söndag 25 januari 2015

Sugen att kolla på mixed? Nej, tänkte väl just det!


Mixed är kul – som sällskapsspel. Men i Grand Slam? Nej, tack. Det finns ingen vits med att fyra gånger per år ha en gren som inte existerar på ATP- eller WTA-touren och som ingen annan än spelarna och deras anhöriga är intresserad av. Bättre då att lägga dessa prispengar på förlorarna i de första singelomgångarna. Eller på kvalspelarna. Eller på juniorerna. Eller på bollkallarna. Eller att slänga dem i sjön.
**
Mixed togs tillbaka på OS-programmet till London 2012 men svenska IOK-pampen Gunilla Lindberg var emot. Hoppas att hon får mer att säga till om inför Rio-OS.
**
Med start klockan ett i natt ska de sista kvartsfinalplatserna i Australian Open fyllas. I herrsingelns åttondelsfinaler på övre halvan hittar vi:
•En storfavorit i Novak Djokovic som möter vänsterhänte kanonservaren Gilles Muller – 80 ess på sina tre första matcher. Men Muller är lite för orörlig och kantig i sitt spel för att kunna rubba världsettan i deras första möte.
•Två lite mindre favoriter i Stanislas Wawrinka och Milos Raonic. Båda är ute efter revansch på sina motståndare. Regerande mästaren Wawrinka föll mot Guillermo Garcia Lopez i fjolårets Franska mästerskap (totalt 4-3 inbördes till schweizaren) och världsåttan Raonic föll senast mot Feliciano Lopez (2-2 totalt)
•En knapp favorit i Kei Nishikori som efter skiljeset stod som segrare i fjolårets fyra möten med David Ferrer.
**
Tomas Berdych-Rafael Nadal, Andy Murray-Nick Kyrgios är kvartsfinalerna på undre halvan.
**
Hemmafavoriten Nick Kyrgios är snabbare än de flesta mellan poängen. Ofta utnyttjar han endast runt hälften av de 20 tillåtna sekunderna och rytmen är densamma oavsett ställning i gamet. Visst kan man tycka att han skulle tjäna på att ta det lite lugnare vid breakboll emot sig men ja, så här långt flyter det ju på lika bra som snabbt för honom.
**
Rafael Nadal och Novak Djokovic är som sengångare jämfört med Kyrgios och drar ofta över tiden. Rädda för sina jobb låtsas domarna som ingenting.
**
Venus Williams verkar på g igen. Den 34-åriga amerikanskan inledde året med att i Auckland ta sin 46:e singeltitel och framme i åttondel i Australian Open har hon redan svarat för sitt bästa Grand Slam-resultat sedan Wimbledon 2011. Nu väntar världssexan Agnieszka Radwanska.
**
Serena Williams-Garbine Muguruza, Dominika Cibulkova-Victoria Azarenka och det helamerikanska mötet mellan Madison Keys-Madison Brengle är övriga åttondelar på övre halvan.
Vem sa att USA:s damtennis står och faller med Serena Williams?
**
Maria Sjarapova-Eugenie Bouchard, Simona Halep-Jekaterina Makarova – så ser kvartarna på nedre halvan ut.