söndag 17 maj 2015

Självklart att Nadal inte ska få favör på Roland Garros


För första gången sedan 2004 slår Nadal ur underläge i Paris
Han har nio titlar på tio starter i 
Franska mästerskapet.
Hans matchfacit på Roland Garros är 66-1.
Ändå blir Rafael Nadal inte seedad bland de fyra bästa i årets upplaga som inleds om en vecka.
Åtminstone har turneringsdirektören Gilbert Yzern i flera intervjuer sagt att arrangören inte kommer att frångå rankningen i seedningen.
Står det fast riskerar den nu sjundeplacerade gruskungen från Mallorca att redan i kvartsfinal få möta världsettan Novak Djokovic – en match som annars uppfyller det mesta som kännetecknar en drömfinal.
Gör arrangören rätt eller borde Nadals mäktiga meriter på Roland Garros ge honom en plats bland de fyra högst seedade?
Tennisvärlden är splittrad i frågan och under den senaste tiden har jag läst artiklar där flera utländska kollegor menar att arrangören borde ompröva sitt beslut att följa rankningen.
Chris Chase på USA Today skriver bland annat med adress Yzern: ”Om ni inte ändrar seedningen förstör ni turneringen. Även att seeda Nadal fyra skulle vara löjligt i en turnering som han dominerat mer än någon annan i historien. Som fyra skulle han i alla fall inte behöva möta Djokovic före semifinal. Ett möte mellan dem redan i kvartsfinal skulle vara ett större skämt än systemet som gör det möjligt”, menar Chase.
Även om det på ett sätt skulle kännas konstigt med en Paris-kvartsfinal mellan Nadal och Djokovic tycker jag det är självklart att rankningen ska utgöra enda grund för seedningen. Det handlar om en av världens fyra största turneringar och inte om någon konstruerad uppvisning där allt är tillrättalagt för de största affischnamnen. Att ge Nadal en högre seedning än den han spelat sig till skulle vara djupt orättvist mot konkurrenterna som ligger framför honom av den enkla anledningen att de gjort bättre resultat under det senaste året.
Chris Chase på USA Today vill att Nadal rankas topp-fyra
Därför är det bara att hoppas att Yzern & Co så här i elfte timmen inte ger efter för kritikerna.
Det är just bara de fyra Grand Slam-turneringarna som har rätten att frångå rankningslistan i seedningen men Wimbledon-arrangören är den enda som utnyttjat möjligheten. Britterna väger förutom rankning in även spelarnas tidigare resultat i turneringen och i andra grästurneringar.
Under åren har seedningen i Wimbledon skapat heta debatter och i början på 2000-talet hotade ett antal stjärnor med bojkott eftersom de seedades långt sämre än sin rankning. Det blev ingen massiv bojkott men grusspecialisterna Alex Corretja och Albert Costa fanns bland dem som i protest avstod spel i Wimbledon under ett antal år.
Wimbledon har försvarat sin linje med att grästennis skiljer sig markant från spel på andra underlag. Men så är ju faktiskt inte längre fallet och därför är det dags att britterna tar efter den modell som fungerar så bra i alla andra turneringar.
Fransmännen har tidigare funderat på att införa en grusformel liknande den Wimbledon har för grästennis men det har inte blivit av. Därför tar man inte hänsyn till att Nadal är en bättre grusspelare än flertalet av dem han har före sig på listan, att han har 46 titlar på favoritunderlaget och att 2009 års åttondelsfinal Robin Söderling är spanjorens enda förlust på Roland Garros.
Även för två år sedan diskuterades Nadals seedning flitigt. Några veckor före Franska mästerskapet var han rankad femma. Gilbert Yzern förklarade att Nadal inte skulle få en bättre seedning än sin rankning. Den gången klarade sig arrangören undan kritik sedan Nadal i sista stund tagit tillbaka sin plats i toppkvartetten.
Det gör han inte nu.
Oavsett om Gilbert Yzern och hans kollegor i sista stund väljer att gynna Nadal eller om de står fast vid att rankning gäller kommer beslutet att bli omdebatterat och kritiserat.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar