fredag 8 juli 2016

Ännu ett bevis på vikten av Challengers på hemmaplan


Festligt, folkligt och ful... - nåja nästan - fullsatt. Foto; Bengt Helmersson
En 19-årig doldis som under några dagar blir svensk tennis hetaste namn.
Två hemmapar i dubbelfinal.
Ingen tvekan om att den nya Challenger-turneringen i Båstad är ett lyft för svensk tennis.
Samma sak var det i mars på RC Hotel Open i Jönköping – den första Challengern på svensk mark på 20 år.
'”Gråt inte över spilld mjölk”.
Det gamla talesättet må vara hur klokt som helst men ibland går det ändå inte att undgå att gräma sig över det som varit.
Svensk tennis har anledning att göra det.
Samtidigt som de två nya Challenger-turneringarna i Sverige är positiva, efterlängtade och varmt välkomna infinner sig frågan:
Hur hade det sett ut i svensk herrtennis i dag om det funnits Challengers under de där 20 åren då talangerna inte fick möjlighet att mäta sina krafter i så här stora sammanhang?
Det finns förstås inget säkert svar på frågan men klart är i alla fall att löftena då skulle haft avsevärt bättre förutsättningar än de som fanns.
Nog om det.
Medger att jag från början var lite skeptisk då det blev klart med två nya Challengers i Sverige och undrade då om det inte vore bättre med ytterligare några ITF-turneringar eftersom det sedan några år är där i stort sett samtliga svenska spelare håller till.
Så är det i och för sig fortfarande men mitt tvivel om Challenger-turneringarnas betydelse försvann redan under RC Hotel Open.
Såväl där som i Båstad Challenger har vi fått flera exempel på svenskar som sett till rankning inte ens är i närheten av Challengertouren men som visat att deras spelstyrka räcker även där.
Calle Söderlund är förstås det lysande exemplet. Han är rankad 611 och skulle aldrig fått chansen i en Challenger om den inte spelats på hemmaplan.
Nu fick han wild card, tog tre tunga skalper och klättrar tack vare semifinalplatsen in på topp-500. Calle hade i dag sina chanser i första set mot Roberto Carballes Baenes men tappade inte oväntat all energi i andra (6-4, 6-0).
RC Hotel Open-mästarna tog en tung seger i dag
Precis som i RC Hotel Open blir det i Båstad två hemmapar som gör upp om dubbeltiteln.
För rutinerade Johan Brunström/Andreas Siljeström är Challengers vardagsmat även om det självklart skulle betyda extra mycket för dem att på hemmaplan få spela hem säsongens fjärde titel.
För Isak Arvidsson/Fred Simonsson är det fest. De tog titeln i RC Hotel Open (finalbesegrade Markus Eriksson/Milos Sekulic) och utöver det har Isak spelat bara en Challenger (i par med Jan Mertl) medan det i övrigt handlat om spel på ITF-nivå för duon.
Finalen i Båstad bara understryker att Arvidsson/Simonsson håller mycket bra klass på Challengertouren.
I dag tog hemmafavoriterna en mycket tung seger då de efter att att ha räddat två matchbollar i ett dramatiskt matchtiebreak (13-11) slog ut förstaseedade Julio Peralta/Horacio Zeballos som tidigare i år tog titeln i ATP-turneringen i Sao Paulo. Peralta är 63:a och Zeballos 72:a på dubbelrankningen där Arvidsson är 282 och Simonsson 334.
1 kommentar: