torsdag 8 september 2016

Hon detroniserade Williams i nattens US Open-semifinal


Pliskova var imponerande lugn och respektlös
Klockan 02.50 i natt svensk tid detroniserades Serena Williams som världsetta - vilket hon varit sedan februari 2013.
Amerikanskans jakt på en 23:e Grand Slam-titel tog slut i samma stund som hon avslutade US Open-semifinalen mot elfterankade tjeckiskan Karolina Pliskova – med ett dubbelfel.
Vi har under de senaste åren sett ett antal exempel på hur Williams fallit offer för sina egna nerver men i natt handlade det om något helt annat. Hon mötte en spelare som hade ännu vassare vapen i det som är Williams största styrkor: serven och det mycket kraftfulla baslinjespelet.
Pliskova, 24 år,  vann med 6-2, 7-6 och jag har aldrig sett Williams bli så utspelad som i första set. Tjeckiskan inledde sin första Grand Slam-semifinal som om det var vardagsmat för henne. I själva verket är detta första gången hon överlevt tredje omgången i en Grand Slam-turnering. Hon vann i första set 86 procent av poängen då hon satte förstaserven (Williams hade 64 procent) och hade inte en breakboll emot sig samtidigt som hon utnyttjade två av sina tre breakbollar.
Den snart 35-åriga hemmafavoriten hängde helt enkelt inte med i tempot. Så har det i några game sett i ett par matcher mot Victoria Azarenka och Maria Sjarapova men här handlade det om ett helt set där hennes så normalt kraftfulla spel var som fuktskadade ettöressmällare i jämförelse med Pliskovas kanoner.
Det är möjligt att Williams led sviterna av den tuffa holmgången i kvarten mot Halep och att det förklarar varför hon inte heller i andra set kom upp i sin normala kapacitet.
Gör hon det finns det ingen som hotar henne.
Men det här var ändå en match som Pliskova vann mer på sina egna styrkor än på Williams svagheter.
Genom förlusten tappar hon förstaplatsen på rankningen till tyskan Angelique Kerber som om bara några minuter ska gå in till sin semifinal mot danskan Caroline Wozniacki.
Hur länge det dröjer till nästa tronskifte beror säkert främst på hur Williams ser på resten
Challenge inför US Open Läs här
av säsongen.

Efter fjolårets genomklappning i semifinalen mot Roberta Vinci var amerikanskan så knäckt att hon la ner för resten av säsongen.
Det innebär att hon inte har en enda poäng att försvara under resten av året och med det stora möjligheter att återta förstaplatsen – om hon inte också nu lägger ner verksamheten för att ta sikte på nästa säsong.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar