måndag 29 augusti 2016

Björkmans nye adept ett av de hetaste namnen i US Open


Tummen upp inför årets sista Grand Slam-turnering
Tidigare världsfyran Jonas Björkman är laddad inför US Open.
Ikväll går hans nye adept Marin Cilic in i turneringen där kroaten efter Mastertiteln i Cincinnati är en av de främsta utmanarna till favoriterna Andy Murray och titelförsvarande världsettan Novak Djokovic.
– Jag tycker det är en otroligt häftig och inspirerande utmaning att kliva som coach för Marin och jag hoppas kunna hjälpa honom med att finslipa detaljer så han kan uppnå sina mål och drömmar, säger Björkman till Challenge.
Deras bara några veckor långa samarbete fick en succéstart då Cilic i Cincinnati tog sin första Mastertitel. Det var också den första turneringen sedan US Open för två år sedan där Cilic besegrade två topptiospelare.
Björkman var inte på plats i Cincinnati men kroaten är tydlig med den 44-årige smålänningens betydelse för triumfen.
– Vi hade konstant kontakt med varandra och det hjälpte mig mycket.  Jonas har stor kunskap och låg i toppen under många år. Jag är mycket glad att ha honom som coach, säger Cilic på ATP:s hemsida.
Björkman om kroatens fullträff i Cincinnati:
– Det var otrolig glädje såklart. Eftersom vi hade pratat varje dag från att han åkte till OS så jag förstod ju hur mycket titeln betydde för honom då han aldrig hade varit i en semifinal i en 1000-tävling tidigare. 
– Att helt plötsligt stå där som vinnare blev något alldeles extra för hans del som jag tror kommer att hjälpa honom ännu mer framöver. 
Björkman gladde sig inte bara över Cilics spel utan också över attityden hans adept visade.
– Jag var sjukt imponerad över hans positiva inställning inför finalen med tanke på att han slutade semifinalen kl 02.00 på natten och somnade inte förrän strax efter 04.00. Men det fanns inga negativa tankar som till exempel gnäll på schemat utan han såg bara fram emot utmaningen att möta Murray vilket var imponerande.
Cilic slog konkurrenterna och tennisvärlden med häpnad 2014
För två år sedan svarade Marin Clic för en jätteskräll då han tog US Open-titeln. Och sättet han gjorde det på var mäkta imponerande. 3-0 i kvarten mot Tomas Berdych, 3-0 i semin mot Roger Federer och 3-0 i finalen mot Kei Nishikori som till skillnad från Cilic inte pallade för trycket i finaldebuten i dessa sammanhang.
Ifjol var Cilic i semi och han har alltså gått segrande från tolv av sina 13 senaste US Open-matcher.
Den nye världsnian inleder årets upplaga mot brasilianaren Rogerio Dutra Silva och har Djokovic på sin kvart.
– Det är såklart tufft att gå mot Novak som både är titelförsvarare och världsetta men jag tycker Murray har bäst form av de två i toppen så jag gillar den utmaningen, säger ”Bjösse” som förstås inte tar ut något i förskott.
– Det är många bra spelare att möta innan dess med bla Sock, Anderson och Tsonga om man bara ska plocka de seedade. Vi har haft en bra träningsvecka och Marin har fortsatt bra form och gott självförtroende inför starten. 
– Sedan hjälper det ju alltid till lite extra när man kommer till en tävling som man har vunnit tidigare, säger den tidigare världsfyran.
Jonas har två semifinaler som främsta singelmeriter i Grand Slam, första gången 1997 just i US Open och nio år (!) senare i Wimbledon.
På frågan vad han anser att Cilic främst måste förbättra och om det finns någon outnyttjad resurs i kroatens register svarar Björkman:
– Marin är en fantastisk spelare som kan det mesta men jag tycker att han är lite för ojämn i sitt spel så hans lägsta nivå är något vi måste jobba på samt en bättre procent på hans första serve. 
– Han vill utveckla sitt nätspel samt hans positionering efter attack slagen för att kunna variera sitt spel ännu mer vilket är väldigt inspirerande för min del eftersom det kanske var min styrka som spelare.
Marin Cilic är 27 år och Jonas Björkman minns det första mötet med honom:
– Vi träffades i Monaco för ungefär tio år sedan när Marin jobbade med Bob Brett och hade sin bas nere i San Remo på hans akademi. 
– Bob sa till mig och Tompa (Thomas Johansson, min anmärkning) att han hade en duktig junior med stor potential som vi kunde använda oss av när vi behövde någon hitting partner att spela med.
–Marin hade redan då en fantastisk inställning på banan, grymt stadig från baslinjen och man kunde se att han skulle ta sig en lång väg.
Det har Marin Cilic redan gjort.
Med Jonas Björkman vid sin sida ska han försöka ta sig ännu längre.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar