fredag 9 september 2016

Med hjälp av Norman har han blivit unik - nästan...


Den framgångsrika  duon har en US Open-final inom räckhåll
Vad har en coach egentligen för betydelse ?
Hur mycket kan han eller hon påverka sin spelares utveckling?
Frågorna har naturligtvis inget givet svar och varierar dessutom kraftigt från fall till fall - bland annat beroende på var i karriären spelaren befinner sig.
Men så finns de där få solklara exemplen på hur en coach lyfter sin spelare till en nivå som denne tidigare bara kunnat drömma om att nå.
Magnus Norman är en sådan coach.
I natt svensk tid sitter den 40-årige värmlänningen på läktaren på Flushing Meadovs i New York för att följa sin adept Stan Wawrinkas US Open-semifinal mot Kei Nishikori.
Då Norman i början på 2013 tog sin an Wawrinka hade schweizaren fyllt 28 år och på sina 32 tidigare Grand Slam-turneringar två kvartsfinaler som främsta meriter.
Efter det ser hans GS-facit ut så här:
Två titlar, Australian Open 2014 och Franska mästerskapet 2015.
Fyra semifinaler (årets US Open inte inräknat)
På sammanlagt 14 turneringar har den nu 31-årige schweizaren vid bara fyra tillfällen fallit bort före kvarten.
Han har en av tennisen vackraste och mest effektiva backhand
Utöver det har Wawrinka på ATP-touren under samma period skördat oerhört mycket större framgångar sedan Norman kom in i bilden. Den nuvarande världstrean låg 17 på rankingen då samarbetet inleddes, en månad senare var han topptio och där har den nuvarande världstrean varit bofast undantaget en vecka i maj 2013.
Ett sådant lyft för en spelare som fyllt 28 år är unik..., tänkt skriva unikt men tog det säkra före det osäkra och kollade av med tennisoraklet Johan Porsborn som berättar att Bill Tilden var 27 år då han i början på 1920-talet tog sin första Grand Slam-titel vilken följdes av ytterligare nio.
Så ok, Wawrinka är unik - i modern tid.
Vad Magnus Norman rent speltekniskt tillfört Wawrinka har jag inte tillräckligt bra öga för att kunna bedöma men helhetsbilden är otvetydig: Wawrinka är fysiskt och mentalt många klasser starkare.
Att stärka hans fysik var prio ett då de började arbetet. Schweizaren hade redan spelet för att utmana de bästa men det hjälpte föga när han saknade orken för att göra det. Förlusten i fem set i åttondelsfinalen mot Novak Djokovic 2013 blev signalen som fick Wawrinka att kontakta Norman som tidigare coachat Thomas Johansson och som under åren tillsammans med Robin Söderling fick se denne spela final i Franska mästerskapet 2009 och 2010.
Med den starkare fysiken kom vinsterna och med det ett bättre självförtroendet. Men för att bli en stor mästare krävs också en hundraprocentig tilltro till den egna kapaciteteten och jag har känslan av att Norman lagt ner åtskilligt med tid för att få sin adept dit.
När Stan Wawrinka krånglat sig ur svåra situationer tittar han ibland upp mot svensken på
Måste hålla huvudet kallt även i natt
läktaren och pekar mot sitt huvud, kanske som en signal för att visa hur mentalt stark han blivit. Vi såg gesten tidigare i turneringen då Wawrinka efter att ha haft matchboll mot sig besegrade britten Daniel Evans.
I natt väntar Andy Murrays överman Kei Nishikori som nyligen vann deras möte i Masterturneringen i Toronto och med det reducerade till 2-3 i inbördes möten.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar