måndag 18 maj 2015

Ska Nadal få favör i Paris? Svenska stjärnor tycker till


Paris-finalist 1989 och världsetta i både singel och dubbel. Foto: Arne Forsell
Ska Rafael Nadal genom sina nio titlar favoriseras i seedningen i årets Franska mästerskap som inleds på söndag?
Nadal är sjua på rankningen men just i Grand Slam har arrangörerna möjlighet att frångå rankningen i seedningen – bör fransmännen göra det eller ska rankningen följas? Röster har höjts för att Nadals meriter på Roland Garros ska vägas in och att Franska mästerskapet bör ta efter Wimbledon som hittills är ensam i Grand Slam-kvartetten om att inte ha rankningen som enda måttstock.
Vad tycker några av Sveriges största tennisprofiler? Jag har ställt frågan till bland andra dem och här är deras svar:
Stefan Edberg:
– För min del så tycker jag att det är bättre att följa rankningen.Bedömningar är alltid svårare och ifrågasättande. 
Johan Sjögren (sportchef Svenska tennisförbundet): – Då rankingen baseras på samtliga resultat under ett år på touren inklusive Grand Slam-turneringarna anser jag att seedningen också ska göras efter just denna ranking. Någon subjektiv seedning ska inte göras oavsett var tidigare resultat har gjorts eller vilket underlag poängen kom från. 
Robin Söderling (ende spelare som besegrat Nadal
Paris-finalist 2009 och 2010, här på väg att skrälla mot Nadal
i Franska mästerskapet): – Min åsikt är att ingen spelare ska seedas bättre eller sämre än sin ranking i någon tävling. Annars försvinner ju en stor del av tjusningen med att ens ha en världsranking. Alla underlag är väldigt lika idag, vilket gör det ännu mer onödigt att frångå ranking i GS.
Fredrik Rosengren: – Min klara uppfattning har alltid varit att rankingen aldrig ljuger. Man har den plats man förtjänar och ska seedas därefter. 
Magnus Larsson: - Tycker inte att han skall seedas högre. 25-9 i år i matcher varav 17-5 på grus. En titel i Buenos Aires. Med all respekt för hans rekord i Paris, så har han inte spelat tillräckligt bra i år. Kan väl vara intressant med en eventuell kvartsfinal Nadal-Djokovic/Federer.
Paris-finalist 2000
Magnus Norman: – Jag tycker att både Wimbledon och Paris samt alla andra tävlingar ska följa rankingen.
Thomas Wallén (ordförande i Svenska tennisförbundet): – Då man får ATP-poäng i Grand Slam skall självklart ATP-rankingen gälla vid seedning. Jag gissar att ”Raffa” är trea i världen idag på grus men det spelar ingen roll vad jag eller någon annan gissar. Det enda vi vet är hans ranking och det är den han skall seedas efter.
Nicklas Kulti: – Man ska göra som man alltid har gjort, alltså följa rankingen. Det finns ingen anledning att införa subjektiva bedömningar bara för att Nadal har åkt ner på rankingen. Wimbledon är enda turnering som inte följer rankningen men så blir det ju där också alltid anledning till ifrågasättande från bland andra spelarna.
Mikael Tillström: – Jag tycker definitivt att man ska gå efter ranking. Börjar man pilla i det där ska ju alla spelare bedömas utifrån vad de gjort tidigare i Paris och på grus. Det finns de som tycker att man ska gå på tidigare meriter och samtidigt menar de att Nadal bör seedas fyra. Den ekvationen går inte ihop utan då skulle han ju bli förstaseedad.
Sofia Arvidsson: Jag tycker att rankingen ska gälla. 
Parissegrare i dubbel 2005/06
Jonas Björkman: Det är en svår fråga. Jag tycker att man ska följa rankingen men finns möjligheten för Grand Slam-turneringarna att väga in andra faktorer så gör den. Om Franska tänker göra det borde man ha kommunicerat det för länge sedan. Ändrar man seedningsförandet nu så kan man inte göra det för en spelare utan man måste gå igenom Paris-meriter och grusresultat för samtliga de 32 seedade.
Robert Lindstedt: - Ser ingen som helst anledning till att han ska få en annan seedning.Gräs- seedningen är det ju inte så stor skillnad på längre. Detta på grund av att gräset blivit så långsamt. Innan var det det underlag som var mest olikt. Att "Rafa" ska vara seedad bättre för att han vunnit turneringen tidigare är bara nonsens. Han har haft chansen på grus i år att befästa sin titel som gruskung. Men Djokovic är ju helt klart bäst nu och "Rafa" har inte vunnit tillräckligt för att ha en högre ranking. Och det klassiska som vi spelare alltid säger är: Rankingen ljuger aldrig. Och det stämmer.
Thomas Johansson:  – Jag tycker att det vore fel att ge "Rafa" en högre seedning så här nära tävlingen. Hade förstått mer om Paris hade använt sig mer av samma seedningssystem som Wimbledon men det har det inte annonserats något om.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar