onsdag 15 juli 2015

"Ta bort coachningen" ! -Men Williams håller inte med


Williams använde sig av coachning i början. Foto: Karolina Brunström
Coachning under matcherna ska vara förbjudet – tycker jag.
Men får inte medhåll av vare sig Serena Williams eller Sverigeettan Johanna Larsson.
– Det är ju bra att möjligheten till coachning finns för den som vill ha det, säger Williams.
–Jag tycker att det är rätt så nice att ha coachning på banan, säger Larsson.
Coachning har varit tillåtet sedan 2009. Men bara på WTA-touren där spelarna får kalla in sin coach i ett sidbyte per set och mellan seten.
I min värld är det spelaren själv som ska lista ut vilken taktik hon ska ha. ”Ska jag nöta högt på hennes backhand”? ”Ska jag rycka henne i djupled”? ”Serva mer på hennes forehand”?
Den spelare som själv hittar svaren på hur hon på bästa sätt ska utnyttja sina egna styrkor och/eller motståndarens svagheter ska ha en fördel. Det borde vara lika självklart som det är att spelaren med bäst fysik har en fördel i långa matcher. Eller som att den som har lika bra toppad som slicad backhand har en fördel jämfört med den som saknar slice.
Men på damtouren belönas inte spelarnas taktiska skicklighet. När spelet går i baklås kallar spelarna istället in sin coach som talar om för adepten hur hon ska spela.
Jag ska inte gå så långt som att säga att det förringar spelarnas insatser men tror ändå att damtennisen skulle tjäna på att ta bort coachning. Vi ska komma ihåg att nio av tio coacher är män och att det alltså är män som kallas in på banan för att lösa de taktiska problem som damspelarna ställs inför.
På presskonferensen efter Serena Williams första match i Collector Swedish Open tog jag upp ämnet med amerikanskan som visserligen inte vill förbjuda coachning men inte heller använder sig av möjligheten.
– När jag började spela var coachning inte tillåtet. När det sedan blev tillåtet använde jag det i början eftersom alla andra gjorde det. Men sen insåg jag att jag inte ville ha coachning. Jag vill ta reda på saker själv, det hjälper mig i tennisen och i livet, säger världsettan efter sin komfortabla seger mot kvalspelaren Ysaline Bonnaventure som visserligen tog bara tre game men ändå gjorde en respektlös WTA-debut.
Johanna Larsson använder ibland möjligheten att kalla in sin coach Mattias Arvidsson.
– Framför allt om man möter en spelare som man inte mött tidigare kan man vara osäker på hur man ska spela. Får man en dålig start eller inte är så bekväm där ute är det rätt så gott att kunna kunna kalla in coachen, säger Larsson.
Riskerar det inte att bli orättvist då toppspelarna har råd med de bästa coacherna medan andra spelare kanske har sin mamma eller pappa som coach?
– Nja, det är bra att coachning inte finns på ITF-touren för där är det fler spelare som inte har råd att ha coach överhuvudtaget. Men på WTA-touren har i stort sett alla spelare den tränare de vill ha och det gäller också flertalet av de som har en förälder som tränare, säger Larsson som i dag enkelt besegrade håglösa Richel Hogenkamp och på torsdagen möter  tyska framtidshoppet Anna Lena Friedsam.