torsdag 8 september 2016

Hon har tänt sin stjärna igen - för att snart släcka den?


Nu strålar Wozniacki åter av spelglädje
En danska som fått spelglädjen tillbaka men kan vara på väg att lägga av.
En hårdservande tjeckiska som redan svarat för sin bästa Grand Slam-turnering.
Där är de två hoten mot en drömfinal i US Open mellan världsettan Serena Williams och tvåan Anglique Kerber – en final som skulle avgöra vem av dem som sitter på tronen efter årets sista Grand Slam-turnering.
Båda är klara favoriter i nattens US Open-semifinaler där Williams ställs mot Karolina Pliskova, 24-årig världselva vars serve inte ligger långt efter Williams i styrka men vars lägstanivå gör henne oerhört sårbar de dagar spelet inte stämmer.
Det ska bli intressant att se om Williams på knappt ett dygn lyckats återhämta sig helt efter den drygt två timmar långa och tuffa kraftmätningen i kvarten mot Simona Halep. Det var en mycket bra och underhållande match där hemmafavoriten vann med 6-3 i skilje.
Williams har – hittills är bäst att tillägga – inte alls visat den nervositet som präglat många av hennes Grand Slam-matcher de senaste åren. Fjolårets kollaps i semifinalen mot Roberta Vinci var utan tvekan en direkt följd av att Williams stod bara två segrar från en Grand Slam. Nu jagar hon en 23:e Grand Slam-titel vilket skulle göra henne segerrikast under proffseran. Just att hon jagar ett rekord istället för att tangera andras rekord menar Mats Wilander – han sa det i Eurosports Game Set and Mats - kan förklara varför Williams är mer avslappnad. Låter lika klokt som det brukar göra när Wilander pratar.
*
Tidigare världsettan Caroline Wozniacki kan se tillbaka på ett antal tunga säsonger och har inte varit förbi åttondelsfinal i någon Grand Slam-turnering sedan hon för två år sedan var uppe i US Open-final.
Australian Open-segraren Angelique Kerber
Men efter vårens fotskada som höll henne borta i drygt två månader har det lossnat för den 26-åriga danskan som såväl 2010 som 2011 slutade säsongen som världsetta. Sällan har en världsettas värdighet blivit lika ifrågasatt. Orsaken: Under de två åren gick hon inte längre än till semifinal i Grand Slam och poängskörden kom istället främst tack vare många framgångar i mindre turneringar. US Open-finaler 2009 och 2014 är hennes hittills bästa Grand Slam-resultat. För att det ska bli en tredje krävs seger mot Kerber men även om Wozniacki spelar mer offensivt än då hon var etta är det svårt att se att hon ska kunna hänga med i den vänsterhänta tyskans tempo.
Wozniacki är rankad 74 – blev tidigare i år passerad av Johanna Larsson som bästa skandinaviska – och gjorde sig inför US Open av med ännu en coach. Hon har avverkat drygt tio på två år men har tydligen inga planer på att göra sig av med sin pappa Piotr som överhuvud i teamet. Om hon gjort det för några år sedan och fullt ut underordnat sig en kunnig och erfaren coach hade det i alla fall inte gått sämre...
Häromdagen flaggade Piotr Wozniacki för att hans dotter snart ska lägga av, något som danskan inte kommenterat.
Hon säger istället att hon har roligare än på mycket länge och att hon känner sig helt avslappnad på banan.
Om det beror på att hon inte längre känner press eller förväntningar utan ser fram mot att snart göra något annat i livet får vi kanske veta då hennes US Open är över.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar