognini och Gulbis, riktiga pajasar på banan...inte alltid men för ofta för att det ska va nyttigt för sitt varumärke som du nämner det

  SvaraRadera
 4. Han kanske läser din blogg också, för nu banne mig så kämpade han till den grad att han faceplanta i sin iver att vinna bollen :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan, Tror inte det är någon risk att Elias hamnar bland dem, för det är han alltför hungrig. Därmed inte sagt att han kommer nå samma resultat som dem. Ja, grym kamp senast. Mvh Jonas

   Radera