torsdag 25 juni 2015

Elias Ymer levde upp till förväntningarna i kvalet


Klar för tredje Grand Slam-turneringen i rad
Genom att kvala in i Wimbledon har Elias Ymer infriat förväntningarna.
Ytterligare segrar hamnar förmodligen på bonuskontot.
Skriver förmodligen eftersom vi först efter fredagens lottning vet vem Elias kommer att ställas mot i sin Wimbledon-debut.
Även om det naturligtvis kan bli en spelare som Elias har på papperet bra chanser mot är det troligare att motståndet är av kalibern att det krävs en skräll för att 19-åringen från Skara för första gången ska nå andra omgången i en Grand Slam-turnering.
I Australian Open hade han en tacksam lottning men föll i fem set mot 92-rankade japanen Go Soeda och på gruset i Paris blev det 0-3 mot 43-rankade Lukas Rosol.
Sverigeettan har efter dagens kvalfinalseger (6-1, 7-6, 6-7, 7-6 mot argentinaren Guido Pella 9-0 i matchfacit i Grand Slam-kval och det tillhör definitivt inte vanligheterna att en spelare klarar tre raka kval i dessa sammanhang.
Det blir förhoppningsvis inget fjärde kval för Elias i höstens US Open där hans rankning i bästa fall kan räcka till direktkvalificering. Han ligger nu 133 på listan, har redan försäkrat sig om 35 nya poäng i Wimbledon men har under juli bland annat 20 poäng att försvara i SkiStar Swedish Open där han förra året tog sin första seger på ATP-touren.
Eftersom jag inför kvalet tippade att Elias Ymer skulle förvalta sin gynnsamma lottning på bästa sätt är jag inte överraskad av de tre segrarna men däremot imponerad av sättet på vilka han tagit dem.
I dag fick vi ett nytt bevis på att Elias har det där som gör honom till en så stark matchspelare.
Bakom segersiffrorna döljer sig bland annat:
•Att Elias låg under med 2-5 i andra set där han bröt tillbaka till 4-5 och sedan vann tiebreak med 7-3.
•Att Elias vid 3-4 i fjärde set hamnade i 0-40-underläge i egen serve och redde ut inte bara det utan också bröt till 5-4.
•Att Elias höll nerverna under kontroll trots att han vid 5-4 inte servade hem segern. Jag har under åren sett åtskilliga mer rutinerade spelare rasa ihop fullständigt då de inte tagit tillvara på sådana lägen.
Det är fantastiskt starkt av en så orutinerad spelare att krångla sig ur krislägen.
Händer det en eller två gånger kan det förklaras som tillfälligheter men att Elias gjort det  åtskilliga gånger visar på stor mental styrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar