fredag 8 juli 2016

Hjärtat klappar för Federer - utmanaren är knapp favorit


Har aldrig förlorat en semifinal i Wimbledon
Raonic-Murray. Där mitt tips vilka två som i eftermiddag går fram till Wimbledonfinal.
Men jag har mer än gärna fel.
Att få se snart 35-årige Roger Federer i ytterligare en Wimbledonfinal och med möjlighet att spela hem en 18:e Grand Slam-titel skulle vara helt fantastiskt.
De räddade matchbollarna och 0-2-vändningen i kvarten mot Marin Cilic finns kvar på näthinnan och får även i ett historiskt perspektiv en framskjuten placering på listan över minnesvärda matcher.
Federer har gått segrande från samtliga sina tio tidigare Wimbledon-semifinaler, bland annat då för två år sedan när han besegrade Milos Raonic i raka set. Den schweiziske världstrean har också 9-2 inbördes.
Stor skillnad i inbördes möten kan i och för sig vittna om att spelaren med plus har en spelstil som inte alls passar den andre men statistiken kan också vara enbart kuriosa. Så känns det här. Att Federer gick segrande från fjolårets tre möten innan Raonic bröt trenden i Brisbane i år säger väl en del men i matcherna innan dess var den kanadensiske världssjuan inte närheten av klassen han håller i dag.
Han är rörligare, returnerar bättre, är mer allround och har filat bort en del på där skavankerna som gjorde att han stod sig slätt om serven inte fungerade i det närmaste optimalt.
Fortfarande lever han högt på serven, den här säsongen har Raonic vunnit 90 procent av sina servegame och av de 48 tillfällen han haft möjlighet att serva hem ett set har han gått bet på uppgiften en (1) gång.
På sina fem matcher i årets tredje Grand Slam-turnering har han slagit i snitt 23 ess. Med John McEnroe som nytt tillskott i teamet har Raonic fått en coach som kan grästennis bättre än de flesta och förmodligen är amerikanens medverkan även mentalt stärkande.
Federer tog sin senaste Grand Slam-titel just i Wimbledon för fyra år sedan men har sedan dess inte varit som bäst då det gällt som mest. Den här säsongen har han på grund av knä- och ryggskada stundtals haft det rejält motigt.
Semifinalplatsen är i sig förstås ett styrkebesked men vi ska ändå komma ihåg att han haft en tacksam lottning. Frågan är hur mycket stryk hans kropp tog mot Cilic i den holmgång som också innebar en mental urladdning.
På Federers plussida finns bland mycket annat hans förmåga att variera spelet för att ta udden av motståndarens offensiv. Ser vi till yttre faktorer lär den sjufaldige Wimbledonmästaren kunna dra fördel av ett starkt publikstöd.
Storfavorit mot Berdych
Jag håller ändå Raonic som knapp favorit och kan inte se annat än att segraren i den mest öppna av de båda semifinalerna ställs mot hemmafavoriten Andy Murray.
Att han ska förlora mot Tomas Berdych är osannolikt. Visserligen kan den flackt spelande tjecken besegra vem som helst de dagar hans artilleri fungerar men Murray har vapnen som krävs för få Berdych ur rytmen.
Skotten har tappat bara ett set på deras fyra möten under de två senaste åren och Berdych senaste seger är från sensommaren 2013.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar